Story Book: 366 Cerita Rakyat Nusantara.

Monday, December 05, 2011

Hi readers.


I'm sure many of you like to read different types of books as reading is one of your beneficial hobbies too. Seriously, since i was childhood i love to read any books which was always bought by my parents. And believe it or not, most of my books are still in my hand, but the rest have been losing to everywhere else! ;)


And until now i'm still interested in reading, especially books that tells the stories of the world, scientific and the book i love the most is...



366 Cerita Rakyat Nusantara.


Some definitions of 366 Cerita Rakyat Nusantara. 

Di tengah arus budaya global dan arus informasi yang semakin deras menerpa melalui televisi -yang kini juga bertambah banyak stasiun pemancarnya-, terbitanya kumpulan cerita rakyat Nusantara ini merupakan sebuah peristiwa yang menarik. Buku 366 Cerita Rakyat Nusantara ini memiliki keunikan, karena jumlah cerita di dalamnya. Apabila setiap hari satu cerita rakyat dibacakan, maka buku ini baru akan selesai dibaca setelah satu tahun. Dengan demikian, buku ini akan sangat bermanfaat bagi para orangtua yang suak sekali mendongeng untuk anak-cucunya, bagi mereka yang profesinya adalah mendongeng, bagi para guru yang ingin mendongeng untuk murid-muridnya, serta bagi para peneliti cerita rakyat Indonesia yang tidak memmiliki banyak waktu untuk mengumpulkan cerita-cerira rakyat itu sendiri.

Dengan membaca dan mendengarkan kembali cerita-cerita rakyat, berbagai nilai budaya yang terkandung di dalamnya akan dapat diketahui, dan digunakan sebagai pembimbing perilaku dalam kehidupan sehari-hari, manaklan diperlukan. Penerbitan ratusan cerita rakayt ini akan memungkinkan orang mengenali kembali khazanah pengetahuan nenek-moyang, kearifan nenek-moyang, ajaran-ajaran nenek moyang, plus imajinasi nenek moyang kitat entang kehidupan di masa lampau, yang mungkin masih tetap relevan dengan kehidupan di masa sekarang. Pendeknya, membaca buku ini bagaikan menjalani sebuah tamasya kebudayaan yang melampaui batas-batas ruang dan waktu, yang akan menumbuhkan kesadaran multikultural pada pembacanya.


Have you read all those definitions? Well, reading this book is a very great one! In addition, there are many lessons we can learn from time to time, today, yesterday or maybe tomorrow! The stories in the book above regularly tells everyone makes mistakes and they learn from it. It's also related to the ancient stories, ethnicity, tradition and culture and lifestyle of old people of Indonesia. So, what's wrong if we read it for a while as well as improve ourselves as far as possible. But i don't think this is available in market of Malaysia..



Hello my friends. I love this book and i love to read this book :) Many kinds of stories i can read in this book :)


P/S: I love this book as well as i do highly appreciate this giving from salah seorang kenalan keluarga kami yang berada di Indonesia. Memandangkan beliau merupakan Pendiri dan Pemangku Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu (BKPBM), Yogyakarta, Indonesia & Penanggung Jawab/Penggagas 366 Cerita Rakyat Nusantara, so, he has been very kind of him to give this special book to us. For more, you can view the website of Adicita Karya Nusa.



You Might Also Like

80 comments

  1. folk tales and fairy tales are actually some of works.

    did translate some of world's precious tales for some kids' magazine

    :D

    ReplyDelete
  2. erm, hope that I can find this book in English...

    ReplyDelete
  3. ai pow suka baca buku jenis ni dulu....kenangan gituew...puas hati ada 366 cerita dalam tu ekkk

    ReplyDelete
  4. ni nak kena baca time tahun lompat baru best.1 cerita sehari~he~~

    ReplyDelete
  5. kalau zaman kecik2 dulu, mesti beli sebab..nak masuk pertandingan bercerita...hahaha

    ReplyDelete
  6. dulu ms kanak-kanak suka sgt baca buku cerita mcm ni..

    ReplyDelete
  7. kay pun suka juga reading..
    boleh mengisi masa lapang

    ReplyDelete
  8. u noe what?rara pon suke baca buku hikayat2 cm ni.

    ReplyDelete
  9. da lme xbc buku kanak2...tp sgt sronok kle dpt bce

    ReplyDelete
  10. lepas nie bila kim nak tdoq leh la cite kan.. keh keh keh

    ReplyDelete
  11. i know that arisha is a girl who loves to read.. keep it up arisha :D

    ReplyDelete
  12. baca buku cerita suka lah.
    tapi baca buku nak exam adoi malasnya :P

    ReplyDelete
  13. pernah baca buku ni. masa sekolah rendah dekat library. haha.

    ReplyDelete
  14. right..

    ira suka membaca juga..

    mcm2 genre..:)

    ReplyDelete
  15. dulu2 suka juga baca buku mcm nih..bgus2...

    ReplyDelete
  16. akk dulu suka baca buku mcm ni

    mcm fairy story

    pastu berangan sorang:)

    currently addicted to novel.keje tak tersentuh sebab novel

    ReplyDelete
  17. Hihi, if so, many of you share the same hobby of me like reading many more folk tales and fairy tales stories sambil mengisi masa lapang yang terluang..that's good right? :) jom kita membaca bersama!
    and FYI, i've so much stories have to be read in this book..i hope i can end these stories at the end of this year..insha-Allah..

    ReplyDelete
  18. maya suka juga baca sebelum tidor ^_^

    nak jadii mummy yang bace fairy tale dekat beby maya nanti ^__^

    after marriage ~ heheh ! after degre too ~ haha

    btw, miss farra arisya ~

    ReplyDelete
  19. wow,macam best jeee.saya pon suka membaca.buku cerita,novel,majalah,apa2 lah yang ada cerita.

    bila buku belajar.zzzzzz~

    =="

    ReplyDelete
  20. Teringat zaman sekolah.. Dulu selalu pinjam buku mcm ni..heeee

    ReplyDelete
  21. seronok dan terhibur ja kalau baca buku mcm fairy story neh...;-)

    ReplyDelete
  22. this is a cool book hehe

    yup reading enhance our knowledge :) and i hope people would start reading on something proper, NOT just comic books/porno magazines etc hehe

    ReplyDelete
  23. comel nyaaa anak yg pegang buku itu...

    ReplyDelete
  24. bestnyee... nak pinjam!.. mcm buku cite "tidurlah Intan"

    ReplyDelete
  25. Nak juga buku macam tu. minta la bapa saudara awak buat pengedaran kat Malaysia. Hehe~ suka hati je nak suruh orang buat.

    ReplyDelete
  26. Hihi..Kiz dulu time kecik-kecik minat sangat tau baca buku=buku camni..seronok..suka berangan..

    ReplyDelete
  27. dengan membaca dpt menambahkan pengetahuan.. ;)

    Model tu sgt comel..geram tgk..^^

    ReplyDelete
  28. nampak macam hebat isi kandungan di dalamnya...ada tak cite bawang merah bawang putih?

    ReplyDelete
  29. hye dear..nice to know u..=) i dulu mase kecik2 suke jugak bace buku lagenda mcm tu..sekarang niy xdek nyer dah nak bace..(",)..cume bile dah usie meningkat niy, female or novel menjadi kegilaan..=)

    ReplyDelete
  30. dulu ketika kecik2 suka baca buku macam ni.. memang best!

    ReplyDelete
  31. best ke cerita dia...hehe muke adik sama la muke arisha

    ReplyDelete
  32. sgt suka cerita dongeng rakyat..penuh pengajaran & pedoman~ =)

    ReplyDelete
  33. bagus untuk dibaca ni..banyak ceritanya.

    ReplyDelete
  34. sounds interesting. can u lend it to me ?? :) hehe

    ReplyDelete
  35. cerita rakyat memang banyak unsur pengajaran dan nilai2 murninya

    ReplyDelete
  36. ada beli ni ...tapi tak habis dibaca lagi...

    ReplyDelete
  37. cerita dogeng rakyat ?


    hang tuah ada ? Err

    ReplyDelete
  38. ohh. suka budaya rupanya.

    aku pula suka naskhah fiksyen berunsur cuba-teka-siapa-bunuh-siapa.

    ReplyDelete
  39. love story books :)

    tapi sekarang dah takde masa nak baca. too much works

    ReplyDelete
  40. best kan cerita2 rakyat ni :)

    ReplyDelete
  41. Papa mifz tak berapa suko baco buku,surat khabar suka la,huhu..

    ReplyDelete
  42. cerita macam ni sgt menarik minat nadh. ehehe :D

    ReplyDelete
  43. berkunjung sob..salam blogger
    salam kenal dan sukses selalu ..:)

    ReplyDelete
  44. There's a correction, my Malaysian friend said it's already being available at the book shop in Malaysia tapi sebelumnya ianya ditulis dalam versi Malaysia..so, no wonder if you've yours, Daddylicious..:) for the rest, try to look for this at all the book shop, probably you will find it..it must be fun reading such this book!

    ReplyDelete
  45. interesting!!

    zaman kanak-kanak dulu suka baca buku ;p

    ReplyDelete
  46. sayangku farra
    mmg lama sis tak kesini..
    maaf adikku...

    sibuk uruskan kedai

    dik, agak2 kat malaysia ada tak buku nie?
    macam best....

    ReplyDelete
  47. Cutenya model yg pegang buku tu ☺☺

    ReplyDelete
  48. Waah seru ni! Banyak cerita, banyak pengajaran.. Rasanya Solfie boleh habiskan buku ni dalam suku tahun je kot.. ;D

    ReplyDelete
  49. suka baca cerita rakyat :D
    cerita yang memang "pure" cerita. haha

    ReplyDelete
  50. abg ske baca buku gmbr2 je byk..:D buku masakan,buku ada gambar buah2 ke.budak2 lg masa tu.skrg ni da x de masa nk tgk buku mcm tu.kne hadap yg tebal2. :(

    ReplyDelete
  51. cop2..dalam pic tu awak ur ur sis? comel...=]

    ReplyDelete
  52. aku masa kecik2 suka baca buku2 macam ni.. pling best baca buku pasal abu nawas hahahaha

    ReplyDelete
  53. membaca buku seperti ini akan dapat pengajaran dari zaman dahulu kala ..right?:)

    ReplyDelete
  54. cerita zaman kecik2 dlu..seronok! even da bsr skrng pon still bce lg ^^

    ReplyDelete
  55. seronok baca buku rakyat macam ni,ada berbagai kisah teladan yang disampaikan...lama aie tak baca,last baca masa sekolah rendah dulu...dekat library,waktu rehat..kenangan betul,hehe..:')

    ReplyDelete
  56. the best accompany when i was in primary school...

    ReplyDelete
  57. dulu masa kanak-kanak sangat teringin buku ni, tapi duit tara camne. terpaksa pendamkan sahaja..

    ReplyDelete
  58. cerita-cerita rakyat memang tak lekang dari bangsa melayu. banyak teladan yang kita dapat

    ReplyDelete
  59. Kak Farra!! Nak pinjam!! he he he.. hm,mesti tak boring kan?? Ari2 baca cite baru..

    ReplyDelete
  60. sukaaaa sgt dgn cerita2 rakyat mcm ni.kecik2 dulu mmg rajin beli =)

    ReplyDelete
  61. saye ade simpan lagi 1buku cerita beli masa saya 10thn :D

    ReplyDelete
  62. cover dia nmpk menarik nak dibaca.heeee

    ReplyDelete
  63. masa remaja dulu mmg suke sgt mebaca...
    sekarang pun masih suka..cuma sudah agak berkurangan sebab masa yg terhad...
    balik umah dh penat uruskan rumah juga..pastu terus zzZZZZz
    dulu 1 novel boleh habis baca 1 hr...
    skrg 1 novel seminggu br habis hehe

    ReplyDelete
  64. jangan kasi aku buku.
    nescaye aku tidur.
    kah kah kah.

    ReplyDelete
  65. dulu saya memang suka membaca tetapi hobi itu semakin pudar setelah masuk ke sekolah menengah :)

    ReplyDelete
  66. aku sangat teringin nak baca buku-buku dari Indonesia. teringin.

    ReplyDelete
  67. Zmn kck2 pun akk ske bce cite2 cmtu.. Hikayat brape hikayat pon tatau la.. Da beso tulis bku.. I luv readin.. Tp da besa mkn mls sbb asek bce blog org je kn.. (alasan) Hehehehe~

    ReplyDelete
  68. Ngehehe, reading such this book is too much fun..you will get many infos of legend stories besides gaining the past last histories..:D overall, it's good for all!

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online