Cobaan yang masih bisa diatasi

Wednesday, August 03, 2011

Assalamualaikum wahai pembaca budiman PuteriAnggerikRimba Dot Blogspot sekalian. 





Yezzzzzaaaa, sedar ataupun tidak, it almost 3 days kita menjalani ibadah puasa. You guys tak ada terasa apa-apa ke? Lapar, dahaga? Nak makan itu, nak makan ini? Yes! Pasti ada, tapi kita kan berpuasa, harus menahan diri dari makan dan minum, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari. Then, after that, bila waktu berbuka puasa sudah tiba, kalian boleh makan apa sahaja yang kalian mahu sehingga diri terasa kenyang dan perut buncit ke hadapan.  That's enough fair!





Just now, when i was being in school on 1.00 p.m, i saw a few children around the road, holding some bottles of cold drink as they're not fasting (i bet). Sudahlah sekarang ini musim panas, then bila tengok sekumpulan anak-anak kecil pula minum air sejuk, and i think YES memang ini betul-betul dinamakan cobaan sewaktu bulan puasa. I can just calm myself. Arisha hanya berpegang kepada satu janji/kata-kata/nawaitu. As we're fasting, just go on with our first nawaitu, no more refusing to get fasting as this is the month of Ramadan and each people have to fasting except woman (PMS).





There are many more questions in my mind. Takkan gara-gara kejadian itu saja Arisha tak boleh menahan lapar dan dahaga? Coba kita bandingkan dengan rakyat Islam di seluruh negara, they're living in such imperfect situation, dan miskin pula dengan sumber rezeki seperti makanan, minuman, etc. Berbuka puasa hanya berbekalan sebotol air dikongsi dengan puak-puak mereka. Tidakkah kalian merasa kasihan? Very poor of them! Yup, Arisha merasa bahawa rezeki yang Allah kasi pada hari ini harus disyukuri oleh setiap insan yang bergelar manusia dan kita sepantasnya menerima apa adanya. We can't ever complaining about this, about that because setiap patah perkataan yang keluar dari mulut kita adalah suatu doa. You know that? 





 She tends to be matured with her own experiences, she learns many more good beneficial things, she tries to be perfect as she can even she knows there's nobody perfect in this world!





That's why we need to talk politely with every people around us, bukan sahaja pada bulan suci Ramadhan, but anytime, anywhere. We never know what will happen after this, so that kita haruslah sentiasa menjaga setiap tingkah laku, perbuatan, pergaulan serta tata krama! Remember that everything happens because of our karma on the past time. If we're doing good things, maka balasannya juga baik, but if once we're doing something bad, i don't know what to say, biar Allah saja yang mengadilinya. I can say all those things because my mom always remind me to do all the good things with every people, orang tua mahupun muda-mudi sekalian. Beramal, berilmu sepanjang bulan Ramadhan adalah salah satu aktivitas yang terbaik. So people, what are you waiting for? Just follow the right path if you wanna get success di dunia dan akhirat :)





P/S: Cobaan yang masih bisa diatasi. Alhamdulillah :'D Selamat berbuka puasa day three.



You Might Also Like

42 comments

  1. cobaan. mesti tabah menghadapi nya. hehe salam ramadhan :

    ReplyDelete
  2. cantek nya dia bertudung =)

    aah kejap je rasa dh masuk hari ke 3 kan =) akk rs lapar lak.

    ReplyDelete
  3. akak belum start puasa pun lg dik...hehehe...semua tu dugaan bulan puasa...hehe


    comel la pakai tudung tu..

    ReplyDelete
  4. u look so cute in hijab.. :)
    salam ramadhan dan selamat menghadapi cubaan berpuasa..
    ^_^

    ReplyDelete
  5. Yup, the picture was taken before going solat tarawih yesterday. hehe.
    iyalah, dugaan dan cobaan memang banyak, and kita harus pandai mengawal nafsu to make sure there's nothing happen foward.
    selamat berbuka puasa ya :)

    ReplyDelete
  6. Selamat Berpuasaaaaa dari Mak dara sekeluarga ya =)

    ReplyDelete
  7. answer utk WW[5] abg eq, ikan belacak/tembakul. ikan ni dua alam dan sangat pantas bergerak...nak ambil gambar ni kena byk sabar..

    ReplyDelete
  8. Mak Dara: Hi Mak Dara. ok, very thank you :)

    Abang Eq: I see. thanks for telling. i like that picture cause it's very sharp shoot :)

    ReplyDelete
  9. experience matured us.. what a beautiful word from arisha...sometimes i questioned myself, are you older than me? hehe slmt brbuka :)

    ReplyDelete
  10. you look so pretty in hijab...
    trust me! =)

    ReplyDelete
  11. mesti ada teringin tu dan teringin ni :)

    tapi kena pandai control nafsu sebab tu sis cuba elak ke bazaar ramadhan..

    ReplyDelete
  12. cantiknye pakai tudung . like
    yup kena tabah hadapi

    ReplyDelete
  13. Zuan: Thanks Zuan. haippp, of course laah you lebih tua dari Arisha. Arisha muda lagi ok :P

    Sis Nadia: I trust everybody who says like that compliment. thanks sis ;)

    Pinky Momma: Arisha pun jarang pergi bazar, selagi ada stok makanan dalam peti es, selagi itulah masak yang mana ada saja, but klo dah mengidam sesuatu yang dijual, by hook or by crook i'll make sure i can get it asap. hehe. nafsu di bulan puasa memang tak ada hadnya kan ;)

    Sis Qaseh: Of course, tabah hadapi segalanya. very tengkiyuuuu <3

    ReplyDelete
  14. Byk Cobaan & Dugaan dlm berpuasa ni..
    so kita kena pandai utk mengawal diri kita..mesti byk bersabar.. dgn dugaan2 tu semua.. ;)

    Sgt ayu Arissa bertudung..suke sis tgk.. ^_^

    ReplyDelete
  15. Manis sekali kamu bertudung sayang:)

    ReplyDelete
  16. betol tu arisha..tabah hadapi cubaan oke..senyum sikit :)

    ReplyDelete
  17. Sis Lily and SM: I do what i think best for me. thanks everybodyyy :')

    Sis Tieykah: Ckckc, kmu juga sih, manis kali senyumannya ;)

    ReplyDelete
  18. dulu kecik2 pon kita pernah mcm tu..skrg tiba masa kita pula melihat kanak2 len minum dpn kita plak.heheh..cubaan..=)

    ReplyDelete
  19. biasa la tuh..cobaan berpuasa, harus tabah..:D

    ReplyDelete
  20. selamat menjalani ibadah puasa arisha...

    comelnyaa kamu bertudung....sweet sgt2...nice~

    ReplyDelete
  21. aummmmmmm, nk icecream takk???haha,,, tgu nt berbuka!!!!! what did u get there untuk berbuka smlm???

    ReplyDelete
  22. KH: A'ah la. i recalled my childhood moment back. sangat indah ;)

    Abu: Arisha mmg seorang yg penyabar!!

    Wan: Thanxxx Wan. selamat berpuasa :)

    Sis SK: It's trulyyy cobaaannnn =)

    Sis CN: And you too. happy ramadan :)

    FLM: Saja je tu nak buat orang jealous!!! eh kat sini lebih best and byk makanan tauuu. semalam cha and mak siti masak ikan sweet and sour, sambal terasi and many more dishes ;) jealousssss takkk? hhi. maybe bawah 16ogos balik Kelantan.

    ReplyDelete
  23. u looked so cantik in hijab!! pretty!!

    ReplyDelete
  24. Kunjung balas Farra. Semoga diberi kekuatan buat kita menjalankan ibadah yg hanya sebulan dlm setahun ini...

    ReplyDelete
  25. hee, cubaan yang menduga dengan air2 sejuk .. hehehe


    betul tuh. puasa mengingatkan kita tentang kesusahan orang lain dan sekali gus mensyukuri nikmat yang kita ada


    bila kita buat baik kat orang, orang akan buat baik kepada kita .. kalau tak pun orang itu mesti ada prob ..

    ReplyDelete
  26. Sis liza: And u too, comelll gitu ;)

    KakZakie: Terima kasih atas komplimen tersebut. salam ramadan ya akak.

    Sis Ladyzul: Thanks ya. same goes to me. happy fasting!

    ReplyDelete
  27. bulan Ramadhan ni memang banyak cobaan...kadang-kadang time macam ni lah Allah nak duga kesabaran kita..

    Happy Fasting!!! >.<

    ReplyDelete
  28. selamat berpuase untuk kamuuuu . heeee ;)

    ReplyDelete
  29. salam...

    bulan ramadhan bulan penuh rahmat..sudah pasti ada dugaan dan ujian yg terpaksa hadapi...

    ReplyDelete
  30. cobaan sangat bile tengok budak kecik makan aiskim hu..hu.. selamat berpuasa ya!

    Ieda follo kamu....

    ReplyDelete
  31. Totally agree with all the compliments you gave. bulan ramadhan, bulan yang mulia, surely bakalan banyak ujian, cobaan, halangan, rintangan, aral melintang and everybody have to face these with patience.
    btw, selamat berpuasa ya :) moga ramadan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya. thanks for those compliments!!! :)

    ReplyDelete
  32. betol3.. baru berkat ramdhan kan .. :)

    arisha sgt ayu ^^

    ReplyDelete
  33. cantik bila bertudung..:)salam ramadhan

    ReplyDelete
  34. Well, sentiasa tabah menghadapi apa segala ujian diberi.
    btw, thanks bro edyyy :)

    ReplyDelete
  35. cobaan ada emang untuk diatasi :)

    ReplyDelete
  36. cantiknya bila bertudung...soooo sweeet dear~

    yelah...puasa ni dugaan ni dtg dlm pelbagai bentuk kan~

    ReplyDelete
  37. moga awak akan terus bertudung:) hehe

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online