Ayo ronda-ronda Kota Indonesia Raya...

Sunday, June 26, 2011

Hi to all my loyal readers. Arisha dah duduk Jakarta hampir beberapa tahun. Pelbagai perihal, rintangan dan halangan telah kulalui. Orang klo datang Jakarta ini biasanya nak shopping and jalan-jalan. And what i've to tell is klo kalian rasa shopping di Jakarta ini murah sebelumnya and actually sebelum ini lagi murah tau. Disebabkan Jakarta adalah kotaraya yang famous dan besar serta ramai bilangan penduduk, maka semua aset@barangan yang menjadi hak provinsi Jakarta pun punya chance untuk naikkan harga tersebut. For people yang datang ke sini untuk jalan-jalan, kalian pasti terasa sangat seronok kerna banyak tempat menarik kat sini, bukan local sahaja, malah foreigner tourists pun ramai berkunjung kesini. Klo mahu tahu yang selanjutnya, scroll down and you'll know what i'm gonna to tell you! Anybody who'd been here and always been here pasti mereka percaya apa yang Arisha cuba cakapkan ini. Kalian percaya??? 


Taman rekreasi, museum, pusat perbelanjaan megah, gemerlap hiburan malam yang tak pernah tidur membuat kota pariwisata yang penuh pesona. 



Dengan ratusan hotel dan losmen serta ribuan restodan warung makan, transportasi yang menjangkau seluruh sudut kota yang slalu siaga selama 24 jam sehari, Anda tidak perlu cemas, khuwatir, akan kenyamanan selama tinggal di Jakarta. This is a first promotion by me. I'll tell you more... 



Rimba beton gedung pencakar langit, silang susun jalan layang serta hiruk-piruk , lalu-lalang kenderaan yang tak menyisakan jarak, dipadu dengan beragam pesona obyek wisata dan rekreasi memeberi anda kenangan terindah yang tak akan terlupakan.



The list of places that you should go when you down at Jakarta:



#1 Cilandak Town Square (CITOS)

Beginilah rupanya pintu masuk utama CITOS.



Tempat ini dinamakan surga belanja. Masyarakat dari peringkat bawahan hingga ke atasan boleh mengunjungi  pusat belanja ini. Plaza mewah dan megah ini terus tumbuh di seputar Cilandak, Jakarta Selatan (JAKSEL). Dan interiornya tampak sangat bagus dan kreatif and the view is very nice to be looked by any visitors@tourists. Macam-macam ada, you guys patut terjah kesini ok! The things that are sold pun agak branded and berjenama, that's why the prices are quite reasonable and expensive. And klo ada sales pasti lebih murah dari hari biasanya. Kadang-kadang Arisha rembat apa je yang berkenan di hati.Tak lupa juga buat semua penggemar makanan, terdapat pelbagai jenis makanan yang yummyyy yummyyy, seperti Japanese, Chinese, Korea, Asia, Indonesian dishes and many others. Memang sedap laah, you all pun pasti meleleh air liur tengok Arisha makan. Ye dak? Dan yang paling menjengkelkan adalah keadaan dalam plaza ini akan serta-merta crowded when the  holiday's coming. Sungguh dasyat, CITOS bagaikan padang yang luas dan dan berisiknya persis sama burung berkicauan di atas awan...



#2 Monumen Nasional (MONAS)

MONAS yang senantiasa gah di mata rakyat INDONESIA.



Berada di jantung kota, tugu raksasa setinggi 137 meter ini dirasmikan pada tanggal 12 Juli 1975 atau hampir 14 tahun sejak pemancangan tiang pertama pembangunannya tahun 1961. See, tingginya MONAS ini. Ramai pengunjung yang datang kesini, tamabahan pula pada waktu petang. Tempatnya luas, nyaman dan sangat strategik . Sometimes i go jogging here cause i feel so peace when i was being here. And yang bestnya, alih-alih dok jumpa dengan anak mat salleh yang putih gebu and shooo shweettt! Selalu jugak Arisha bergambar dengan mereka. Ambil kesempatan laah ni -.-



#3 TAMAN IMPIAN ANCOL

ANCOL menarik minat pelancong dari dalam negara mahupun luar negara. The place is super bombastic, fantastic and bravooo!!!



Almost 2, 3 times i'd been visitng here. Taman rekreasi pantai di Jakarta yang paling lengkap dan suits either adults or kids. Terdapat aneka rekreasi pantai seperti perahu layar, sepeda air, renang dna juga panggung hiburan.  Kalian harus berkunjung kesini otherwise you'll say really WOOOWWW then. Klo di Malaysia ianya persis Gambang Water Park, Sunway Lagoon but this is more bigger than those i listed. 



Gelanggang Samudera: Memeberi hiburan segar dengan atraksi antara lain: pentas lumba-lumba dan singa laut, kolam duyung serta anekaakuarium air tawar dan air laut. Terdapat Sinema 4-Dimensi yang menampilkan film 3-Dimensi.



Pasar Seni: Merupakan tempat yang sangat nyaman untuk mencari cenderamata dan karya seni lainnya dari para seniman Nusantara! 



Sea World: Ianya menyajikan suasana alam bawah laut. Hmm, aneka jenis satwa laut terpampang dalam akuarium-akuarium besar. Terowongan kaca seolah membawa saya dan kalian berada di dasar samudera. Sungguh unik, sungguh fantastik!!!



Ice World: Membawa saya dan kalian menikmati panorama dari 7 keajaiban dunia seperti Taj Mahal, Tembok Cina, dan Menara Eiffel dalam bentuk pahatan es dibalut cahaya warna-warni dengan suhu minus 10 Celcius.



Atraksi dan petualangan yang ditampilkan meliputi Panggung Boneka, Komidi Putar, Riam Luncur, Kereta Layang, Kincir Raksasa, Gajah terbang, Meteor Attack. Itu adalah petualangan yang popular di sini..Fuhh, best woo main-main kat sini. Rasa macam stay di alam fairy tales pun adoo..:))



#4 Taman Margasatwa Ragunan

'Selamat Berkunjung Ke Taman Ragunan' 



Anda tahu apa itu ragunan? Ragunan itu Zoo yang didalamnya terdapat koleksi gorila, orang utan serta aneka primata lainnya. Setiap orang klo berkunjung ke zoo pasti terpegun melihat bermacam-macam spesies haiwan and pasti berkata 'Eh, eh tengok tu', Betul tak. Ragunan dekat kawasan Jakarta Selatan memang besar dan luas, tak larat Arisha berjalan dari satu tempat ke satu tempat...Nah, ambik kauuu gambar gajah yang endutttt tuh! :) Selamat berhibur ke Ragunan teman-teman!



Dan ada satu tempat lagi yang pasti bisa dikunjungi oleh semua masayrakat iaitu: 



#5 Taman Mini Indonesia Indah (TMII)


Taman Mini Indonesia indah menampilkan berbagai aspek keragaman seni, budaya serta adat isitiadat masayrakat Nusantara yang digambarkan lewat keberadaan anjungan daerah dari sebagian 33 provinsi yang terdapat di Indonesia. TMII juga memiliki sarana  rekreasi, aneka museum dan taman flora-fauna. Keterangan ini cukup details dan anda boleh merasakan niikmat berada dalam kawasan ini! :))



If you want to know details about this, please googling yourselves okayyy! Dan klo mau liat gambar-gambar keberadaan Arisha sewaktu mengunjungi tempat-tempat ini, anda boleh melihat koleksi album saya di dalam laman sosial Facebook.



P/S:  So people, apa tunggu lagi, jom kita menghabiskan masa dengan mengunjungi tempat yang tersenarai di atas. Tak rugi berkunjung kesini  malah ianya snagat berbaloi kerana dapat melihat lestari alam, seni dan budaya di samping mendapat pengetahuan am dan berjalan keliling kota. Ya teman-teman, tempat ini pasti memenuhi citarasa kalian. Dan jikalau sesiapa yang ingin pergi bercuti ke dalam provinsi Jakarta jangan lupa untuk memberi kabar, mana tahu Arisha boleh menjadi travel guide pelbagai perihal kalian. Eh, aku ada kriteria jadi TG ke? Kononnya.



Delight in exploring the wonders of Jakarta and enjoy the adventrues that unfold here! 



You Might Also Like

32 comments

  1. bestnya! fyna xpenah lg pergi sana.. =(

    ReplyDelete
  2. TAMAN IMPIAN ANCOL nampak besttttt !
    this year my sister pegi bandung.
    hopefully next year, i plak gi jln2 kat sne

    ReplyDelete
  3. wow. u cud be "duta pariwisata" literally!!!! LOL. nice post! and thx for dropping by my blog!

    ReplyDelete
  4. bestnya.. nak pergi juga lah nanti :)



    ^^

    ReplyDelete
  5. @Zuan: Memang semua orang akan cakap WAHHHHH, meh Zuan ambik ticket flight terus fly kesini :D

    @Sis Fyna: Nanti bolehlah datang sini klo masanya sudah tiba. hehe.

    @Sis AH: Yupp, memang Ancol is the great places among Jakarta, it was water theme park actually! Knp sis tak ikut ur sister pergi Bandung?

    AA: Could i be Mr.Ario? Woww, that's great i guess! :))

    ReplyDelete
  6. kalau uncle ke sana boleh jadi tourist guide nya...?

    ReplyDelete
  7. wah nice entry..besnya banyak tempat2 yg menarik..

    baru tau farra pena tinggal kat jakarta..mesti best kan..

    ReplyDelete
  8. Wow..byk tempat2 yg cantik & menarik..bestnye klu dpt p kesana..
    Tp nmpknye belum berpeluang lg nk kesana.. ;)

    ReplyDelete
  9. Terasa maw pergi Jakarta.Aduss~

    Tapi kamu asal mana sebenarnya?

    ReplyDelete
  10. wahhh..nampak grand sgt tmpat tuh..hope dpt pegy suatu hari nnt..

    :)

    ReplyDelete
  11. waahhh.. best jln2... nnti nak ikut bleh?? hoho

    ReplyDelete
  12. Arisha tak pergi, but i'm staying here around a few years sudah :))

    You guys takde plan nak datang sini ke? hehe. klo mau datang, jgn lupa kasitau kat Arisha ok, kot2 boleh jumpa :))

    ReplyDelete
  13. sis pernah pegi jakarta thn 2009..tapi pegi ke pasar grosir tu je ;)

    teringin nak pergi lagi ;)

    ReplyDelete
  14. @Sis PM: I see, klo nak shopping2 barang, baju or whatever, kena pergi Mangga Dua Mall or Pasar Baru kerna it stuffs quite berkualiti and berjenama. tp lately kota makin maju kann and harganya pun kemain majuuu..hahaha.

    ReplyDelete
  15. yela2.. tp arisha kna bwk jejalan la.. nanti zuan kena colek..hehe

    latest work
    http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html

    ReplyDelete
  16. i wanna go jakarta..
    please take me there..
    huhu

    ReplyDelete
  17. hehe..nanti farra wat balik ole2 untuk apik tau

    ReplyDelete
  18. Bestnya jalan2 kat Indo. Teringinn

    ReplyDelete
  19. wahhhhhhhhhhhh ni terasa mcm nak g ni T_T

    ReplyDelete
  20. this coming september i'll go to jakarta...:)

    ReplyDelete
  21. wahhh. thanx sesangat syg!
    nnti kalau nk pergi indo, boleh pergi ke tempat2 ni. like it!

    ReplyDelete
  22. seronoknya... haiii tak pernah pergi ke sanna.. tak pernah pergi oversea pun lagi... huhuhhuu... inysaAllah.. panjang umo murah rezeki sampai la nanti tu..

    ReplyDelete
  23. gila cantik i tengok tak sangka banyak juga tempat menarik di sana yaww

    ReplyDelete
  24. teringin sangat mahu menjejakkan kaki ke sana

    ReplyDelete
  25. Saya sendiri warga Jakarta belum pernah ke ragunan hahahaa...

    Next time you visit Jakarta, tell me. I'll take you around to more interesting places ;P

    ReplyDelete
  26. pernah sampai CITOS.. besar dan crowded ..

    n Taman Mini Indonesia Indah .. sangat besar dan tak patut ade perkataan Mini tu

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online