Current Health Issue.

Thursday, November 17, 2011

Hi lovelies.


Nowadays, i heard and i read many people infected with various diseases. All those happen kerna mereka tidak mejaga kesihatan dengan sebaik-baiknya? Is that really true? Maybe semuanya berpunca dari persekitaran yang kotor, kotoran alam yang semakin meningkat day by day? Or they themselves get no initiatives to take good care of their health? Mungkin iya? Emm.


Arisha berfikir apa adanya bahwa kesihatan harus diutamakan especially in our daily life. Once we don't take good care of health, perhaps in one fine day, we really easily to be infected by unexpected disease. Ganas, gerun dan ghairah juga bunyinya. Haa, seriously, when i'm talking about my own health, i do afraid of something. Something that is related to chronic disease. Huh? Muda-muda lagi diserang penyakit kronik? I'm not willing to face such the unexpected condition. That's because i always take care of myself :')


Whatever happens to me, i'll make sure i'll be alright after that :) And, how about you, people? How do you take care of your health? How's they way you take care of your health? How do you take initiatives to avoid from your health getting bad everytime you feel sick? 


Well, everything has changed and so with the condition and situation around us. Kalau sakit, mak bapak bawa pergi klinik untuk berjumpa doktor pakar yang boleh merawat sesiapa sahaja, tidak kira darjat dan golongan. People with a lot of money could fund all medical bills, so no problems with them. But then, what about the people who are sick, but they are very poor and not able to finance all? While those from the people who've chronic disease? Sanggupkah kita melihat seseorang yang dibebani penyakit itu terlantar sakit di rumah dan tidak menjamah ubat sekalipun kerna ketiadaan wang? I'm not willing. Seriously, i'm not willing at all :'(


But don't worry, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. There's more solution we've found out to solve the problem like this. Why not mereka gunakan perubatan tradisional dengan cara makan ubatan-ubatan tradisional eventhough we know the energy of ubatan-ubatan tidak mampu untuk menyembuhkan penyakit dalam sekelip mata. But it's okay, we've tried and we've showed our effort to make ourselves feel healthy like usual.


Although Arisha seorang yang tidak berpenyakit, Arisha masih mengamalkan minum air akar kayu which was recommended by some doctors. From youth we must take good care to avoid disease di masa hadapan except it's our life's fate. All disease comes form God, excluding we ourselves must be smart to handle everything relates to that. Do you get it, people?


Before i forget, there're many more ways to take good care of health and hygiene and this is the way i take good care of these two important things in life:


(1) Showering the body at least 3 times in a day. If not, your body's always sweating and get stink.

(2) Everytime you take a bath, you've to make sure you use the bath shower and brush your teeth agar bau diri kamu disenangi teman sekeliling. 

(3) All the outfits (shirts and blouses, jeans, pants, underwears, bras) or anything else must be washed after wearing although you wear it once because once you get out from your home, you'll be exposed by the bad air and pollution. So, it isn't good for your body's health bebeh!

(4) Cut your nails because if you refuse to do so, everybody around you will say you're a very polluter. If you're aiming to keep you nails become long, better batalkan niat itu. 

(5) Before and after eating something, you must wash your hands untuk menghindar dari germs and dust. Don't you feel shy if everybody looking you in a bad way from yours? 

(6) Do eat makanan berkhasiat yang mengandungi kandungan karbohidrat, protein, vitamin, garam mineral and so on. You may eat those kind of food, but you may not eat such fast food and junk food for oftentimes, or not you'll be easily untuk diserang apa-apa penyakit. Tidak gentarkah kamu?

(7) Jangan terlalu kuat minum air es or cold drink. My mommy always advise me to not take too often air sejuk takutnya kembung perut dan mengalami masalah sakit sendi. And believe it or not, i sick for many days gara-gara minum air sejuk berpanjangan tanpa memikirkan kondisi kesihatan. Hiks..hiks..Sadis :'(

(8)  Arisha sering juga mengamalkan minum air akar kayu, jus lobak putih dan air kunyit only 3 days a week. Can you imagine how and what i feel when i drink those drinks? OMGOSH! Bercampur-baur rasanya. It doesn't taste good, but it tastes very bitter and hot!

(9) Tidak sering mendedahkan diri di kawasan asap kelabu yang berkepul-kepul otherwise i'll breathless awhile. And so do with you, people?

(10) Belacan, budu, cencalok, tempoyak, sea food and etc. These are some food yang harus diketepikan supaya tidak mudah mengalami alahan serta gatal-gatal di bahagian tubuh badan! But i do always eat it whenever i feel i want to eat. Arisha sudah melanggar pantang!! Don't punish me, Mommy :'(


What i'm blabbing for is good enough. To avoid disease and if you wish for a good hygiene, you should always maintain those things that i've told you above!




The Definition of Health.



"Health is the level of functional and (or) metabolic efficiency of a living being. In humans, it is the general condition of a person in mind, body and spirit, usually meaning to be free from illness, injury or pain"
Source: Wikipedia.


P/S: I have received a request from a blogger to describe anything about health of mine and anything that relates to health! Now, i've done giving so much conclusion and hypothesis regarding to this! Thanks a lot to Bro Muhammad Saiazuan for requesting!



You Might Also Like

46 comments

  1. Nice n3 and good advice dear
    Totally agree with u :))

    ReplyDelete
  2. showerin' at least 3 times in a day? impossible for me,muahahahahaha

    ReplyDelete
  3. good, make sure u jaga kesihatan ya my lil sis arisha :)

    ReplyDelete
  4. alamak, wan lupa nak mandi untuk hari ni.
    hahahha.

    wow, arisha dah amalkan minuman akar kayu..good!

    ReplyDelete
  5. jaga kesihatan sebelum terlmbat..tp kalau jns yg mmg dah x boleh dielakkan mcm penyakit saya mmg lainlah kan..yg pntg mencegah lbh baik dari menugabati =)

    ReplyDelete
  6. Kesihatan sgt2 penting.. ;) TC dear..

    ReplyDelete
  7. info yang menarik,air akar kayu sedap ke?tak pernah lagi rasa,hehe

    ReplyDelete
  8. good entry.. pnjng gak la kan haha.. tp penuh input n informasi :D

    ReplyDelete
  9. thanks for sharing dear...;-)

    skrg mandi 2 kali sehari..ehheheh

    ReplyDelete
  10. thanks for sharing dear...;-)

    skrg mandi 2 kali sehari..ehheheh

    ReplyDelete
  11. take a good care of yourself arisha . yeah , me too : )

    ReplyDelete
  12. Semoga kito semua sihat2 hendaknyer,harap dijauhkan sebarang penyakit,amin

    ReplyDelete
  13. jage lah kecihatan sementara masih sihat ni..

    ReplyDelete
  14. banyak kan minum air putih. kan kan ? :)

    ReplyDelete
  15. betul tu kesihatan perlu d utamkan...dlm apa cara pun kesihatan segalnya bg kita :)

    ReplyDelete
  16. sy jnis yg mkn n mnum suma bnda..jnji halal..huhu

    mmg kurg pntingkn ksihatan..

    thanks 4 the info thou! ^^

    ReplyDelete
  17. kesihatan yang baik akan buat hidup kita lebih baik dan menceriakan...

    tapi kalau dah tejatuh sakit apa boleh buat...bumi kita pun dah makin sakit.. :)

    ReplyDelete
  18. yeah.tepat sekali.is better drink air putih selalu:)

    ReplyDelete
  19. petua yg best.
    akarkayu je takley terima.
    hahaha pahitt

    sorry lamabat visit sis :)

    ReplyDelete
  20. betul tu. kesihatan ni tiada galang gantinya. ada duit berjuta2 pun tak guna kalau badan berpenyakit. so hargailah kesihatan semasa kita masih hidup / sihat.

    ReplyDelete
  21. minum air kayu..??apa rasanya..gulp!

    ReplyDelete
  22. Banyak yg perlu diamalkan untuk sihat&cantik..betul kata Arisha.. dimana ada kemahuan..disitu ada jalan.. ^_^

    ReplyDelete
  23. Huuu..kena betul2 jaga kesihatan pasni la..bahaya la sekarang ni macam2 virus2 ada..termasuklah virus computer..

    ReplyDelete
  24. sebab tu akak jarang nak bawak baby keluar.. sebabnya baby kan antibodi tak kuat lagi mudah kena penyakit... biar la berkurung dlm rumah dulu. biar dia besar skit nanti bawak jenjalan. kalau baby sakit.. bermakna seluruh family pn akan jd sakit.

    ReplyDelete
  25. alamak yg lain 2 leh ikut..tapi kalau budu susah sikit..kiikikiki

    ReplyDelete
  26. mandi 3x dan sup akar kayu...tak larat wooo...hehe

    ReplyDelete
  27. wah minum air akar kayu.. herba asli. tak pernah amalkan..
    btul yg farra cakap dalm entry ni.. menjaga kesihatan diri adalah sngt penting..

    ReplyDelete
  28. jaga diri hiasa peribadi..hehee p/s:sy tak benci orang indonesia,tapi meluat tgk ada sebilangan yang suka buli orang malaysia..sy marah juga bila ada orang malaysia yang gila nak lawan balik.bagi sy keamanan itu perlu dijaga..kan3??

    follow sini^^

    ReplyDelete
  29. Good advice.... Like it... Tapi saya masih belum 100 % berusaha jaga kesihatan.....

    ReplyDelete
  30. kesihatan sgt penting. kalo banyak duet tp x sehat tak gune jugakk kan. btw i lebih suke jaga mkn n jogging. Dah jogging rasa sgt freshh :)

    ReplyDelete
  31. thanks siap bg tips tu. :)abg mdi 1hr 2x je..kje kn,prg n blk je la dpt mdi.err..nsb baik bdn x berbau.hehe

    ReplyDelete
  32. uncle hantu minum air es!


    Siap kunyah lagiii!

    ReplyDelete
  33. persekitaran punca utama penyakit hiak hiak..
    3 kali sehari? emang susah sih bagi gue .. hahah.

    ReplyDelete
  34. kalau nk cantik macam farra !! hihih, perlulah jaga kesihatan kan ! emm...sya kurang bersenam. itu problem. malas. :)

    ReplyDelete
  35. a good entry with a lot of knowledge.

    kesihatan kena jaga sebab bila dah sakit, duit banyak pon tak dapat nak guna.

    :D

    ReplyDelete
  36. i, as a future future doctor, like this entry :)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online