Balinese, Javanese & Sundanese Traditional Food.

Thursday, December 15, 2011

Hi people.


Since my long presence at Jakarta, Indonesia, i've found a variety of traditional foods. And even more marvellous is when i've tried eat all these foods. These are all taste yummy yummy delicious~ 


Negara Indonesia mempunyai beberapa buah provinsi or in Malaysia, it has been called as Daerah, dan di sini juga telah diwujudkan dengan pelbagai jenis aneka makanan tradisional dari segenap tempat di seluruh provinsi di Indonesia. Emm, sounds interesting right? :)


Setiap kali menghadiri acara rasmi, pesta pernikahan, or any events and ceremonies, pasti dijamukan dengan makanan tradisional Indonesia yang terdiri daripada nasi berlaukkan ciri khas masakan Indonesia bersertakan pencuci mulut. Can you imagine how delicious all these? :D


Some people said the Indonesia's dishes are always be the best, but some people don't say that. Selera, rasa dan citarasa masing-masing tidak semestinya sama dan serupa. You've to try these once, then you'll know either these are best or bad :)



Guess. What's in the photo above? It's actually Pisang Goreng Keju. How does it tastes? Of course it tastes so great :)



Taadddaaa, inilah yang dinamakan Nasi Campur/Nasi Ambeng. Cara hidangannya kelihatan jelas sekali unik. Lauk-pauknya dicampurkan  bersama nasi putih. You just take the plate and put the rice on. And at last it's already can be eaten ;) 






These are what so called Nasi Tumpeng. People in Java, Bali and Madura usually make Tumpeng to celebrate important event.  Tumpeng is a cone-shaped rice dish like mountain with its side dishes (vegetables and meat). However, all Indonesians are familiar with Tumpeng. The philosophy of Tumpeng is related to the geographical condition of Indonesia, especially Java as fertile island with numerous mountains and volcanos. (Source: Tumpeng from Wikipedia) Haa, does it looks tasty? Indeed my darlings :)









These three desserts that i love the most. Sepertinya kepengen makan setiap hari :)


P/S: Kalian pernah merasakan apa itu nikmat rezeki? Jika ya, nikmatilah, rasakanlah, hargailah serta syukurilah ia senantiasa...



You Might Also Like

97 comments

  1. waaaahhh!! menarik!!! kalau kat malaysia.. mana nak dapat semua ni kan.. :)

    ReplyDelete
  2. sy pernah makan di sebuah restoran masakan indonesia dekat KL..tp rsnya x kena dgn tekak..tp mungkin juga menu yg sy pilih salah..


    pisang goreng keju tu mistilah sedap kan..keju sape yg x sukaaa


    nasik tumpeng org jawa pon ada (sy half jawa)

    ReplyDelete
  3. membuka selera betul :D
    the desserts especially! hehe

    ReplyDelete
  4. keli pulok jenis susoh nk try mknn pelik² hihihi

    ReplyDelete
  5. Wah sis!!! Banyak sungguh makanannya.. Macam kami disini jgk.. Penuh dgn berbagai jenis makanan.. Bersyukurlah kita sebab negara kita bnyk rezeki nikmat makanannya.. ;)

    ReplyDelete
  6. wahh, mcm menarik je pisang goreng keju tu..

    yg nasi campur tu lebih kurang nasi ambeng ye..

    ReplyDelete
  7. wahhh...semua makanan ni nampak menyelerakan betul la...serius..mmg nampak sedap..:D

    ReplyDelete
  8. dear, pisang goreng keju tu sama tak dengan pisang salai cheese?

    aku pernah mkn pisang salai cheese beli kat Kartika Sari, Bandung...
    sedap!!

    ReplyDelete
  9. cara hidangan tu memang nampak unik..berbeza dgn disinikan..
    makanan semua nampak sedap..menyelerakan..^^

    ReplyDelete
  10. okay itu sgt awesome..sy pon org jawa..so hidangan nasi ambeng ni dh cm biasa la..

    ReplyDelete
  11. -pisang goreng kejunya,dilihat seperti ayam goreng,hehe...

    -nasi campurnya lihat enak sekali

    -nasi tumpengnya pula dilihat ada gaya kreatif disitu,serius pertama kali aie lihat nasi buat seperti itu,biasa lihat pulut yg dibentuk seperti kon...

    -desertnya pula memang pelbagai,memang unik sekali...rasa ingin sekali aie singgah ke sana merasa makanan yg pelbagai..^^

    ReplyDelete
  12. OMG mantab and sedap giler tuh


    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  13. pisang goreng keju..wah lain drpd yg lain yer...

    ReplyDelete
  14. its definitely looks so marvellous!
    ya..rezeki Allah itu utk disyukuri & dinikmati~ =)

    ReplyDelete
  15. fuyooo,pisang goreng keju??err

    haha,nasi tue mcm exotic,mcm tower pun ada gak..hahaa

    ReplyDelete
  16. kenapa semua nampak menyelerakan. huwaaaaa.

    i need to go to Indonesia someday. ngeee

    ReplyDelete
  17. tgk mcm sedap je.
    suap kan sikit. hehe

    ReplyDelete
  18. cam best jerrr makanan tu semua dik sayang;)

    ReplyDelete
  19. tingin nak makan nasik ambang,
    katanya ada jer kat johor,
    tp tak pernah berpeluang lagi.
    ohh.. terliurnya tengok gambaaarrr

    ReplyDelete
  20. wahh arisha..lazatnya semua makanan!hee

    nasi ambeng ira pernah mkn..terkenal di johor kalau di malaysia ini..:D

    ReplyDelete
  21. wah, pisang goreng dgn keju? cm best jer..

    saya suka sangat nasi ambang :) nyummy2!

    ReplyDelete
  22. selalu dengar pasal nasi ambeng tu. mesti best. teringin nak merasa

    ReplyDelete
  23. pisang goreng keju mcm sedap tgk..hehe

    ReplyDelete
  24. risha interesting dishes, in besut do not have all that,hehe

    ReplyDelete
  25. Love this entry coz i love food too.. ;D


    Pisang goreng madu, nampak macam enak tapi sayang dekat Malaysia tak ada orang jual pulak.. hehe

    Nasi Ambeng tu selalu jumpa dekat Johor, banyak lauk dan menyelerakan..

    Tapi Nasi Tumpeng tu macam best je!

    Kalau kuih pulak suka yang manis². Yang hijau tu gula melaka kan?

    ReplyDelete
  26. wauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dasyat la .. nice!!!


    sedapnya .. teringin pulak nak try .. bestnya farra kat sane :).. banyak pengalaman :)

    ReplyDelete
  27. adoiii...mmg salau buat akak lapar...

    ReplyDelete
  28. arrrrrrrrrrrrr............
    histeria tgk semua mknan tu..


    *lap2 air liur

    ReplyDelete
  29. Terliur tengok makanan ni semua, Arisha! huhu.

    ReplyDelete
  30. arisha..kenapa makanan semua tu nampak macam sedap sangat?hehehe

    ReplyDelete
  31. wah... semuanya buat saya rasa lapar.. hihii

    pisang goreng keju?? macamana nak buat?

    ReplyDelete
  32. wow byk betul menu kat sana ekkkk
    oishii sou
    ai want to eat tooooooo

    ReplyDelete
  33. Yap, as what i know, Nasi Ambeng memang sangat popular di kalangan masyarakat Johor..:) indeed, cara hidangannya pula sangat unik dan ia tampak sangat menyelerakan untuk dimakan bersama..ayuh, siapa yang tidak pernah mencoba makanan ini, you should try these all very soon! hehehe :)

    ReplyDelete
  34. sume nampak sedap even tak penah pun try makanan dari indonesia =)

    ReplyDelete
  35. teringin nk makan mcm tu..teringin nk pergi sana..:)

    ReplyDelete
  36. alhamdulillah......nice entry...variety of indonesian food...most of them, i love it, my mil from medan...so easy for me...sebut aja nak makan apa...but semua dalam entry u...i tak pernah rasa kecuali nasi ambeng ;)

    ReplyDelete
  37. ooohhhh.... terus lapar tengok entry farra ni. huhuu

    ReplyDelete
  38. adoyaiiiiii perut saya lapar la farra ...

    ReplyDelete
  39. fuhhh..betoi2 terliur la tengok semua makanan..hehe

    ReplyDelete
  40. Salam...

    lama tak datang jejalan sini...

    alang-alang tu mai la bagi pendapat kat sini...

    http://bloggeralif.blogspot.com/2011/12/lelaki-jambu-vs-lelaki-macho.html

    ReplyDelete
  41. nasi ambeng je pernah makan sbb ada kat johor.yg lain first time tengok.

    ReplyDelete
  42. sedapnya nasi ambeng..ca suka.. pisang keju? macam nak try buat la..

    ReplyDelete
  43. I'm a big fan of Laudya Cynthia Bella and Raffi Ahmad.I did watch Juragan Jengkol and I really want to taste semur jengkol... :D

    ReplyDelete
  44. nasik yang tinggi tu nampak macam sedap, color macam nasi kuning.. yang dalam gambar tu pun sedap.. yg gambar kat tengah pun sedap.. yang last pun sedap.. wah semua la sedap..yam yam..

    aku suka sngt makanan tradisional Indonesia.. munkin sebab keturunan aku bugis asal kat sana kot hehehhehe..

    ReplyDelete
  45. pergh!! memang unik betul makanan kat sana...nyummmmmyyyy..


    tertiba teringin nak makan..cantik!!

    ReplyDelete
  46. wow..unique!

    and it look delicious :)

    ReplyDelete
  47. nasi ambeng kat sini, kita share makan ramai2.. seronok makan macam tu~

    eh, salah satu desert tu nampak macam ala-ala putu bamboo.

    ReplyDelete
  48. You made me want to go to Indonesia and taste the fooodddd!!!

    ReplyDelete
  49. nasi tumpeng look yummy~
    waaaa...arisha di jakarta atau bandung?

    ReplyDelete
  50. mmg sangat stylo cara persembahan penyediaannya...ohsem sekali!

    ReplyDelete
  51. baca sambil telan air liur..sedapnyee...untungnye dpt mkn best2

    ReplyDelete
  52. wahhh..nasi ambeng!! teringin sgt nk mkn XD

    ReplyDelete
  53. menyelerakan...

    lapar pulak. Hehe.

    ReplyDelete
  54. OMG! Everything looks delicious! :D Grrrr, craving for food -.-

    ReplyDelete
  55. Ohmyyy these pictures so damn tempting.

    ReplyDelete
  56. woww.. it looks so delicous,

    tumbs up :)

    ReplyDelete
  57. yummy yummy! terliur dah ni huhu...

    ReplyDelete
  58. cara susunan dia tu nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  59. *become starving after seeing this post LOL :p*

    ReplyDelete
  60. wah.delicious la..lapaq perut ni da..

    ReplyDelete
  61. buka blog ni terus lapar haha

    ReplyDelete
  62. Liked! woah :D
    Indonesia is surely a heaven of food ~ Those looks delicious especially the keju pisang goreng xD

    ReplyDelete
  63. nasi ambeng tu selalu dah makan..suka2..

    teringin la nak rasa pisang goreng keju..sdpnya..nak rasa semua la...

    ReplyDelete
  64. huwaaaaaaaa
    antara sume penah rase nasi ambeng je kot
    hehehehe

    ReplyDelete
  65. pisang goreng keju? wow! unik.

    lapar la tengok makanan tu semua!! hehe

    ReplyDelete
  66. arisha,semua makanan nya menarik sekali !!! :D terliur ok. :)

    ReplyDelete
  67. wahhhhhhhh..suke gila nasi ambang. lagi2 bab serunding kelapa makan ngan nasi.. perghhh...

    awak mmg keturunan indonesia?

    ReplyDelete
  68. pisang goreng keju??cmne tu??hehe cam best je

    ReplyDelete
  69. Agaknya goreng pisang keju tu macamana nak buat.... Nasi ambeng tu selalu juga makan di sini...

    ReplyDelete
  70. Arisha, sume mknn jawa dlm bekas camtu ek? Hehe.. Nasik ambeng tu cam bes je.. Ada begedil.. Yum yum.. Sedapnye arisha... :)

    ReplyDelete
  71. wah bestnya kalau dapat rasa..hehe

    ReplyDelete
  72. kecur air liur tgk gambo2 ni..
    mcm sedappp je..

    tw kat johor pon ade nasi ambeng..
    murah dan sgt kenyang bila makan

    ReplyDelete
  73. thumb !
    mnarik...cntik nasi dia..1st time tengok sbnrnye

    ReplyDelete
  74. sedapnye pelbagai hidangan makanan yang enak !!!! nak nak nak !

    ReplyDelete
  75. tgk gmbr pun da tahu sdp..:( tp x dpt rasa.yg desert tu cm terlalu sddp je.

    ReplyDelete
  76. nasi ambeng terbaik! kecur air liur,hee

    ReplyDelete
  77. Wahhh shedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :')

    ReplyDelete
  78. woah!! bestnye! ni yg buat jd lapar bace entry ni..hehe.. :)

    ReplyDelete
  79. ohhh yyyy..all the food very tempting.
    haha.cant stop to click older post. kihkih

    ReplyDelete
  80. Senangnya, ternyata banyak rekan-rekan yang suka makanan daerah Indonesia juga, thanks ye :)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online