Traditional Food: Dodol is one of Malay Popular Traditional Food.

Sunday, October 30, 2011

Hi peeps.


Today, i will introduce a kind of traditional food which liked by everybody especially di kalangan orang tua. Bahkan, anak-anak kecil pun menggemarinya loh. It tastes sweet and it gets a lot of flavour. I bet so many people like this, but the rest don't :'( 


Emm, the traditional food what i mean just now is called 'Dodol'. Don't you know what kind of dodol i'll show you? This dodol is made in Garut, Jawa Barat (JABAR), Indonesia and it tastes really different compared the others dodol i've been eat. Kalian harus mencobanya. Belum coba, belum tahu bagaimana rasanya :')



Beginilah rupanya Dodol PICNIC. Ia terdapat aneka rasa dodol seperti yang dinyatakan di dalam gambar.



I've tasted all the flavours of dodol. Those are marvelous and mesmerizing. Why do i say so? It is because it really is. 



Dodol Rasa Coklat

 It tastes fine plus good and i can feel how sweet the dodol rasa coklat. 



Dodol Rasa Durian

This is dodol flavour that i do love so much. Rasanya manis plus ada rasa durian. Almost every day Arisha mengemil dodol ini. Hehe. Habisnya enak sih!



Dodol Rasa Strawberry

I don't really like strawberry flavour cause i do really so :'( Entahlah, rasanya manis berkala, cuma rasa manis stroberi yang Arisha tidak suka.



Dodol Rasa Cocopandan

 It tastes quite good. Rasa cocopandan yang sangat mesmerizing. 



Dodol Rasa Jahe+Madu

Oh no, i will never like jahe flavour. Anyhow, old people pasti menyukainya. Oh iya, mahu tahu apa itu jahe? Jahe is actually halia. Yes, ia mempunyai rasa halia. It doesn't tastes good biarpun manis dicampur honey :/



Dodol Rasa Wijen

Yay!! Inilah rasa dodol yang saya gemari, iaitu dodol rasa wijen. Believe or not, in an hour, i can spend my time while eating dodol rasa wijen. HIKHIKHIK. And actually, wijen in Bahasa Malaysia ialah bijan :)


FYI, dodol is one of my favourite food as i'm a dodol lover since i was child.  I'll buy dodol whenever i feel i've to eat it in whatever condition sekalipun :D


P/S: Anybody who loves dodol, i reccomend you to buy this whenever you travel to Indonesia sooner or later. You'll not feel regret if you do so. Dodolnya sedia untuk dimakan langsung bila-bila masa dan dimana sahaja. Enak, sedap, manis! 


"Rasa dan citarasa membuatkan kita merasa ianya enak untuk dimakan bersama!"



You Might Also Like

72 comments

  1. wah mcm2 ada ya..Sis suka dodol terutamanye dodol durian..sebenarnye sis tak mkn durian..tapi paling suka plak dodol durian.. ;)

    ReplyDelete
  2. bermacam jenis dodolnya...yang original semestinya dodol raya..hee..;)

    ReplyDelete
  3. dear! kakak tak pernah lg makan dodol perisa coklat..sedap ke??hehe

    ReplyDelete
  4. cantiknya dodol nie siap ada kotak lagi..kalau kat klate, dodol letak dalam plastik biasa jer...

    dkna yakin arisha pernah makan dodol kat klate kan?? :)

    ReplyDelete
  5. tempting nya tengok gambar dodol2 tuuu!!!...

    yuck,siapalah yg suka halia...rasa x sedap...hahaha :D

    ReplyDelete
  6. Sis Lily: Iyalah, macam2 ada. teringin nak makan dodol ini? nanti bolehlah beli..hehe.

    Aiez: It gers various taste, but most of these i don't really like :'( for sure, dodol rasa durian memang best!!

    Sis Pelangi: Rasanya coklat. it's yummylicious, but tidak boleh dibandingkan dengan dodol rasa durian ;)

    Sis Adylia: Ha'aah, kemas serta tersusun dodol dalam kotak itu :D Arisha pernah makan dodol Kelantan, rasanya pun sedap..nak lagi..nak lagi!! :D

    Hanih Borhan: Indonesian people ramai suka makan dodol rasa halia, but not me ;) hihi.

    Sis Iffah: Sedap sangatlah kerna ianya menepati rasa dan citarasa yang kita mahu! ;)

    ReplyDelete
  7. nyum2!! eh ni ada jual katne? kat malaysia macam tak de je? huhu tak pernah jumpa tp menyelerakan !

    ReplyDelete
  8. banyaknya perasa dodol..ne buat lapar neh..balik kedah kena beli la..heheh

    ReplyDelete
  9. boleh la jadik model dodol/ hueh90

    nmpk mcm sedap.. erm mcm perlu rse ni^^

    ReplyDelete
  10. dah lama akak tak makan dodol.. dulu kt kg dekat nak raya kebanyakkan dorang gotong royong buat dodol.. bukan senang.. nak kacau dia lama.. berganti2.

    ReplyDelete
  11. babe, i love durian but i dislike dodol. bahkan i tak penah rasa dodol pun. hehe.

    ReplyDelete
  12. dodol durian pon ada?

    melayu sunggoh!

    ReplyDelete
  13. Arisha.
    nanti boleh la buat giveway bagi dodol..hehhe..atau contest hadiah dodol..menarik tu.bukan snang nak dapat di Malaysia.
    heheh.
    terliur la dodol strawberri.

    in english, dodol tu durian cake kan?.

    for dodo strawberri, macam mana?

    ReplyDelete
  14. hi.. lama x jenguk sini... n org sini pun x jenguk nlog saya.. hehee

    dodol? penah dgr dodol goreng??

    ReplyDelete
  15. sempoinya ada banyak flavours. pernah makan yang durian and original je.

    ReplyDelete
  16. COOL arisha . but never taste other flavor than durian . pity me . hehe

    ReplyDelete
  17. aie ada tag dalam entry baru aie,nanti singgah ye..:)

    ReplyDelete
  18. wahh..x penah agi jmpe dodol berperisa camni

    ReplyDelete
  19. uniknyer.. dodoal dalam pelbagai perisa. tak sangka dodol pun mampu dikomersialkan kan??

    suka la sebuatan wujen n jahe tu.. sweet sgt..!! hahaha

    ReplyDelete
  20. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! kite mmg hantu dodol pon, n i never knew the existence these kind of dodolssss! teringin nk rase yf pandan dan coklat tuhh!

    ReplyDelete
  21. senang nak dpt dodol skrng kan :D

    ReplyDelete
  22. salam kenal

    singgah sini terus follow

    kalu sudi, jom follow ai pulak

    selamat berkenalan

    ^_^

    ReplyDelete
  23. nak try chocolate & durian. mesti sdp dodol tuh

    ReplyDelete
  24. saya suka dodol yang baru panas, sodap...

    sy datang melawat, follow dan komen blog kamu. Thanks ya sebab sudi singgah blog saya.

    Baideway, entri yg kamu komen tu, enovel bersiri saya, Amer+Ashraf.

    sila baca kalau ada masa tenk :D

    ReplyDelete
  25. I AM A NEW FASHION BLOGGER FROM INDONESIA, LIVING IN SINGAPORE.
    I LOVE YOUR BLOG,AND YOU AS WELL ! NICE POST!! I AM NOW FOLLOWING YOUR BLOG,YOU CAN CHECK IT!! IT WOULD BE AN HONOR IF YOU FOLLOW MY BLOG:

    seekthesleek.blogspot.com
    if you follow my blog:
    - I WILL BE ACTIVE ON COMMENTING YOUR POSTS
    - I WILL RECOMMEND YOUR POSTS TO GOOGLE
    - I WILL SHARE YOUR POSTS TO MY TWITTER : @TIODANG
    PLEASE LET ME KNOW YOUR TWITTER ACCOUNT, SO I CAN MENTION YOU IF I SHARE YOUR POST TO MY TWITTER,
    AND FEEL FREE TO MENTION ME IF YOU WANT ME TO READ YOUR NEWEST POST & COMMENT IT!
    - I WILL PROMOTE YOUR BLOG IN MY BLOG (*this one need a special request , please contact me: cheeringwinda@yahoo.com if you are interested!)
    *THAT IS AS LONG AS YOU KEEP IN TOUCH WITH MY BLOG TOO!!*

    (PLEASE TELL ME IF IT SAYS THAT I HAVENT FOLLOW YOUR BLOG, SOMETHING IS WRONG WITH MY BLOG RECENTLY, BUT IF IT'S FIXED, I WILL FOLLOW U AS SOON AS POSSIBLE)

    ReplyDelete
  26. woowwww..
    menggoda.
    tengok gambarnya aja udah bikin penasaran nih.

    ReplyDelete
  27. sekarang i sangat teringin nak rasa dodol chocolate ! grr~

    ReplyDelete
  28. oh dodol dorang ado byk periso yer...

    ReplyDelete
  29. saya suka perisa asli...enak!!

    ReplyDelete
  30. abg paling suka perisa durian.klu mkn mmg terangkat la. :D sdp,sekotak pun bole hbs.perisa lain2 tu blm cuba lg la.abg x pnh jmp plk kt cni.meh la arisha bg abg sekotak. :P perisa halia mmg org tua je suka,buang angin terkentut2.hahaha

    ReplyDelete
  31. menarik skali perisanya dear..tapi di malaysia tak pernah jumpa lagi..tak pasti ada atau tak ;)

    nak skit boleh hehehe..

    ReplyDelete
  32. dodol perisa coklat tuh mcm cool..too bad kat Malaysia tak ade :)

    ReplyDelete
  33. These dodol are very mesmerizing, right? i can feel the rest of you masih belum pernah coba these kind of dodol. it's still unavailable in Malaysia i think :'D macam2 rasa ada, but the best flavour is dodol rasa durian!! :D

    ReplyDelete
  34. hujung tahun ini akak ke Bandung, mudah-mudahan boleh beli dodol istimewa ini...

    ReplyDelete
  35. akak tak makan dodol..
    bukan sebab rasanya tapi sebab
    melekit2 tu.buat jari rasa geli...dan rupanya jugak tak cantik..
    ekekkeke/..

    ReplyDelete
  36. yg cekelat tu mcm sedap je..
    meyh suap kan gua sikit..keh keh keh.=p

    ReplyDelete
  37. sedap ni... perasa coklat tu buat terliur... hheee

    ReplyDelete
  38. wah....manis tak dodol tu?

    sama macam dodol Malaysia tak?

    hehehhe

    ReplyDelete
  39. dodol choclate tu mcm best je ^^ wanna to taste it :)

    ReplyDelete
  40. i don't like this dodol...hehe..rasa manis sangat la..

    ReplyDelete
  41. Dhiya tak berapa suka dodol but seeing this multiflavour dodol buat tetasa nk sgt! I wanna have a taste on them :-(

    ReplyDelete
  42. tang sangka kat sana banya variety dodolnya. peh yang cekelat tu macam masyuk je!

    ReplyDelete
  43. dodol rs durain tu misti sedap sgt..

    iyalah nnt akak ada rezki pegi sana misti nk beli dodol nih juga..

    ReplyDelete
  44. Waduhhh.. Nampak macam enak bangat nih! ;D

    Banyak rasa pulak tu.. Setahu Usop ada dodol durian je, itu la yang bapak buat tiap kali raya..


    Kan bagus kalau ada jual kat sini. hehe

    ReplyDelete
  45. waaaaahh
    macm2 ada

    weee..x penah lagi ase dodol lain2 perisa ni

    melainkan dodol asli jek

    nyum2 =]

    ReplyDelete
  46. durian di sini ada..tapi yang lain rasa memang tak de huhu..nakkkkkk ;D

    ReplyDelete
  47. tgk pun macam sedap. aku kadang makan kadang tak makan dodol ni. tp kalau ada perisa coklat best la. mcm makan coklat tp lembut.

    ReplyDelete
  48. aishhhh...tetibe lapa..siap ada lagu dalam perut..heee :D

    ReplyDelete
  49. Ada jugak dodl segere cani ek? Hehehe.. Pahni dorg wat nasik segera lak.. Haa.. Munginkah? Hehehe~

    ReplyDelete
  50. hehe..perisa cekelat?wahhh..nk try lah

    ReplyDelete
  51. waaaa... dodol pun sudah ada perisa ya

    ReplyDelete
  52. Tak suke sangat makan dodol.. tapi,kalau ketupat,raja!! ^_^.v..

    (kaki makan nasi).. ha ha ha..

    ReplyDelete
  53. ala.. bawak la sini mari malaysia.. tak pernah jumpa pun.. nak jugak rasa..

    ReplyDelete
  54. wuaaa dodol skrng pon da mcm2 jenis perisa dah hehehe

    ReplyDelete
  55. lama x makan dodol.. tunggu balik kg dulu r

    ReplyDelete
  56. sedap ke dodol segera..hehe..sy suke dodol panas je...sedappp..:P

    ReplyDelete
  57. p/s: header tu comel.. i likeee... rose :D

    ReplyDelete
  58. wahhh...macam2 perisa ada ye...(^^,)

    ReplyDelete
  59. mcm2 perisa ada.. boleh cuba ni
    *bese makan yg original dodol je. tu pun sikit2 coz telebih manis :(

    ReplyDelete
  60. macam mana nak try all the dodol tu.. looks sedap..

    ReplyDelete
  61. i like dodol made in kampung :)

    dill.

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online