Story of Pre-Raya.

Saturday, August 27, 2011

Hi people.




Eid-Ul-Fitr? Syawal? Lebaran? Those words refer to the same meanings. 




Related to the coming Eid-Ul-Fitr, how's your overall preparations? New baju raya sudah dibeli? Selipar dan kasut , tudung dan aksesori lainnya sudah dibeli? 
Oh, and yes, i do say YES! I answered my own questions. 




On last Wednesday, kami satu family masing-masing membawa dua kaki melangkah ke dalam mobil dipandu oleh super daddy to a supermarket nearer to our house to buy many groceries. MANY GROCERIES means we bought many items sampaikan satu troli tidak cukup untuk memuatkan barang yang dibeli. Imagine that, people! Iyalah kan, bila tibanya hari raya, groceries to be purchased more than routine daily purchases. Luckily, bajet sentiasa cukup di dalam genggaman tangan. Alhamdulillah! Selagi saya masih bernyawa, selagi itulah saya kuat makan serta selagi itulah chemilan sentiasa dibeli. Like seriously I LOVE EATING so much. I gotta ask my beloved mommy masakkan makanan yang lezat saja on raya nanti. It's very fair and square :) Bukan bermakna makanan yang tidak enak saya ketepikan :D If i can't eat those food, you can come to my house, habiskan segala makanan lezat yang berada di atas meja hidangan. FYI, shopping groceries is the best thing to do!





Kami di supermarket only an hour. Tak perlu lama-lama, nanti nafsu mula menggoda, bisikan syaitooonnirrrrajjimmm pula membisik di cuping telinga. Get it???





After that, we went to a boutique. There, i saw several of beautiful baju kurung moden. Ada color pink, merah maroon, turquoise and etc. WOOOOOWWW! Baju kaftan and jubah kanak-kanak pun ada. Those baju kurung moden sangat pretty to be wore by kanak-kanak mahupun orang dewasa centil manis cantik molek ;) The prices of those girls' dresses are so moderate, berpatutan dan mampu dibeli oleh semua golongan! There were so many choices. Ada baju kurung moden bermanik warna-warni dan bersulam di lengan, but unluckily the colour of that baju kurung moden tidak menepati citarasa Arisha. I'M SOBBING AWHILE. The design of that baju kurung moden is totally abstract, tapi colour baju yang menjadi permasalahannya. Only Abby got her truly choice iaitu, abaya. Katanya abaya itu mahu dipakai on the third raya. Raya pun belum lagi, sudah memikirkan outfit untuk third raya? Quite weird -,- But seriously i said, that abaya suits on Abby!!




We had spent two hours to buy groceries and baju raya. I didn't get mine yet. I was not satisfied because the baju kurung moden i was looking for was not found! (even i'd bought a few baju kurung, baju kebaya in Jakarta last time, but I still want to find favorite color baju kurung preffered by me). Tamak? Rakus? No, i'm not shopping maniac yang mempunyai sikap keterlaluan boros. 
This is so normal. Everyone must be excited to celebrate Eid-Ul-Fitr because we celebrate it once a year. Tambahan pula kaum perempuan. Melaram habis-habisan! Let's we wait and see together! Ckckckckc




Our next destination was KB Mall. A very glamour mall in Kota Bharu city. Everything is sold there. Apa saja yang mahu dibeli, bakalan ada dijual :) That's why Kelantanese people often berkunjung ke mall itu. On the way i went there, the road was very crowded with the vehicles and many people was walking around. Macet a.k.a Jammed. I'm one of hater of traffic jammed. Sampai saja disana, kami menelusuri kesemua butik dari first floor until the last floor. Nah, and finally, i got what i want!! Yeayyy, double excited ayang-ayangku sekalian!! :D





Still wondering what the colour of my baju kurung to wear on raya soon? RAHSIA! I can't tell you directly. Who knows mungkin ada di kalangan blogger yang memakin baju raya colour persis Arisha? :)





Anyways, i'm totally sure ramai masyakat yang pulang ke kampung halaman untuk menyambut kehadiran Syawal. Satu nasihat ikhlas dari lubuk hati yang terdalam. 'Hati-hati di jalan raya. Pandu cermat, jiwa selamat. Biar lambat, asal selamat'. Have a very safe good journey, people!





Lately, Arisha quite busy mengemas rumah, menyapu, mop the floor and so much pekerjaan Arisha lakukan. Not only me yang kerjakan, tapi dibantu oleh kedua-dua assistant comel Arisha, si Fifiey and si kecil gedebab Abby. And the rest of family pun menyiapkan tugas masing-masing. Sekarang bukan masa bersenang-lenang, goyang kaki duduk atas kerusi makan pringles menonton tibi sambil menghadap lappy , facebooking, twittering, blogging lagi. Masa untuk berkerja! Unless  the works is already done. Full Stop!








My raya look on last year. How about this year? :D





P/S: I eagerly waiting to celebrate Eid-Ul-Fitr. I can calm me myself. Tenang, tenang. Sabar ajah!



You Might Also Like

30 comments

  1. wooo..
    best nya!
    akhirnya dapat jgak baju raya Farra!.
    hehehe.
    cuti sampai bila ni?.

    ReplyDelete
  2. Kan..seronok sgt bila dpt baju raya baru :)) syukur, alhamdulillah.
    i'm on holiday until the 2nd week of raya..then, after that terus fly ke Jakarta..aaaa, tak syioookkknya -,-

    ReplyDelete
  3. waaa ni shopping sakan nampaknya.. jeles2.. freaky pun x g lagi kb mall

    ReplyDelete
  4. Shopping sakan sgt la kerna dah nak dekat raya!! mood happy skrg ni..ehehehe.

    ReplyDelete
  5. kirim slm kt fifiey.. ;)

    huhu bju mlayu i warna cokelat, main theme tahun ni purple

    ReplyDelete
  6. hye dear..selamat hari raya yup;) mohon ampun&maaf kalau ada terkasar bahasa...

    dear, orang mana? orang kelate ke?

    ReplyDelete
  7. betul tu...sana sini mood raya kan dear...hehe

    selamat hari raya maaf zahir dan batin..;)

    ReplyDelete
  8. wahhhhh shoping sambil makan ker??
    hahaha! waaa kn kn...
    kene kejap je shoping baru lah
    tak habis duit..
    hik3 =)
    hepi gile dy
    haha!

    ReplyDelete
  9. wahhh excited raya dh arisha hehe..okey, kitorg tunggu next entri time raya, nk tgk baju raya arisha hehe..

    kalau dh di supermarket, mata rambang nk pilih yg mana satu kan hehe..itu baru brg dapur, tak campur lagi kedai baju haha :P

    ReplyDelete
  10. farra, selamat hari raya k :)


    maaf zahir dan batin :)

    ReplyDelete
  11. Zuan: Will do! berbaju melayu color coklat la nnt Zuan! hehehe.

    Sis Pelangi: Hey back sis. salam syawal kembali ok! i'm half kelantanese and half indonesian :))

    Sis Ila: Mood raya dha dtg kan? yahooooo..bersorak kegembiraaan!! :D

    FBB: Mengarut la klo shopping sambil makan..it wasn't happen at all, Farid! bhahaha. yes, Arisha mmg happy..don't approach my happiness :P

    Sis SK: Ok, tunggu dan lihat saja nnt ;) hehe. btw, Arisha suka pilih barang dapur sambil mengenali benda apakah itu dan fungsinya untuk apa :DD

    MZ: Selamat Hari Raya Aidilfitri juga buat kk comel!! :)

    ReplyDelete
  12. Shopping Sakan.. ;)

    Selamat Hari Raya Farra..
    mohon maaf jika ada tersilap kata dlm memberikan Komen2 disini.. ^_^

    ReplyDelete
  13. Shopping untuk raya..hihihi..

    iya sis..thanks for wishing me ya. selamat hari raya aidilfitri sis and family!

    ReplyDelete
  14. raya kali ni mesti lagi currlass kann...

    ehh?kat kelantan? sama goes to me ^^
    jln seriyessly jemm

    ReplyDelete
  15. wahhh smngt rye nih..btw ei raye babe. ;)

    ReplyDelete
  16. Sis Ishiko: Can can can be so curlasss kan!! :D

    Sis Sarah: Hihi..raya is fun :) selamat hari lebaran!!

    Sis Izyan: Ha'aah sis, pulang beraya di KB :)
    salam syawal cantik :)

    ReplyDelete
  17. wiwiit..baju raye..baju raye..haha..slmt raye-raye :D

    ReplyDelete
  18. Nelly The Strange nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA !
    :)

    ReplyDelete
  19. dont forget to upload lotsss of eid piccas ye arisha :)

    selamat hari raya..

    ReplyDelete
  20. after raya..dont forget to upload your baju raya ok?? anyway..selamat hari raya,maaf zahir & batin :)

    ReplyDelete
  21. selamat hari raya risha sayang...sis nak minta maaf andai sis ada terkasar bahasa dengan risha.. selamat beraya nanti risha :)

    ReplyDelete
  22. SM: Eh eh ehhh. baju raya kami sekeluarga putih suci bersih mcm sabun daia ok :P
    salam syawal SM!!

    Sis Nelly: Thanks for wishing me dear..selamat hari raya kembali! :)

    Sis Anum: Alright then..hehe..salam hari lebaran ya buat sis and family =)

    Sis Liza: Okey! beres..nnt Arisha upload dlm blog and will give long explanations about that ;) selamat hari lebaran kk cantik!

    Meaw: :') See, betapa terharunya dgr ucapan sis! thanks byk2 ok. zero-zero sis!! salam syawal..selamat berhari raya bersama family tercinta ;)

    ReplyDelete
  23. selamat hari raya sayang. sorry dhiya lambat wish! ampun maaf dipinta selama kita bekenalan. :) maaf zahir batin!

    ReplyDelete
  24. hehe .. selamat hari raya :D
    dpt byk duit raya ? haha ~

    ReplyDelete
  25. gimana raya di kelantan..jgn lupa story mory ye :)

    ReplyDelete
  26. selamat hari yeh engkoo . tak sabar nak gi skolah hakhakhak

    ReplyDelete
  27. hehehe..raya kali ni mesti lagi awesome baju dia.hehehe

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online