Wajah tua, muda pada usia?

Saturday, October 01, 2011

Hi ladies and gentlemen.


Adakah benar imago (wajah) mencerminkan dan menggambarkan usia diri seseorang? Mungkin iya. Ramai juga yang expect the statement is only propaganda semata-mata.


Sometimes, i do agree and sometimes i don't at all. But then, mungkin ada sesetengah golongan yang mempercayai dan bersependapat dengan kenyataan itu. Let them keep their perceptions.


Nowadays,  there're many people who get matured face. We can see how mature they are through their outfit, intercommunication, conversation and etc. For example, i just had meet with a beautiful indonesian lady when i was been in MOI on last Friday. I do expect her age is around the 25's on, but then my expectations are totally wrong when i asked her back regarding her age. She said she was 19 years old! OMGOSH! What a shock answer from her, right? So, the age gap between me and that girl are only 3 years old. Fortunately, she's a girl, not  a boy. Andaikan dia lelaki, dirinya bakalan ada dalam genggaman Arisha. Hiks ;)


Anak gaul Jakarteh dilihat sangat matured pada luaran, tapi pada usianya mereka masih muda. I got so many friends from many countries and i knew this case will be happening to some of them. 



I think people do expect that myself and my image doesn't show my actual age.


And i can feel how old i am when i read few times about all the compliments at  #2 Spontaneous Thursday: Usia's entry. All the commentators' compliments sangat sempoi tapi jawapan yang di kasi semuanya salah. Hayo, tebak lagi! 


Last but not least, indeed the genetic and descendant affects sifat, usia dan wajah.


The matter i face right now is, kelihatannya wajah tua, tapi usia masih muda (i think you guys should change the word of tua to matured) (huaaaa, i will become unhappy if people couldn't stop calling me orang tua) Pantasan jiwa Arisha tiada ke arah anak-anak remaja yang berusia 18 tahun kebawah. Is this so called inner conflict seperti Sis Namee katakan pada entri berkaitan inner conflict kelmarin? This is so true :O


Atapun diri Arisha sahaja yang punya feeling seperti itu?
I think i better migrate to a new life, new day, new experience because October is welcoming me to its month :')


P/S: Judgemant kalian regarding this case bagaimana pula? 



You Might Also Like

40 comments

  1. skrg ni susah nk jangka umur org..sbb mcm2 faktor yg mempengaruhi rupa bentuk wajah/badan kita..dari aspek pemakanan jgk mempengaruhi tnpa kita sedari..mgkin jgk dr faktor didikan dlm keluarga, menyebabkan seseorang kelihatan matured or keanak2 anakan..
    tp walau apa pun tanggapan org especially org sangka umur kita tua..its okey, tu menunjukkan kita dh matured :P

    ReplyDelete
  2. this is so unbalance case. i'd write all the points in my entry. matured is looked very okay than terlihat keanak-anakan, girlish and so whatever.
    but one more thing, i still don't know your age! ;)
    tell me asap..hehe.

    ReplyDelete
  3. Bro Shawn: Jika tahu, jawablah skrg. what are you waiting for huh~ hehe.

    ReplyDelete
  4. betul la farra nampak berbeda dgn usia sebenar..dalam foto farra nampak lagi matang..
    dan begitu jugak gaya penulisan dalm blog..

    ReplyDelete
  5. hehee..perkataan tua tu mmg ramai yg x suka.. ganti ngn matured ek..oke ar tuh..

    ReplyDelete
  6. ramai cakap wan ni nampak tua.
    sebab face and cara pergaulan.

    wan tak kisah pun.
    satu bonus rasanya bagi lelaki bila orang expect macam tu.

    ReplyDelete
  7. huhu... semua orang ingat alif awal 20-an tapi hakikatnya...... jeng3... hahahha!!!!!

    suka lihat awak bertudung...

    ReplyDelete
  8. tapi kan farra..ila lak jenis xreti tgk gambar org n teka usia...mesti salah....hehehhe

    ReplyDelete
  9. Like u said face, intercomunication realy affect ppl's perception on our age. But to me its better for us to b perceived as a matured person rather than childlike one as ppl dey will treat us as who we are.. N respect is very much important..

    To b respected u gotta posess some credibility and ability to make ppl believe in ur capibility in doin, sayin, writin or watsoevr..

    Ppl nver stop makin judgement.. N dey wudnt stop to criticize too.. How you look alike, gud/bad.. Fine/worst..

    Jz let 'em b n b urself dear.. :)

    ReplyDelete
  10. mmg byk kes ni..muke muda usia tue...ade usia mude muke tua

    ReplyDelete
  11. Baguslah mcm tu koz farra nmpk matured..klu mcm sis ni plak..nmpak kebudak2an..tak suke..kekdng org tak hormat dgn kita..koz nmpk kita mcm budak2..

    ReplyDelete
  12. yup..betul.dan saya sangka kamu berumur 20-an..tak apa,nampak matang tu juga bagus.

    ReplyDelete
  13. Abu: Many more people said like you said. matang tidak mengapa, jangan orang pandang kita seperti tidak matang biarpun usia kita sudah meningkat :)

    Bro Eazy Izzuddin: Sssh, let it be secret for this time ;)

    Sis Fatin: Iya!! matured in style. matured in everything. perkataan tua tak enak didengar. hehe.

    Wan: Tua or matured? iyalah, wan mmg nampak matured. seriously. i thought everybody will be so happy if they be called matured by somebody kerna mereka bakalan fikir oh matangnya dia even though masih muda.

    Bro Alif: Habistu, usia kmu berapa tahun? 19 eyh? btw, thanks Bro Alif :)

    Sis Ila: So, you can't guess how old i am? hehe.

    Sis Zati: Hehe. Thank you! :)

    Sis Liyana: Your points are so true. agreed! really agreed! so, i just do what i'm gonna do, what i'm gonna talk, what i'm gonna say, what i'm gonna write ;)

    Bro Edy: Asam garam manusia..that's so normal :)

    Sis Lily: But i don't see that you're young ;) ibu muda tetap cool ya! :)

    Sis Zoey: Arisha masih muda sis. hehe. iya, kelihatan matured sgt bagus berbanding dari keanak-anakan ;)

    ReplyDelete
  14. dari pandangan mata sis, arisha nampak muda :) mmg dah guess below 18 ni hehe.

    ReplyDelete
  15. hey syggg, we called it as matured! :)

    skrg ni kak ezma lagi menyampah kalo tgk org yg dah tua, tp berlagak mcm budak2..kan lagi buruk tuuuu.... :)

    tp arisha tetap cute dan cantik di mata kak ezma :)

    ReplyDelete
  16. orang slalu kata aida macam budak belasan tahun. haha. -___________-"

    ReplyDelete
  17. iya.. anak gaul kelihatan lebih tua gitu ya,mereka gemar makeup & mereka ngomong kaya org yg lebih dewasa..

    aku ada teman dijakarta, anak gaul..benar sih, mereka kelihatan tua dari usia.. :)

    yg penting kamu tetap cantik kok .. eaaaaaaa =D

    ReplyDelete
  18. skrng nie tgk byk yg muka x padan dgn usia..

    manusia lain2 kan hehe :P

    ReplyDelete
  19. kamu tak nampak tua...

    kamu nampak cun!

    ReplyDelete
  20. saya xdapat nak teka umur seeorang kalau tengok wajah je. hehee

    ReplyDelete
  21. age is just a number. but yes, maturity indeed is what we are seeking for. :)

    good entry. kudos!

    FahmiMahat

    ReplyDelete
  22. ada apa pada usia...yg penting kita hidup bahagia..hehe..:)

    ReplyDelete
  23. Sis Dhiya: Loh, tau2 saja. pandai meneka ya! :)

    Sis Peah: Thanks sis :)

    Sis Ezmaliza: Hey ho my dear!
    kebanyakannnya memang bersikap macam tu. but itu hak masing2. nobody can stop it from happen. bersikap matang disukai ramai orang :)
    hehe. terima kasih :')

    Sis Aida: But Arisha tak nampak Sis budak belasa tahun. maybe they just joke with you..cheers!

    Sis Umie: Emank bernar kan! mereka sering keliatan matured dan senang bergaul sama sesiapa saja. hehe.

    Sis Adwa: It depends on genetics like i'd say from earlier :)

    Uncle Gedek: Hikss. uncle, are you joking?? hehe. thanks anyway!

    Sis Nurushia: Just be you yourself. sikap matured datangnya dari diri sendiri :)

    Sis Noor Fatin: Kalau bertatap mata baru bisa ya? :)

    Fahmi Mamat: Agree! really agree! thank you.

    Bro Edy: Berpantun ya? hehe. it's nice one ;)

    ReplyDelete
  24. hehe. betul2. kdg2 ada yang nampak muda tapi sebenarnya dah tua. or matured! haha. dan sebaliknya.

    ReplyDelete
  25. muda, tua & matang tak blh dinilai dr wajah.. muda & tua di nilai dr umur.. matang pula dr segi pemikiran. Org yg berwajah muda x semestinya muda, berwajah tua tak semestinya matang

    ReplyDelete
  26. arisha nampak muda pun.. yang penting kta heppi kan...

    ReplyDelete
  27. hehehe.. rilek ler.. bermaksud tua bukan tua mcm nenek.. they expect like 25 above i think.. kira matured... okelah tu.. hehe

    ReplyDelete
  28. arisha nampak matured. nampak macam above 20. you're actually below 20 kan?

    ReplyDelete
  29. Sebagai lelaki rasanya kami tak kisah dikatakan nampak tua. Malahan suka ada lah..



    Kebanyakannya perempuan memang ramai yang awal lebih matang berbanding usia. Tapi apa itu semua fizikal, apa yang lebih PENTING adalah rohani.. ;)

    ReplyDelete
  30. ooohh
    sssh nak jangka
    umo sy dah 23 owg ckp sy cm form 3
    adik yg cm form 3
    dsgka dh keje
    waaaaa
    apakah

    ReplyDelete
  31. kdg2 dress up mpengaruhi atau cara seseorg itu tata rias hihhi

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online