Ceritera Hari Raya Aidilfitri 2011 pada 1 Syawal.

Monday, September 05, 2011

Hi and Salam Idul Fitri :)




I bet it's not late to wish Selamat Hari Raya kepada kalian terutamanya pembaca setia blog ini. Minal Aidzin Walfaidzin. I feel i've to share my eid story and my sensation on that meaningful day with you guys. Whatever it is, me myself, Rtp Farra Arisha memohon ampun dan maaf if i had done something wrong, either accidently or purposely, hopefully you guys would forgive me even kesalahannya sekecil kuman, sebesar badan gajah and etc. And who knows, sepanjang kita berkenalan, Arisha pernah bikin hati kecil kalian bersuara ketidak puasan terhadap kelakuan Arisha and once again i do really hope all the anoyying actions yang telah dilakukan bakalan dimaafkan.  One more time, ampun dan maaf Arisha pinta kepada seluruh kaum keluarga, saudara-mara, rakan taulan serta teman-teman yang Arisha kenali di alam maya mahupun di dunia realiti. Say NO to 'seek revenge' concept!! Make it zero-zero cantik-kacak-bloggers! Ayuh, kita bersalam-salaman dan bermaaf-maafan  Lebih afdhal jikalau kita menitik beratkan dan mengamalkan amalan mulia di hari raya yang mulia ini :')






Nothing special in this year, i felt what you felt. Suasana lebaran kali ini sungguh berbeza dari tahun sebelumnya. Ntah apa bezanya, Arisha cuma bisa merasakannya.






Kalau berbicara tentang raya and so-whatever thing related to raya, pasti teringatkan duit raya. Haaa, kira-kiranya berapa jumlah duit raya kalian yang terkumpul buat masa sekarang? I got so many sampul duit raya yang berisi duit raya, tapi still tak bisa mengalahkan si bongsu, Abby! She got more than me. Is this called fair and square? Yeah, indeed. Orang besar panjang tinggi berapa inci dah tak boleh dapat banyak duit raya. Kasi chance buat anak kecil pula :)





Photo Collection on the 1st Syawal's morning. 


Sama-sama kita memberi komentar positif okey!








A big-great-happy family of Mr. Raja Sazali. Kami sekeluarga mengenakan pakaian lengkap serba putih. WOOOOWWWWW, kami tampak suci murni di pagi hari raya. Tidakkah begitu? :)






Bersama si cilik manis, Abby, the prettiest one sebelum mengutip ampau from beloved parents and siblings. Mood gila happy :)





Bersalam-salaman dan bermaaf-maafan sesama keluarga di pagi raya adalah ruitn setiap kali menjelang Syawal. See, see, muka kemain ikhlas mengucup kedua tangan Mama dan Abah. Ampun maaf Cha pinta ya, Mama and Abah :')





Sesi mengutip ampau a.k.a duit raya. Finally, my plans ended successfully. Senyum kemain manisssssssss gara-gara dapat over-duit raya. Hehe.






As usual, pabila menjelang hari raya, all the food was cooked by my mommy pada malam hari raya, dibantu oleh kami adik-beradik. Gigih kami membantu mama masak sampai pukul 2,3 pagi. Hidangan pada hari raya pertama adalah nasi minyak. Plus makanan sampingan adalah bihun goreng, cakes, fruit cocktail blended pudding and of course ketupat dan rendang merupakan makanan asas yang wajib dihidang. Kenyang makan senang hati perut berkeroncong riang! (my new tagline about food). 







Ada kau kisah kalau kami makan guna tangan? And no, i don't really mind about that. My first sight mengatakan makan menggunakan tangan merupakan suatu adat dan budaya yang semakin luput dari fikiran manusia moden.  Iyalah, most of the rich people often eat using spoon and fork, orang level atasan la katakan :) And yes, i admit, all of them kadang-kala lupa akan perihal ini. So, together we bring back tradition and culture yang pantas dipraktikkan oleh manusia moden zaman sekarang! 




Arisha rasa gila cool makan guna tangan. Cool bebeh! Nikmat makan guna tangan sangat berbeza. Boleh rasakannya sendiri!





Yok, kita berfoto duluan. Anyways, jangan rasa gundah-gulana serta panas punggung pabila melihat gambar-gambar di atas. We're love to be captured. Where the camera is, then we're there too. Keh keh keh. FYI, a lady who stands between me and Fifiey is our relative who comes from Kalimantan, Indonesia. Dia menyambut lebaran bersama kami di Kelantan. She said she loved the peacefulness around Kelantan. Katanya lagi, biarpun cuacanya begitu panas, tapi buminya penuh dengan sumber kehijauan and it affects the surrounding becomes so wonderful :) (fine! aku dah bertukar kerjaya sebagai seorang pembaca berita).








My another brother should be together with us at this time, but unluckily he wasn't go back home on the 1st Syawal kerna he got so many works to be solved in Brunei. So, dia beraya di Brunei tahun ini. Diri terasa sangat sedih pilu sebak sekejap. Tssskkk tsskkk :'( Sampaikan boleh berkata' Eh, mana abang aku yang sorang lagi ni'. If not, bolehlah Arisha kutip amplop banyak-banyak dengan dia. Tapi, nasib tidak menyebelahi Arisha sekali lagi. NEVERMIND!





































Gegirls yang comel. Huh? What? Comel? Perasan deh lho -,- We're very close each other. Kalian bisa teropong keakraban kami berempat? Teropong cepat, teropong!









P/S: Will be uploaded many more photos on second, third, fourth and fifth Syawal. Thank you. Sekian. Harap Maklum.



You Might Also Like

40 comments

  1. wah...tema hitam putih...sgt2 cntik.. i like!

    ReplyDelete
  2. 0-0?.
    kena penalti laa.
    hehehe.

    bestnya juadah hari raya tu!

    selamat hari raya ketujuh!

    ReplyDelete
  3. Dear... I love white...:)
    sesuai sangat untuk hari lebaran..:)
    putih itu bersih dan suci..:)

    Selamat hari raya...:)

    ReplyDelete
  4. ur meals look totally delicious :D

    ReplyDelete
  5. meriah sgt2..comey je sume pakai kaler putih..hp eid mubarak dear^^

    ReplyDelete
  6. waghhh keluarga kamo sangat2 lah santek bergaya adik beradik pompuan kamo sangat somel ok

    ReplyDelete
  7. Sis Matahari: Thanksssss honey! yes, tahun ini kami berpakaian sedondon ;)

    Wan: Haha..klakar..hidangan on 1st raya mmg sedap2 belaka :)) apa yg ada di depan mata, terus ngappp ke dlm ke mulut..ehehe..

    Sis Sha: I love white color too..the colour looks so soft and nice right?? :)

    Delarocha: So meriahhhhhh :)

    Zuan: Delicious and marvellous. jom makan sama2..eh, tapi dah habis la..harus masak lain ;)

    Sis Dyla: :)) Tengiyu sis!!

    ReplyDelete
  8. wah meriahnya...nice pics..baju color putih sedondon..lawa..

    ReplyDelete
  9. Nice colour.. ^_^
    wah..meriah sungguh..Comel2 & cantik2 banget semuanye arisha adik beradik nih..^_^

    ReplyDelete
  10. BCJC, Abu & Sis Lily: Hehe..terima kasih skali lagi..kalian pun apa kurangnya..pasti cantik di hari raya and meriahhhhhh sepanjang masa :) selamat hari raya!

    ReplyDelete
  11. arishaa. kamu nampak cantikkk sekali. n your family looks great in white. salam lebaran untuk kamu dan keluarga. cantik gambar2 d sni :)

    ReplyDelete
  12. selamat hari raya dear farra arisha! cantik nya you all! ;)
    cpt update for the 2nd, 3rd, 4th ++ hari raya! ;)

    ReplyDelete
  13. cantiklahh outfit kamu..sweet n looks feminine...cute lagi..hehe..selamat hari raya................ ;)

    ReplyDelete
  14. arisha...cntik2 fmly arisha..suka tgok...eh yg pakai selendang putih tu kakak arisha?? mcm penah kenal dan tgokla..yg lagi satu tu macam juliana evans..........

    slamat hari raya

    ReplyDelete
  15. Salam arisha..
    selamat hari raya
    :)

    cantik semua family arisha nih
    pakai serba putih nampak lagi cantik :)

    anyway, di har raya ni kak sya nak mintak maaf kalau ada sebarang salah dan silap dengan arisha :)

    ReplyDelete
  16. semuo nye kelihatan sgt2 suci...:)

    ReplyDelete
  17. comel2 semuanya bahh :)

    why arisha mcm nmpk kurus?hehe

    fifiey nmpk makin cantik ^^

    ReplyDelete
  18. Yes, my sister yg pakai shawl itu adalah Sri Ratu Saadong VII..she'd been featured in magazine and newspaper after this..

    to the rest of the commentors, thanks a lot for giving the compliments!! :)) white is the coolest colour ever :)

    ReplyDelete
  19. rishaaaaaaa, makan guna tangan sunah nabi tapi ramai dah lupa daratan..apapon guna tangan best! nikmat makan tu ada :D

    ReplyDelete
  20. Yang gambar 4 org yang ade laki tu kan , pompuan yang terselit sebelah kau tu gaya umie aida hehe . Dua kali aku tengok haha

    ReplyDelete
  21. wehhhh pic lawa gileee..
    selamat hari rayaaaaa...
    maaf k klo ade salah
    seyes lawa...
    waaa sukaaa..
    ti jadi model aku bolehhh
    =)

    ReplyDelete
  22. wow..nice photos farra..! selamat hari raya buat farra sekeluarga, nesa juge mintak maaf kalau ada terkasar bahasa ;)

    ReplyDelete
  23. awwww. happening nya family arisha! :)

    ReplyDelete
  24. Kamu dan adik-adik sgt cantik..oh ya teringin nk tahu kalian berasal dari mana? indonesia atau kelantan?

    selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  25. salam hari raya ke-9..

    wow..serba putih...mmg cantik...nak buat tema baju raya tahun depan la

    ReplyDelete
  26. cantiknya baju raya...

    selamat hari raya...hepi family :)

    ReplyDelete
  27. mkn pakai tangan.ok je.sedap lagik adalah kan.hmm cantek sume putih.

    ReplyDelete
  28. hehehe...putihnyer dia..
    hak ah..apik pon lebih suka guna tangan dari pakai sudu..hehehe

    ReplyDelete
  29. wah comelnya semua gegirl pastu guna baju sedondon..sgt matching
    comel la farra ni..slalu tgk pix x jelas sgt..ni br nmpk clear skit

    **jue pun suka mkn pakai tangan..lg enjoy hihi**

    ReplyDelete
  30. putih suci murni, hehe XD

    selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  31. Makasih semuanya..next year, kalian pula laah choose white color for outfit hari raya :) pasti nampak lagi eksklusif..hehe..

    ReplyDelete
  32. Selamat hari raya darling :)

    You looked so cute and gorgeous at the same time. I love love love your baju kurung! <3

    ReplyDelete
  33. So pretty sayang! Suka sangat tgk all of the pictures u upload here :)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online