Random Things I Wrote.

Sunday, August 21, 2011

Hi and Happy Sunday's Night.




Nyamuk, pokok bergoyang kencang, gelap, bunyi kenderaan di simpang empat jalan, sejuk, bunyi mercun di segenap tempat. That's the real situation of the village. Even stay dalam air-cond, masih ada banyak nyamuk yang membuat kejahatan makan darah manis manusia. Jahat betul kau, nyamuk! Perhaps, it's karma of the past time between me and nyamuk ;') No need to be worried. SERIUS, i've falling in love with the scenery of the village. This is very full of peacefulness. 





Nah, hari ini genap 21 Ramadhan 1432H. That means we're fasting for 21 days. Bagaimana puasanya? Udah ada yang bolong???  If girls, they should say yes. YES! But for boys, no excuse for them not to fast full. NO NO NO! Indeed we should be thankful to God for giving us everything in this world. Apa yang kita doa, Allah makbulkan, apa yang kita mahu, Allah tunaikan. So, what more do you want? Ingatlah, bersyukur, BERSYUKUR sentiasa ya. (peringatan untuk diri sendiri juga).





 Kini, kita digemparkan pula dengan suatu berita yang menyayat hati setiap insan yang bergelar manusia. Hanya manusia yang punya hati, jiwa, nafsu dan perasaan saja yang bisa mengerti akan perihal ini. Tidakkah kalian merasa kasihan kepada penduduk Somalia yang kini kekurangan sumber asas kehidupan seperti, makanan, air, tempat tinggal dan sebagainya. Please, wujudkan rasa simpati kalian. All people can do that, so why not we give many more support to them. Although we can't help dari segi kewangan, it's okay, it's alright then. We can also pray the best for them :) Hopefully, the situation will be going normal sooner or later. 





Yabedabedoooooooooooooooooo. Raya? Lebaran? Soon, we'll celebrate Eid-Ul-Fitr. I feel not really happy like you guys. Sebab apa? Because there're many preparations that haven't been completed. Fine, besok, lusa, tulat settle la semuanya. Well, how does your preparation, guys? Jom sama-sama kita kongsi cerita persiapan Lebaran. 







I thought there's drastic change since i fast, but when i see myself, my cheek is totally embemmmmmm. Redha dan pasrah, itu pesanan ringkas hari ini. Sekian.





P/S: This entry is typed after eating Sambal Daging a.k.a Serunding. Cause of that, idea datang mencurah-curah bagaikan air sungai melimpah, sekali pasirnya pun berubah. (kau jangan nak tersasul lagi Arisha). While all my tasks had been done by me, i'm gonna blogwalking awhile. Internet akses, kau jangan nak 'disconnect' pula okey. (if there's internet access, i wouldn't be so grumpy) :P



You Might Also Like

37 comments

  1. tu r..tensen tau kena geget ngn nyamuk..die ingat sedap ke kena geget tu..:( (takdekenamengena) :P

    ReplyDelete
  2. Sis Nurelle: Bukan setakat tension, geram pun ada..rasa macam nak gigit nyamuk plak!! ;)

    ReplyDelete
  3. selamat berpuasa ya...dan selamt berlebaran jugak nanti (^_^)

    ReplyDelete
  4. Sis CA: Thanks dearest sis. mudah2an selamat semuanya ;)

    ReplyDelete
  5. Tahun ni persiapan ala kadar jer..koz tak blk kg..beraya bertiga jer kat sini..kuih raya pun Xde ni..huhu.. ^_^

    ReplyDelete
  6. Sis Fee: Same goes to you pretty sis ;)

    Sis Lily: Waduh, kasihannya..meh la datang beraya kat sini..hehe. about a week to go kita sambut raya, so masih sempat kan klo sis nak beli kuih2 and make preparation for that ;)

    Sis Tieykah: I'm already back to Kelantan, sis!! ;)

    ReplyDelete
  7. hi..thanx for dropping by my blog..

    selamat menyambut lebaran ya :)

    duduk di kampaung sesekali mmg asyik..jauh dr keriuhan kota..

    ReplyDelete
  8. ebemmmm hehe cute lah :D

    raya puas-puas, i dont the chance to celebrate it :( take care arisha and thank u so much for that long msg u gave me. i appreciate it so much sweetheart.

    selamat hari raya
    maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  9. hehe arisha sudah di kampung ye..seronoknye..sis pon masih banyk yang perlu setle untuk raya ni..sama2 kite usehakan okeh..selamat berpuasa

    ReplyDelete
  10. nyamuk kalau time kita tido dia datang main kejar-kejar kat telinga rasa nak libasssssss je,huuuu..


    p/s: sabtu ni, sis bertolak balik kampung kelantan,yihuuuuuu :D

    ReplyDelete
  11. tu lahh kan..
    kesian dyorg...
    raya macam mane entah..
    syukur gile kita kat sini kn..
    huh huh..

    mmg tak pandai nk update kh??
    haha

    ReplyDelete
  12. tapi yang pelik nyamuk tak mati hisap manusia ada aids hahaha

    ReplyDelete
  13. jom fara..apik pon tak bersiap lagi untuk raya ni..hehehe

    ReplyDelete
  14. Zuan: Ya Zuan..i've already been in Malaysia..:)

    SM: Kat sini dah habis..pergi cari kat pasar sana..pasti ada dijual..hahaha.

    Bro Edy: Indeed :))

    Sis Rina: Thanks. selamat berpuasa juga..suasana kampung sgt mengasyikkan!! =)

    Sis Dhiya: No worries!! the message is sincerely from the deepest of my heart..hehe..once you back in Malaysia, don't forget to inform me ;) salam ramadhan :)

    Sis Syasya: A bit seronok la!! okey, moga2 semua kerjaan cepat selesai ya sis. selamat berpuasa day 22!! <3

    Meaw: Itu tugas nyamuk barangkali..gembira kh? hehe..selamat pulang dan pergi ya :)

    FBB: Sedih pula kan bila dapat tahu tentang berita itu..itulah pasal we should be so grateful :)

    Naz: Hik hik..klakar dengar ayatnya..;)

    Apik: Apik dah ada kat Kelantan ke? better get ready awal2 for the raya preparation!! :))

    ReplyDelete
  15. Sis Ezan: Awalnya dia wish raya kat Arisha ;) hehe. tengkiyuuu pretty!!

    ReplyDelete
  16. serunding aka sambal daging..hahah dah lama tak ratah ia..hehe..neh kalau makan ngan sardin,memang terangkat la hehe..

    ReplyDelete
  17. Syuxer: Serunding sedap kan..:))

    Zulhilmi: Get ready cepat2 la ;)

    ReplyDelete
  18. - malam ni mlm ganjil 23 dah,,cepatnye masa berlalu

    -ye, betoi2,time kita happy ni, jangan lupe org yg susah,sedekahkan al-fatihah sekurang2nye,,semoga murah rezeki diorang.

    -preparation,ouh sumpah xde pape selain kuih2 raya,,baju raya tak beli,even saya ni perempuan,hahaha

    ReplyDelete
  19. Fiq: Sangat pantas masa berlalu :) amin. mudah2an mereka disana diberi perlindungan secukupnya :) Arisha pun lusa baru kluar pergi beli barang for raya!!

    ReplyDelete
  20. sentiasa bersyukur dgn segala nikmatNYA..sedih dgr nasib penduduk di somalia tu kan..semoga mslh mereka dipercepatkan selesai huhu..

    serunding?sedapnya tu hehe

    ReplyDelete
  21. kami pun belum prepare lagi.. aduhhh... help2..

    ReplyDelete
  22. dah nak raya dah..
    preparation?
    beruntung kita...
    :)

    ReplyDelete
  23. sabar je la dengan nyamuk tu..kalau akak pun tak tahan..rasa nak masuk menyorok dalam kelambu..hik2..

    syawal semakin dekat..bestnya kalau ada dekat kg ni...

    ReplyDelete
  24. I pon tak prepare ape ape lagi :P Hehehe .

    Selamat hari raya in advance! ^^

    ReplyDelete
  25. Sis SK: Indeed, i feel wanna cry once i heard that news..huhu..like i said earlier, hopefully the problem will be going back to normal!! :)
    serunding sedap..it's my favourite too!!

    Sis Umie: Make a fast preparation dear..raya dah nak dekat ;)

    EI: Yup, yup!! I feel so eager to celebrate raya ;) wehoooo ;)

    Sis Rara: Banyak kot..lagipula all the days in the first week of raya ada buat open house..so i need to wear various of outfits..ckckckc.

    Sis Anum: Arisha tak boleh sabar dgn nyamuk..geram nak gigit dia pula...hek hek...ya..syawal bakalan menjelma and i'm so happy even ada byk preparations yg belum siap :D

    Sis Izzatie: Iya kh? so, do it faster!! hehehe..selamat hari raya juga kk comel!!

    ReplyDelete
  26. hahahha...perrgghhh sedap makan tu..terus idea mencurah..kalau puasa buat macam tu boleh ke? hihihih

    ReplyDelete
  27. Sis Ain: Klo di bulan puasa, jawapannya NO la..ehehe ;(

    H.J: Raya lagi seminggu! yeayy yeayyy ;) thanks bro!!

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online