Love and Marriage.

Monday, September 26, 2011

Hi girls and boys.


Hmm, lately, ramai pasangan artis mahupun rakyat biasa yang sudah mendirikan rumahtangga including artis-artis top pop seperti Memey Suhaiza dan Norman Hakim, Eira Syazira dan Ezad and so many more well known artists. Tidak perlu Arisha mentioned one by one (excluding me). :/
Why they get married?


Semua itu adalah fitrah manusia, lumrah alam. Wanita diciptakan untuk lelaki and so with the men diciptakan untuk wanita. Itu kata orang-orang sekeliling yang pernah Arisha dengar. Komentar kalian pula bagaimana? This thing (perkahwinan) will make everybody around you say. Hey, congratulations, dear'. (this will be happening only to the person who get married).


Takdir penentu segalanya. Jodoh sudah sampai dan sudah tibanya masa untuk berkahwin, hidup sebumbung.


Because of love, they get married. 'They' refers to anyone yang bakal berkahwin ataupun yang sudah berkahwin.


Because of lonely to stay alone, they get married. Takut hidup keseorangan, katanya.


Most of the people said marriage is lovely, but then if they can't achieve happiness with their marriage, they wouldn't say that. 



Kerna apa mereka tidak bahagia? Mungkin salah pilih jodoh. Mungkin?The good man chooses perempuan matre dan bersifat materialistik and the bad woman chooses the rich man.


Hidup perkahwinan macam dalam sinetron pula. Kahwin, cerai, hidup berantakan, kahwin dan seterusnya tidak wujud happy ending.


Ya Allah, jauhkanlah perkara sebegitu terjadi kepada orang di sekeliling kita.


But then, Arisha dapat rasakan sweet young couple dibawah boleh hidup bahagia sentiasa bersama her sweetheart.





Teteh Ella Bella got married on 4th September 2011. She's one of my relative who stays in Bandung, Indonesia and now she studies in UNISBA (Universitas Bandung). Aduh, cantik banget ya kamu, Teh Bell. Unluckily, i can't attend her wedding on that day because i got something else to do. So sorry, sayang :O Tapi ntar diundang ya pada Pesta Pernikahan/Resepsi. Hiks..Hiks..





Marriage isn't easy as easy as ABC.
Marriage needs sacrifice.
I wish both of you still cool and chill in whatever happens in your life.


P/S: Whatever it is, i wish to those sweet young or old parents/couples, mudah-mudahan kalian tabah menghadapi segala ujian, halangan, rintangan serta aral melintang yang sudah ataupun bakal berlaku. Dunia sekarang penuh pancaroba. Take care darlings sekalian.



You Might Also Like

42 comments

  1. yes! absolutely marriage life is not easy. try to compromises, being supportive.

    man and woman's thought process works completely differently. so good luck! :)

    ReplyDelete
  2. sama cantik..sama padan..
    Moga kekal Bahagia selamanya.. ^__^

    ReplyDelete
  3. marriage is biggest challenge, seperti mencipta satu masjid indah~ dont accept the challenge kalau tak mampu.. :)

    ReplyDelete
  4. Sis WT: You get great thinking, dear. that is so true. ;)

    Sis Lily: Terima kasih Bu' Lily. nanti Arisha sampaikan kata manis itu kepadanya ;)

    ReplyDelete
  5. Zuan: But then, because of depressed, they accept the challenge :O
    disebabkan itulah kita perlu berfikir sebelum bertindak, apa gunanya ada akal fikiran klo tidak diguna. we should think and decide the best solution before getting married.

    ReplyDelete
  6. Yup mariage aint easy as ABC.. Mariage teaches ppl to b responsible towards his/her spouse.. But at least, wen we get maried we can gve luv w/out comitin zina rite dear.. Nak kawennn.. Huhuhu.. :)

    ReplyDelete
  7. selamat pengantin baru kat dorang ^_^ moga bahagia ke anak cucu..

    ReplyDelete
  8. setiap manusia mahukan perkahwinan..itu fitrah manusia..tp ada jgk yg tak nak kawen..sgt rugi kan..huhu

    cantiklah ella bella tu..suka tgk resepsi adat di sana, nnti jgn lupa ya kongsikan gambar2 suasana resepsi tu nnti..sy nk tgk !! :)

    ReplyDelete
  9. Bernikah itu kan sunah rasulullah :)

    ReplyDelete
  10. jodoh pertemuan di tangan Allah..apabila dah smpi seru utk menikah..eloklah disegerakan kerana dpt menghindar kita drpd maksiat..tp ya sebelum mendirikan rumahtangga mesti berilmu dan bersedia dari segi fizikal dan mental..

    ReplyDelete
  11. bertemu dan berpisah mmg tidak dapat di elakkan...

    ReplyDelete
  12. bila farra arisha nak publish gamba kawen :P

    ReplyDelete
  13. aww sweet sgt entry arisha regarding marriage ni :)

    ReplyDelete
  14. kawan meaw pon dah ramai kawen oh...dah beranak pinak pon..... :)

    ReplyDelete
  15. oh yess..marriage is not just about baju,majlis grand2 and all that..ini tentang seumur hidup..

    saya juga doakan pasangan2 di atas ni kekal =)

    ReplyDelete
  16. yeahh..sweet couple..heheh..harap berkekalan..aminnn..

    ReplyDelete
  17. Saling faham memahami sgt penting dlm alam perkhawinan..

    ReplyDelete
  18. wah...arisha udah pandai ngomong about marriage ek..kelllassss...hihi

    ReplyDelete
  19. nk memilih pasangan pon sst yg sgt sukar apetah lagi nak merancang seterusnya mndirikan rumahtangga..

    ReplyDelete
  20. cantik lah. eh muka dia macam kau jugak doh thehehe

    ReplyDelete
  21. jodoh itu rahsia Allah.. Apapun comel bangat Teteh Bella kamu.

    ReplyDelete
  22. perghh kahwin, bila ntah. tak sesabooo haha

    ReplyDelete
  23. for a marriage that lasts, make sure we're truly ready before making this big decision. not just because everyone else are deciding to get married.

    true love should last forever. jangan bila dah kahwin, tak tunjuk dah our love towards our spouse. mula lah jalan jauh sebatu from each other. haha.

    kena ada give and take. we should be able to accept each other's flaws.

    eh sorry terbuat mini entry pulak kat komen. haha.

    ReplyDelete
  24. Hish..umur masih muda..masih banyak arus kehidupan yg perlu dilalui :)

    btw, those your comments are accepted. pertemuan dan perpisahan sememangnya wujud dalam kehidupun including marriage :) marriage is very priceless to those who'd married!

    ReplyDelete
  25. yes akal diperlukan.. kemampuan yg dimaksudkn adalah sperti kewangan, prsediaan mental untuk cabaran lbh besar..

    if i kena challenge to get married, i akan ckp "sorry, i xde calon lagi.. huhu"

    ReplyDelete
  26. kadang2 pangkat atuk nenek pon tiada jodoh juga..kita mampu merancang saje..tuhan yg menentukan segala2 nye..
    hope pasangan yang bernikah kekal forever amin.=)

    ReplyDelete
  27. haha kalau dah ada calon jangan tunggu lama-lama :P

    ReplyDelete
  28. doa itu penting utk kebahagian dlm perkahwinan, jgn lupa restu kedua org tua juga :)

    ReplyDelete
  29. perkahwinan itu sesuatu yg indah dan ikatan kasih sayang yang suci murni!

    ReplyDelete
  30. Semoga sama² kita berjaya menangkis segala pancaroba yang mendatang..


    Mesti ralat sebab tak dapat datang ke majlis tu kan, takpa doakan kebahagiaan kawan dari jauh.. ;)

    ReplyDelete
  31. cantiknye die.. mcm pelakon sinetron.. :)

    ReplyDelete
  32. Yess.. setuju dgn fara.
    perkahwinan tu tak semudah ABC,
    perlukan pengorbanan,.
    btw. say congrates to ur friend ye fara :)
    semoga bahagia ^^

    ReplyDelete
  33. thniah buat sedara arisha...

    arisha,berkahwin bukan sesuatu yg mudah....kan.....

    kena sedia dr mental dan fizikal...

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online