Focus.

Tuesday, September 20, 2011

Hi readers. 


Apakah kalian fikir kefokusan adalah suatu keperluan pabila membaca buku or whatever thing we can read and see? Ataupun ianya sekdar kemahuan setiap insan?


Well, different people get different opinion and thinking. Who knows, yours might be accepted compared to mine. Jikalau kalian bilang ya, it means we got same thinking. 


Someone please tell me, which people who do any things without be focused? Everybody does  the works with focusing all the time. Kerjaan gampang sih. Orang kaya-raya, ahli-ahli bangsawan, cendekiawan pun fokus sentiasa, and that's why mereka gampang memperoleh kejayaan dan kecemerlangan dalam hidup. Kerjaan gampang sih!


And the most importantly, kefokusan disamping membaca or melihat something yang spesial dan unik boleh mendatangkan perasaan happy awhile and 'Oooh really? Now, i know! Tak sia-sia aku baca buku nih' Betul ke happy? Happy kerna kita boleh tahu something yang beneficial! I thought so...



Foto diatas adalah bukti yang bisa menggambarkan i'm happy right now, sayang. Perasaan happy plus kefokusan mengiringi diri. Must be remembered, kalau terlalu fokus bakalan melalaikan fikiran kita juga  :O How can we avoid this matter happen to us?


Oh God, unfortunately, segelintir manusia aren't same with Arisha. Ketika membaca, mulut potpetpotpet kerna membaca, tapi hati dan perasaan tidak seperti yang dikehendakkan, bukan dengan kerelaan hati. It's not so good, bebeh. Ubah perangai, sikap, dan hati.


Most of the people around are very fussy. Memilih serta rewel akan tempat dan persekitaran. For an example, 'Ih, the place isn't my taste, chow lah beb'. Come on bebeh, kita boleh membaca dan melihat something yang gah di mata dunia di mana-mana sahaja. Jangan jadi choosy sangat, people. Please. 


And this is a real story. Arisha sering mendengar conversation between Indonesian people talk about this matter. For an example, 'Nggak betah aq disini, udahlah panas, jauh dari tempat parkir pula', 'Koq jauh banget sih tempatnya toh. Ah, kmu lihat sendiri kan, rugi ajah bensin mobil q gara-gara kita kesini!! Macet pula!! Sebel deh..Yok kita cari tempat lain say'. Inikah faktor mereka tidak boleh fokus? Atau mereka memerlukan tempat sebegini baru boleh fokus selamanya?


They give those annoying compliments, yang boleh membuatkan orang sekeliling merasakan 'What the hell with you guys, mengomel terus-terusan, bosen tau'.


Sekali lagi, apa yang penting? 


Kefokusan serta kerelaan hati dalam membuat sesuatu perkara. Keep focusing at your reading and seeing. Keep focusing at doing all matters willingly. Jangan rasa terpaksa dan memaksa diri melakukan sesuatu yang bermanfaat.


Fokus pada satu perkara sahaja.


Tunjukkan power kefokusan all the time if we wanna be admired by everybody. Iya?


P/S: Don't you get it? Fokus, fokus, fokus, fokus, fokus. Boleh ke kalian terus fokus?Jangan pula jadi pening lalat di kemudian harinya :O



You Might Also Like

44 comments

  1. fokus pun kena jugak rehat tapi jangan rehat lama sgt hehe...

    ReplyDelete
  2. Sis Hanis: Satu point tertinggal iaitu berkenaan dengan rehat plus fokus ;)

    Papa Mifz: Ahaha :)

    ReplyDelete
  3. tak pernah betul betul fokus . kot. hahha

    ReplyDelete
  4. I was so focused when I read your entry just now...sampai x perasan Arisha dah letak caricature tu kat left-side bar...hehe. Sekarang ni tgh fokus taip comment ni...hihiks.

    ReplyDelete
  5. fokus2...
    tapi jgn terlebih fokus pula..
    pening..
    hik2
    xD


    JOm join contest =D : Contest Annouced! Mak Aih! Contest Blog Eazy Izzuddin ?!

    ReplyDelete
  6. Suke Focus dgn sesuatu..tp hubby akaklah..klu membaca/menonton mmg sgt Fokus..kita tanya dia pun sampai dia x layan..Fokus sgt tau..dari dulu mmg mcm tu..kekdng geram juga.. ;)

    ReplyDelete
  7. yeah focus-focus.hehehe.

    rara dh like FP u dear.like mine oke.hehehe.

    ReplyDelete
  8. Zuan: Be focused always. that's good :)

    E: Iya ke? if we want to focuse, just focus at one thing :)

    Sis Meaw: Ayooo, Sis fokus kat siapa tu? kat Arisha eyh?? :P

    Cik Ninie: Caricature harus dipamerkan di blog ini kerna ianya adalah pemberian dari seorang blogger kreatif ;) hehe.

    Bro Eazy: I'd told you before, klo terlalu fokus, nnt lain pula jadinya..fokus ntah kemana, benda yg dilihat entah kemana..hahaha :D

    Bro Edy: Tak boleh fokus + mengantuk = tidur?? :))

    Sis Rara: Time for focusing!! :D iya, will do soon!!

    ReplyDelete
  9. hehehe..arisha..kalo pandang laptop..jangan pokus sangat..bahaya..hehehe

    ReplyDelete
  10. Klo pandang lappy, Arisha tak mungkin laah fokus sangat kerna ia berbahaya untuk mata kan?? ;)

    ReplyDelete
  11. when i'm doing something i do focus but sometimes however i slipped the focus..hew hew hew~

    ReplyDelete
  12. Susah kekadang nak fokus . I pulak senang lose focus tak boleh distraction langsung :O

    Hehehehe .

    Anyway, video i tu you kena pakai headphone baru bole dengar kot ^^

    Take care darling! <3

    ReplyDelete
  13. maaf nak tanya dr penulisan kamu macam orang indonesia.. kamu org indonesia ker?

    ReplyDelete
  14. susah nak fokus especially bila memang tak ada hati nak buat akan sesuatu benda tu.

    tapi apa apa pun kita kena lakukan sesuatu tu dengan bersungguh dan fokus untuk berjaya. hee :)

    ReplyDelete
  15. Sis Finaz: Sometimes right?? we're in same boat..sometimes :D

    Sis Izzatie: Harus cari waktu yg sesuai baru bisa fokus betul2!! :)
    oh really? i'll watch it once again. thanks sis :)

    Sis TLLS: Iya, i'm half indonesian..hehe :)

    Sis Suha: That's correct..usaha bersungguh2 untuk mencapai kejayaan and keep focusing on what we read or see :)

    ReplyDelete
  16. kalau fokus baru le masuk otak ..betul tak..^^

    ReplyDelete
  17. salam kenal dari mama !!..Thanks ya sudi dropkan comment dientry mama..ya kita perlu fokus waktu melakukan sesuatu perkara itu..nice entry !!..

    ReplyDelete
  18. lelaki tak fokus bila aweks nya dok sembang tentang betapa susahnya nak gi surau kat tpt keja dia,
    'humm..'
    'iyer..?'
    'sampai gitu skali?'
    walaupun matanya terus ke akhbar metro.

    'apa kata u berenti jer keja?, gi keja lain ker..'

    loh kesitu plak :D perlu fokus :D

    ReplyDelete
  19. Men is good in focusing but he cannot do multitasking during he focus on something such as reading or working.

    WOmen not so good in focusing but she can do multitasking, example boleh menjahit sambil tengok tv, boleh membaca buku sambil tengok berita etc.

    :)

    www.kaio.my

    ReplyDelete
  20. sekarang pun dah pening lalat nih ahaha

    ReplyDelete
  21. orang sebegini kayaknya seperti tidak bersyukur bukan? :)

    ReplyDelete
  22. fokus kena betul2 fokus, sebab kalau tak betul2 fokus, akan hilang fokus..hihi

    ReplyDelete
  23. fokus orang tua macam uncle ni selalu ter 'out of focus'

    ReplyDelete
  24. kalau kita betul fokus, pasti apa yang dibaca akan ingat dalam kepala..kalau macam dkna nie stduy bagai nak mati tapi kurang fokus...so yang tersimpan dalam kepala tak sebanyak yang dibaca heheheeee......

    ReplyDelete
  25. skrang ni aku tengok fokus dgan projek aku.. huwaa

    ReplyDelete
  26. Ppl yg focus used to b respected since dey always do deir lvl best in watevr tasks, jobs or works given.. N leads to charismatic chrcter.. Nice kan ppl yg mcmtu.

    ReplyDelete
  27. focus is indeed needed in whatever sort of things we do. without focus u lose consistency. without consistency u lose something that u hold on to. when u have nothing to hold on to, then u are most prolly lost.

    ReplyDelete
  28. focus is indeed needed in whatever sort of things we do. without focus u lose consistency. without consistency u lose something that u hold on to. when u have nothing to hold on to, then u are most prolly lost.

    ReplyDelete
  29. focus is indeed needed in whatever sort of things we do. without focus u lose consistency. without consistency u lose something that u hold on to. when u have nothing to hold on to, then u are most prolly lost.

    ReplyDelete
  30. dalam melakukan suatu kerjaan ya kita harus focus..ngak bisa main semberono aja..

    wah bahasa indo farra makin hebat donk.. suka baca..

    blh tak one day buat entry full in bahasa indo.. tapi harus sertakan jugak translatenya..apa bisa ngak!!? :P

    ReplyDelete
  31. susah nak fokus.. tp kalo dah fokus, susah pulak nak benti..hehe

    salam kenal.. akak dtg dari blog my cousin, mi-fie :)

    ReplyDelete
  32. kalau sy fokus, lidah akan keluar secara automatik..=.='

    ReplyDelete
  33. Fokus adalah sangat penting tapi ada masanya ia sukar dicapai, huhu

    ReplyDelete
  34. focus on something we have to. not on everything ;D

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online