I do highly appreciate only for those who'are appreciating me.

Sunday, October 16, 2011

Hi girls and boys.


Hiks, my parents often tell me that i need to appreciate anybody around me, who they're, what their attitudes, i need to do so and i've to do so mahu ataupun tidak. Lagipula, ianya kerjaan gampang sih. So, for me it's truly gampang. 


Perintah mak bapak, semua orang harus menurutinya and no objection regarding any case. Once you denying to them, maka jadilah anak derhaka. Emm, nobody wannabe such that person right?



Whatever happens to myself, Arisha selalu mengadu kepada Mama dan Abah cause they're shoulders to cry on other than my siblings. Seringkali i saw many people around me don't know how to appreciate somebody around them. When i give advice to them to not to do so, they keep staring at me while put on smiley faces. I just wanna share the good advice with everybody around me too. Arisha berpegang pada prinsip, 'Sharing Is Caring'. If you can't take mine as very positive thing, so you better don't :)


Kalau Arisha seorang yang tidak berperikemanusiaan, tiada guna Arisha lakukan ini semua. It's wasting my precious time untuk menasihatkan orang segala macam. Sengal.


In my impression...

They seem don't know anything about the appreciation.

They seem don't know how to appreciate anybody around them.

They seem blind at appreciating.

They seem very know nothing about the good lessons.

What is that actually, fellow? Huh?


I'm never gonna be bad girl towards the person who know me, who always help me, who always secure me in whatever conditions. I never! I do always appreciate them. And so many more ways i do to appreciate them. But why they can't do like i do to everybody else! This isn't my games or yours. These are the lessons that we can share, learn and know together. Sambil menyelam minum air, apa salahnya :)


I'm very, very hoping i can be the best adviser to all of you, including my family, relatives, friends.


Guys, try to think this, jikalau tidak menghargai sesama kita, adakah kita juga akan dihormati seiring dengan penghargaan silly yang kita beri? Tidak logik sama sekali.


A thousand times you don't appreciate us, a million times people don't respect you.


Berbuat baik  berpada-pada, berbuat jahat jangan sekali.



P/S: Sekadar menyuarakan pendapat. Say 'YES' if you agree with my statement. Thank you!



You Might Also Like

46 comments

  1. hargai orng sekitar kita trutama our parent, insyaAllah kita akan dihargai kelak :)

    ReplyDelete
  2. kalau kite nak org respect kite,we have to show some respect to them.itulahh yg dikatekan buat baik dibls baik,buat jht dibls jht. ;)

    ReplyDelete
  3. yes! hehe. hargai lah orang yang sentiasa ada untuk kita selagi mereka masih ada. =)

    ReplyDelete
  4. Zuan: Parent didahulukan, penghargaan diutamakan :) that will be so good then. btw, your points is true :)

    Gen2Merah: Thanks ;)

    Pengembara Ilahi: They really are (",)

    Sis Sarah: Iyalah..tidak mingkin orang akan menghormati kita jikalau kita tidak menghormati orang lain..:O

    Sis Rozeeta: Itulah pembalasan baik buat manusia yang sering berbuat baik :')

    ReplyDelete
  5. nasihatkan orang yg tak makan nasihat, memang macam mencurah air ke daun keladi, ilang gitu jer.

    Yes, pocket setuju ngan kamu sis :D

    ReplyDelete
  6. Betol

    kdg kesdihan akan berkurg bile kite share

    ReplyDelete
  7. SETUJU!!!!
    kita harus menghargai mereka yg menyayangi kita. kalau org sekeliling tegur kita ttg kesilapan kita, kita seharusnya bersyukur sebab ada org yg masih sygkan kita, mereka tak nak kita terus buat kesilapan. kan dear?

    ReplyDelete
  8. tapi kita jarang hargai sesuatu yg ada didepan mata kita kan?bila dah kehilangan baru terasa akan sesuatu tu..:'(

    ReplyDelete
  9. sentiasalah menghargai orang2 yg berada disekeliling kita..terutamanya our family..tanpa mereka siapalah kitakan..

    Sgt romantik mama & abah Arissa nih..so sweeettt.. ^_^

    ReplyDelete
  10. yup..setuju..
    org kata dont take for granted apa2 di sekeliling kita..termasuklah insan2 yg tersayang...
    hargai mereka swaktu mereka masih ada...kalau dh takde nnti..dh terlambat...menyesal pun tak guna..

    ReplyDelete
  11. Appreciate people who always love you and be there for you whenever you need them :)

    Take care darling! <3

    ReplyDelete
  12. langsung jangan buat jahat..grrrrrr..heheh

    ReplyDelete
  13. owh yesss..xpcially mama..papa..siblings ;)

    dalam hati kena ada sifat sayangkan diri sendiri..sayangkan peoples surrounding u..hasad dengki sila jauhkan..

    ReplyDelete
  14. Gud arisha.. U'r sucha nice daughter.. Lemme tel u guys, dis girl will be best to b chosen as ur future wife.. Hehehe.. :)

    ReplyDelete
  15. YES! mmg betul dear..smentara diaorg msh dgn kita, kita haruslah hargai selagi bole
    wp kkdg rasa mcm kita x buat yg tbaik, tp skurangnya kita cuba =)

    ReplyDelete
  16. but too often people started to appreciate after the people have gone. hmm

    ReplyDelete
  17. saling hargai menghargai amat la perlu...

    ReplyDelete
  18. true and so true.. ^_^ u're so sweet dear.. ;)

    ReplyDelete
  19. Sometimes they know how to appreciate but refuse to do so... Why? I really dont understand that...

    ReplyDelete
  20. Uncle Gedek: Yes? yes means agree! :)

    Bobiedanbad: :') that's truly true!

    Pocket: So, for the next time, i'll not do the same thing i've did. emm. thanks Pocket :)

    Sis Iffah: Betul la tuh. hihi :)

    Sis SK: Iya!! kritikan dan nasihat bermanfaat pantasan didengar dan setiap perkara yg kita lakukan haruslah berlandaskan semua yg orang suka ;)

    Pendamba Mawar & Sis Umie: Thanks for saying YES!

    Aiez 7 Mama Gee: Menyesal akan perkara yg telah kita lakukan tidak bermakna lagi bagi orang2 di sekeliling!! =)

    Sis Lily: Saling menyayangi sesama kita tidak mengapa..ianya perkara baik :)

    Sis Amy: So, will love me too? hiks hiks hiks :')

    Sis Izzatie: Alright. noted. no worries. thanks my dear :)

    Apik Pehe: Buat jahat jangan sekali okey! :)

    Pinky Momma: PHD harus dihindarkan dalam diri, if not kita tidak akan berjaya sampai bila2! i do agree with yours, Sis!

    Sis Liyana: Ehehehe. what such a nice comment :) alhamdulillah, everybody gets their own good habits :)

    Sis Finaz: :))

    ReplyDelete
  21. yes, you're right. Some persons are blind.. its good that you see it!
    By the way, I just found your blog and I have to say that I really like it!– your style is original and I read your blog with alot of pleasure. I adore blog like yours so.. I just wonder..if we could follow each other..Please answer! But even if your answer is “no” I’ll be still your reader

    with love,
    your opinion is VERY important for me!http://chocarome.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Sis Jue: Indeed, jangan pernah mudah mengalah atas perbuatan yg pernah kita lakukan ;)

    Sis Aweyn: That's the point we don't want to hear :( hopefully, mentaliti orang sebegini dikurangkan dari semasa ke semasa!

    Papa Mifz: :) Perbuatan yg baik, apa salahnya jika kita praktikkan sentiasa :)

    ﻉ: Thanks darling! :)

    Sis MRCC: Kerna semua orang tidaklah sempurna yang kita sangkakan..perbaiki diri sebelum melakukan sesuatu!

    Sis Pralinka: Hey girl! thanks for coming and dropping by to mine..i do really appreciate you. btw, i'll dropping by to yours soon! :)

    Bro Khairul: Thanks so much. keep you yourself to be my reader :')

    ReplyDelete
  23. jadi anak yg baik arisha dengar ckp org tua mu ya..syurgamu ada pd mereka
    ^^

    ReplyDelete
  24. betul tu..kita kena menghargai orng disekeliling kita.. baru blh mnjadi anak yg bagus..:D

    ReplyDelete
  25. memang. ramai org yang tidak menghargai insan di sekitarnya.
    manusia seperti itu ada di mana-mana..

    ReplyDelete
  26. berbuat baik pada ibu bapa yg plg pmtg..mereka dunia akhirat kita =)

    ReplyDelete
  27. Absolutely agree. Sometimes, i do feel tired being nice to those who dont simply care or appreciate my careness but then again i hold on to a prinsip where buat baik dibalas baik buat jht dibalasa jht. Just keep on doing good deeds, those who do otherwise will get their own 'rewards' from Allah.

    ReplyDelete
  28. yes! atok tottaly agree with that.....respect other person 1st before we wanna them respect us =)

    ReplyDelete
  29. "yes"

    kita juga akan dihargai apabila kita pandau menghargai org lain..


    p/s: akak suka dgr lagu kt blog kamu nih..lagu apa ya?

    ReplyDelete
  30. Say 'YES' if you agree with my statement.

    i say 'YES' :D

    ReplyDelete
  31. I say YES! ;)



    Menghargai orang, lebih² lagi orang yang berbuat baik kepada kita.. Itu jauh lebih manis berbanding sebaliknya kan Arisha. Malahan hati kita pun turut senang..

    ReplyDelete
  32. ibu bapa dalah insan yg paling dekat dgn kita kan!
    do appreciate them veru muchi2 =]

    ReplyDelete
  33. btol. kadng2 sy slalu ckp ape mak gn ayh sy ckp slh, tp hakikatnye dorg betul :)

    ReplyDelete
  34. Say 'YES' if you agree with my statement :)
    lovely

    ReplyDelete
  35. u r such a lovely daughter..miss you too sis :)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online