fasting

Marhaban Ya Ramadhan.

Sunday, July 31, 2011

Kecubung pandan dari Kalimantan, 
Cantik di sanding dengan berlian, 
Berhubung Isnin sudah Ramadhan, 
Salah dan khilaf mohon di maafkan. 





Dear my lovely readers,
Ramadhan's coming soon and as usual we fast every day in the month of Ramadhan until Eid-Ul-Fitr's will be coming a month later.
At night, each Muslims will perform  'Solat Sunat Tarawih' (bagi yang mampu).
When i'm gonna talking about fasting, it always reminds me about my childhood during fasting month.
Normally, the various reasons given to refuse fasting 
For example 'Mama, pening kepala la, nak berbuka puasa boleh tak?'
And my mom just angguk-angguk, geleng-geleng. Can you imagine that? Yes, it's just like you imagine.
These incidents often happen when i was in pre-matured age. 
And now i'm learning from my past mistakes and to do fasting for the whole month of Ramadhan.
My past experiences have taught me the tangibles as well as intangibles benefits of fasting, either physically or religiously.
So guys, you must bear in mind that the experiences gained would mature our minds.  





I take this opportunity to wish all of you 'Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak'.
Hope God bless all of us!



dialog

Antara Cinta Dan Matematika by Widya Rosanti - PERCIKAN (www.GADIS.co.id)

Friday, July 29, 2011
HI teman-teman sekalian. Memang seronok sangat jikalau perut sudah diisi dengan pelbagai makanan terdiri dari lauk-pauk, kuih-muih, buah-buahan dan tambahan pula jika dihidangkan bersama honey dew juice, sungguh terasa nikmatnya. Alhamdulillah, kenyang juga Arisha pada malam ini. I'm not going anywhere tonight, just getting online at the balcony while sitting on the brown sofa alone. Adik Abby and Kk Pie pun masih berada di Malaysieee *Indonesian pronounced Malaysieeee, but not me. The air isn't as usual tonight. It seems very fresh and cold. Tampak di jalanraya, masih banyak mobil yang berkeliaran dan keadaannya terusan macet dari sore hingga ke malam. Pusing ah klo melihatnya. So, apabila difikir-fikir, lebih baik Arisha membuat postingan tentang sebuah cerita. Nah, i bet kalian pun pasti asyik berkhayal 24/7 tentang putera dan puteri raja idaman and got nothing to do, so why not you guys take some opportunities untuk baca cerita Arisha? Amacammmmm???




Antara Cinta Dan Matematika



Vero mengamati Levia dengan cermat. Mulai dari pucuk rambut sampai ujung
kaki.
"Memang cinta tuh buta, ya? Kamu yang cupu gini bisa juga narik perhatian Dion. Kadang hidup emang nggak adil," komentar Vero sambil geleng-geleng kepala.
Levia hanya senyum-senyum.
"Betewe...Udah siap ulangan Matematika, blom?" lanjut Vero
Levia langsung pasang wajah serius. Ia membenarkan letak
kacamatanya.
"Tentu! Tadi malam aku sampe batalin kencan ama Dion, gara-gara pengin belajar Matematika," sahut Levia.
Wah, gila! Kalo aku sih mending kencan. Matematika kan bisa nyontek."
'Ih nyontek...Math is my life. Aku nggak akan pernah main-main
dengan Matematika."
"Iya. Kam memang pelit kalo dimintain contekan. Kira-kira kalau Dion, bakal kam kasih nggak?"
"Karena Matematika itu ilmu pasti, aku nggak akan berandai-
andai.Mending ngebayangin yang pasti-pasti aja," jawab Levia
sungguh-sungguh.
Vero angkat tangan. Sahabatnya yang satu itu memang Math Mania. Jadi harus hati-hati kalau ngomong Matematika sama dia. Tiba-tiba Dion datang. Dan keseriusan di wjaah Levia mendadak cair seketika. Vero sampai terperangah dibuatnya.
"Hai sayang. Cantik banget hari ini," puji Dion. Tentu saja
tingkah Levia makin ikuk seperti boneka kayu. Sementara Vero yang masih terperangkap dalam keheranan kembali mengamati Levia. Cantik apanya? Penampilannya kuno begini. Protes Vero
dalam hati.
"Trims. Udah belajar Matematika belum?" tanya Levia masih dengan sikap tersipu.
Anehnya, kali ini Dion yang justru gelagapan.
"Ow...Yah...Pastinya..." jawab Dion.
Hape Dion berdering.
"Mamaku. Bentar ya...," bisik Dion pada Levia.
"Iya, Ma...Nggak akan lagi. Dijamin memuaskan deh. Nggak bakal ngecewain Mama lagi. Dion dah usaha. Liat aja ntar nilainya.
Pasti bagus...Oke, Ma...Bye"
"Mamamu kenapa?" tanya Levia.
"Oh...Nggak kok..." Lagi-lagi Dion salting alias salah tingkah.
Teet! Teet! Bel masuk berbunyi.
Dion, Levia dan Vero masuk kelas. Beberapa detik kemudian Bu Wati datang. Bunyi sepatunya berkeletak-keletuk membuat suasana jadi tegang. Setelah memberi salam, ia membagikan soal-soal ulangan berikut kertas jawabannya.
Ulangan Matematika kali ini berisi 10 soal. Essay semua.
Semua siswa kelas 10B tampak pening, kecuali Levia. Ia mengerjakannya dengan lancar. Melihat sang pacar anteng, Dion yang dari awal  hanya memanfaatkan Levia mula beraksi.
"Sst! Sayang! No dua..." bisik Dion yang duduk di pojok kanan depan.
Levia mengernyitkan dahi. Wah, ganteng-ganteng kok nyontekan sih, pikir Levia risih. Ia tak mempedulikan Dion.
Levia langsung lanjut ke soal nomor delapan.
"Levia! Please...Demi Mamaku, Please...," Dion kembali beraksi.
Demi mamanya? Pantes aja nyokap dia tadi telpon sebelum masuk. Tunggu. Tadi dia janji nggak ngecewain nyokap-nya? Dengan cara nyontek ke aku? Berarti dia pacaran ama aku cuma...Urgh!
Dasar! Levia pasang tampang ketus. Ia tak merespon isyarat Dion.
"Levia...Sayangku...Rumus nomor dua."
"Maaf, Bu wati. Sepertinya Dion ada masalah dengan soal nomor dua. Berkali-kali dia tanya sama saya," sergah Levia dengan nada tegas.
"Ow shit! Dasar cewek pelit! Nggak ada untungnya pacaran ama kamu," umpat Dion pelan. Setengah berbisik.
Bu Wati menghampiri Dion.
Dion benar-benar merasa dipermalukan Levia. Apalagi teman-teman sekelasnya sudah senyum-senyum.
Sembilan puluh menit kemudian, kertas jawaban dikumpulkan. Begitu selesai mengumpulkan soal, Levia sengaja melewati tempat duduk Dion.
"Biarin pelit. Aku rugi pacaran ama kamu. Nggak bikin aku tambah pinter. Mending kita putus!"
Dion hanya bisa mengerjap-ngerjapkan mata. Ia membayangkan, bagaimana dahsyatnya kemarahan nyokap-nya nanti begitu tahu nilai Matematikanya masih di bawah lima...***





If you guys noticed something through my writting, there some words i bold and it's Indonesia language and maybe you couldn't understand at all! Let's me explain the words one by one :)



Matematika - Matematik

Kencan - Dating

Nyontek - Meniru

Pelit - Kedekut

Trims - Terima kasih

Nomor delapan - Nombor lapan

Pojok kanan - Sebelah kanan

Nyokap- Ibu.





P/S:  Dion, Levia, Dion dan Vero.The three of them mempunyai sikap yang sangat berbeda. Antara Cinta Dan Matematika, what's the best choice? For sure, i choose Matematika, it's important for life. If kita tak tahu langsung tentang Matematika, lama-kelamaan bankrupt laah kau, asyik ditipu sahaja. *First time i made a story about love but at the same time budak perempuan comot ini tak tahu langsung tentang cinta. She pretends to know! Ckckckc





#Cinta Monyet-Goliath Band

Nah, Arisha kasi lagu CINTA MONYET supaya kalian dengar! Seriously, i adore a girl in this video. She's Nikita Willy who got light blue blouse. Khabar angin mengatakan heroin dalam filem PUTRI YANG DITUKAR/SAFA DAN MARWAH  sudah punya pacar baru. Siapa sih pacarnya? Mahu tahu?





Nikita Willy and Bara Tampubolon. Both of them are super duper sweet plus Nikita Willy is  very adorable and gorgeous. FYI, she's 17 years old but she looks over-matured! All Indonesian people tampak sangat matang, including me ;)



me

By Hook or By Crook, You Have to know 20 Things About ME!

Tuesday, July 26, 2011
Hello peeps. How're you doing?  Rasa janggal plak update malam-malam seperti ini. Normally, i keep updating and writting the stories in the evening when i got leisure time only. Malam ini tuan pemilik blog mahu menceritakan tentang sikap dan peribadi seorang gadis bernama Farra Arisha . Ada satu perumpaan mengatakan bahawa 'Biar Pecah Di Perut, Asalkan Jangan Pecah Di Mulut'. You better read from the beginning till the end!




Pasti kalian sudah baca tajuk entri Arisha dan disinilah segala persoalan dan pertanyaan yang berputar di benak fikiran kalian akan segera dibongkarkan. Mungkin ramai diantara kalian yang tidak tahu tentang biodata diri dan status Arisha sekarang. But i always take the opportunity to answer all your questions every month, every week, every weekend, every day, every moment, every single night, every single seconds. Because of sudah ramai yang menanyakan dan mengajukan about the same questions, why not if i make a special entry for those who wanna know more about myself and entri ini sangat spesial buat sesiapa saja yang mahu berteman dengan Arisha. I don't care what others people say that i'm gonna show off or anything else, but i know what i do and i've to do what i've to do as long as it's not related to others, sama ada you, you or yooooooooouuuuuuuuuuu! 




Kosongkan fikiran, lapangkan minda, tenangkan hati, take a deep breathe to read my stories or you bakalan semput membacanya. :P





I smile because of a reason, i see in front becuase of i've to, i write those because that's my rights that i've to share with all :-)



1. Name/Nick Name



Usually my friends or my closest friends and my teachers called me as Farra or Arisha, but you bloggers call me what? Farra and Arisha jugak kan? But my family called me Cha agar kedengaran sedikit berbeza. Oh girlllllllllll. You know dari mana nama itu datang? It becomes from SHA (Arisha), so bila dah lama-lama panggil Sha and Sha and bla bla bla, ditukar plak jadi Cha. Logik tak alasan itu? Satu lagi soalan yang sering kalian tanya kepada Arisha. "What is RTP?", "Eh, RTP tu apa?" and bla bla bla. I oftenly answers the sameeeeeeeeeee questions. This made me feel very not satisfied. Tapi apakan daya, orang bertanya, kita menjawab.  Actually RTP stands for Raja Tengku Putri :)




2. Usia dan Paras Rupa



"Hi Arisha. Boleh tak nak berkenalan dengan awak? Saya nak berkawan rapat sahaja dengan awak. Please!? Umur awak berapa?" Nah, ini contoh soalan yang dipetik dari idea bernas Arisha. Hahaha. Arisha saja nak buat lawak memandangkan Arisha memang gemar buat lawak depan khalayak ramai. *Ramai sangat ke rakyat kau Arisha? Cuba kalian teka berapakah umur Arisha sekarang? Adakah 12, 13, 14, 15, 16, 17, 51 tahun? Kalau jawapan kalian adalah 51 tahun, memang sudah lama Arisha ganyang mulut dengan cili hijau dan cili merah tawww! Haa mahu atau tidak, bagi jawapan yang paling tepat. Tak logik bukan jikalau seorang perempuan, rupa parasnya tampak muda tapi umurnya jelas kelihatan tua? Jelas sekali itu bukan Arisha. Arisha yang sebenar adalah berumur 15 tahun. Senang berkenalan dan berteman dengan kalian.




3. FAMILY TREE



FAMILY TREE! You guys mahu berkenalan dengan my family members? Of course kalian bisa. I got five siblings including me. My eldest sister is named after Rj. Tg. Putri Anis (Sri Ratu Saadong VII & Ratu Kebudayaan Indonesia), sangat meminati bidang sejarah dan bidang seni fesyen. Kalau you guys tengok Arisha pakai baju kurung or baju kebaya yang bersulam-sulam, bermanik-manik itu, she's the one who designs my busana. I was very lucky to have a kind-hearted sister like her :) Yang kedua ialah abang yang sangat handsome yang diberi nama Tg. Putra Mohd Hussin. FYI, dia gemar dan senang bikin aktivitas (melakukan bisnes) di luar daripada di dalam daerah dan negeri yang sama. Segenap pelusuk Malaysia sudah dia jejaki. Orang merantau laah katakan. Sabah dan Sarawak pun belum Arisha pijak tanahnya lagi. Kakak yang kedua Arisha adalah FLM. Si penggemar laici, that's why nama blog pun dia taruh laici agar tampak superb pabila disebut. Kau memang seperti itu kan, Pie. She's very close with me, di mana ada Arisha, di situlah ada dia. Tapi pada tahun 2011, semuanya berakhir kerna dia sudah tidak tinggal lagi bersama Arisha. Nak study jauh-jauh katanya, biar hidup dia tak ada orang yang ganggu. *Jangan percaya, itu semua ulasan Arisha sahaja. Peace! Adik bongsu kesayangan yang paling Arisha sayang bernama Rtp Solfie Salsabilla. Arisha panggil dia Adik Abby kerna gelaran adik kelihatan lebih sweet and romantic. She's a very active girl in any matters walaupun umurnya bakalan menginjak  9 tahun pada 1 Disember nanti. Dia suka buat orang tertawa dengan aksi lucunya. Jikalau tiada dia, senyap sunyi, gelap gelita rumah jadinya. Nak MMMUUUUUUAAAAAAHHH sikit kat Adik Abby!!! :** Nak wusha mereka? Just find them via my facebook profile di bahagian SIBLINGS.




4. Tempat Menuntut Ilmu



Di manakah tempat Arisha menuntut ilmu sampaikan setiap semester, setiap tahun boleh dapat skor yang tinggi dalam setiap mata ujian? *Amboi, puji diri sendiri plak kan. Jawapannya adalah di mana lagi kalau bukan di sekolah favorit ku iaitu Jakarta International School (JIS)




5. Smart Student


Kalian tak mahu interview Arisha lagi ke? I was known as Arisha@Risha di sekolah. Arisha sentiasa top di antara yang pop. *Kadang-kadang show off, tak mengapa kan!You got what i mean? Yes, Arisha sentiasa terpilih untuk join dalam apa-apa aktivitas yang dianjurkan. That's why i feel very tired going here, going there, camping dalam hutan to make some researches and so on bla bla bla. Tapi semangat Arisha sentiasa berkobar-kobar. Pelajar nge-top beginilah jadinya! :D




6. Penghijrahan dan Bermaustautin



I'm currently staying and schooling at Jakarta, Indonesia dan mempunyai rumah persinggahan di Kelantan (Kota Bharu). Before this pernah stay di Pahang (Jerantut), Terengganu (Besut). Sebelum berpindah ke Indonesia, Arisha sempat menetap dan bersekolah di Sydney, Australia. That was my memorable memories that i never and ever forgot. Kadang-kadang kepenatan sangat dirasai, brerhijrah sana sini tak henti-henti. Agaknya selepas ini Arisha akan bermaustautin ke mana pula ya? NZ, London, or Makkah? Well, kita hanya merancang dan Tuhan yang menentukannya!





Paras rupa menggambarkan identitas seseorang. Coba tilik muka kalian, bagaimana pula jadinya jikalau sudah di peringkat tua? Hahaha.




7. Pembelajaran Bahasa



I can talk many more languages. Tambah-tambah lagi Bahasa Malaysia kan. Pertuturan Bahasa Indonesia Arisha pun semakin hari semakin kukuh. Bahasa Inggeris apatah lagi, speaking English is a MUST for every students and every day harus bertutur dalam Bahasa Inggeris. Rasa seronok sangat belajar macam-macam bahasa. I bet nak belajar bahasa Sabah dan Sarawak plak. Ada sesiapa rakyat dan kaum Sabah/Sarawak yang boleh tolong ajarkan? (",)




8. Berdarah Campuran/Kacukan


Asal usul keturunan. I keep you guys must be very wondering where i'm coming from. Tanda soal kalian mungkin terhenti disini kerna Arisha akan memberitahu info tersebut sekarang jugak! I mixed Malaysia (Kelantan) plus Indonesia (Acheh). Kalian pasti hairan dan pelik  kenapa Arisha boleh berbicara dalam Bahasa Indonesia pekat kerna di setiap entri Arisha sentiasa gabungkan Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia asli. That's my skill in writting. And don't forget nantikan entri Arisha yang bakalan di publish totally dalam Bahasa Indonesia. Tiada yang pelik melainkan diri kalian sahaja yang tiba-tiba terasa pelik dengan tutur bicara Arisha. Arisha berharap penjelasan kali ini cukup jelas dalam pengetahuan kalian.




9. Food Lover


Kalau kalian mahu tahu, Arisha adalah pencinta dan penggemar makanan. Hampir setiap hari wang dibelanjakan untuk makan. Arisha berboros wang adalah kerana penangan MAKAN! Bermacam-macam jenis makanan Arisha telah rasai. Ummm, nikmatnya sungguh terasa sampai ke dalam tulang sendi. Lagipula, kotaraya GARUDA mempunyai pelbagai jenis makanan dari pelbagai provinsi, so apa salahnya ambil kesempatan atas kesempitan. If you noticed something, banyak gambar makanan yang Arisha upload di previous entry :) 




10.  Fokus.


This is my confession. Arisha sebenarnya sangat serius dan fokus dalam melakukan setiap kerjaan. Pantang ada orang poke, Arisha akan bangun dan melenting (sometimes). And this is meant i'm a fierce person. What a bad habit i got, bukan? This is the way i'm. Please, jangan membantah. Mungkin susah mahu mencari orang yang mempunyai keseriusan tahap maksimal dalam bikin apa-apa kerjaan. Lain orang, lain sikapnya. After this, jangan segan-segan pula ya untuk poke Arisha??? Tapi jangan benarkan otak kalian berfikir berbagai-bagai konklusi.




11. Be the side of the angels, not the beasts.



Look at here, what do you understand by the words beside? Every single day of our lives we're faced with an immense number of choices. And each and every one of them usually boils down to a simple choice between being on the side of the angles or the beasts. Look, no one said this was going to be easy. And making the decision to be on the side of the angels is often a tough call. But if we want to succeed in this life-and I measure successs by how close we get to generatin that self-satisfaction/happiness/contentment-then we have consciously do this. This can be what we dedicate our lives to-angels and not beasts. Hufffttt, ini sentiasa menjadi permasalahan Arisha. Sentiasa berfikir dua kali dalam apa jua perkara yang dihadapi, tapi jawapan yang kedua sentiasa tidak benar dan sama sekali tidak boleh dipercayai. Kerjaan Arisha selalu gagal jikalau memilih pilihan yang kedua. *Gosh, how beastly i'm. But now i learned from my mistakes!





Tuhan menciptakan mata untuk melihat dan mata bukan berfungsi untuk melakukan kejahatan. Please, biarkan mata melaksanakan tugasnya dengan aman!




12. Canda/Gurau Senda



I'm a joker, that's why i love to joke and make some joking, i love to make everybody laughing when i'm joking with them. But sayangnya Arisha tak suka gurauan bodoh. Tapi Arisha juga sering bercanda bodoh dengan teman-teman sekolahan, bagaimana pula kalau begitu? Macam tak adil langsung kan? TITIK NOKTAH. Kalau bergurau pun ada limit dan waktunya. The advice is for me too. Siapa yang makan cili, dialah yang terasa pedas. Arisha tak pedulikan hal orang lain, so it's up to me joking with anybodies like you guys! 




13.  Teman/Kawan/Sahabat



Arisha senang berteman/berkawan dengan sesiapa sahaja insan yang bergelar manusia. Mahu tahu kenapa? Siapa akan membantu kita di waktu susah kalau bukan seorang teman? Siapa akan memberi semangat kepada kita di saat kita DOWN kalau bukan seorang teman? Siapa yang akan menjadi peneman setia di saat kita berada dalam kesusahan kalau bukan seorang teman? Siapalah kita jikalau tanpa teman! If they got bad attitude sekalipun, at least we can guide them to a good path. If they got bad attitude sekalipun, coba kita jangan memandang orang sebelah mata. Gunakan mata kasar kalian untuk melihat dan menilai perwatakan seseorang itu!




14. Accept What is Done is Done



Salah satu perangai Arisha yang menjengkelkan ialah tidak boleh terima kenyataan (sometimes). Sometimes i feel dunia ini tidak adil. Cuba kalian fikirkan, mengapa kejadian tsunami besar berlaku di Jepun kemarin? Mengapa ianya berlaku di negara yang canggih dengan teknologi? Mengapa rusuhan dan peperangan  berlaku di Mesir kemarin? Arisha berfikir secara tiba-tiba. Ianya mesti ada sebab dan musabab. Tuhan jadikan sesuatu itu tanpa pengetahuan kita. Now, i've to follow the concept of 'Accept What is Done is Done'. There's no going back, only fowards. I make it a motto for life-keep moving fowards!!!




15. Hormat kepada ORTU ( Parents)


My role model is my parents. Each children must very respect to their parents and so with me. Ibu Bapa merupakan orang yang paling Arisha hormati, taati dan kagumi selain dari siblings, teachers and friends. As a children, it's not easy as you think to respect parents without sebarang  ulasan. Why we love them so much? It's not only because of ibu melahirkan kita, ayah menghantar kita pergi ke sekolah, ibu bapa sering membawa kita pergi bercuti! Semua ulasan itu sudah tidak diterima sama sekali. Segalanya berpunca dari hati dan nawaitu kita. 

Hukum berbakti kepada ibu bapa dan menghubungkan silaturrahim adalah wajib. Al-Birr (berbuat kebaikan/ berbakti) ialah melakukan segala kebaikan yang boleh membawa pembuatnya ke syurga. Take note of this, people! 





I'm just ordinary people who knows to pose in front of the camera, who knows to stand up for the rights and who knows to obey any rules of good matters.




17.  Berbuat kebaikan amalan mulia



Berbagi rezeki bersama keluarga, sahabat handal, etc. merupakan perbuatan yang sangat mulia. Jadi apa salahnya Arisha berbagi rezeki bersama-sama kalian. Lagipula Arisha seorang yang suka berbagi apa saja kerana ianya dapat menggembirakan hati ini. I can feel how peace i'm apabila berkongsi something and anything with others. Don't you mind, right?!? :)




18.  Dress Like Today is Important



Kalian dapat catch up tak apa yang Arisha coba terangkan? Why shouldn't treat it as important. It is. So, dress like it matters. And no, i don't mean in the way my mother always used to tell me, "Make sure you've got clean blouse on,  so that everybody around dare to approach you, my dear". And i do this by greeting each day as if it's important. I get up and shower, put on make up/comb, hair/clean teeth etc. and basically do all those things to make me look very good, feel good, smell good. And then i dress smartly, cleanly, stylishly, as if i were going to anywhere like school, birthday party, or on an outing. If i dress for each day expectantly, importantly, smartly then each day will become that. Actually people will react differently to you if you dress as if it matters-and you'll react differently to that diffirent reaction. It's an upward spiral. I've to stress we're not talking formal here, you don't have to buttoned up and uncomfortable. Just dress as if it matters. #OKay!




19. DREAMS


Don't be afraid to dream, Arisha. But plans have to be realisitic. That's my simple concept i used nowadays. Don't limit to dream. We're allowed to dream as high, as wide, as extravagant, as impossible, as wacky, as silly, as bizarre, as unrealistically as we want. I got lots of dreams sampaikan Arisha pun sangat blur and don't know how to explain. I bet a lot of people think their dreams have to be realistic  to be worth dreaming about. But that's a plan and that is something quite different. I have plans and i take logical steps to make them come to fruition. Well, this truly me, tak cepat mengalah malah setiap kegagalan menjadi sumber inspirasi masa depan. Thanks GOD for giving me the strength :)




20.  Adore Kids/Babies


Ooooyyyeeeaaahhh! The last statements you should know about me that i'm kids and babies lover. Believe it or not, it depends on you. Pantang jumpa anak kecil yang comel, memiliki kulit yang putih gebu, then mulalah nak menggatal dengan mereka. Waktu Adik Abby berumur 2-4 tahun, memang best laah main-main dengan dia, cubit pipi montel dia. Tapi sekarang dia dah besar *Arisha tak bermaksud bahawa dia sudah akil baligh ya teman-teman. Yang ada hanyalah fighting (sometimes), masing-masing nak jadi bossy (both of us sekaligus),  and the most important thing yang pantas dikongsi bersama adalah kakak dan adik, both of us kuat makan (true statement). Malam-malam buta pun still jadi tikus yang suka makan cheese. -,-




P/S: Nothing to be discussed. It's over now, OVER! And Ramadhan Al-Mubarak is just around the corner. So guys, you must get ready to make all the preparations for the fasting. I wish Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak and Happy Fasting to all muslims. Semoga kalian terus bersemangat dalam melakasankan Rukun Islam yang ketiga iaitu berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan. I guess Arisha akan berpuasa di negara seberang lagi. Ohohoho. Fine, no more protest! Di mana-mana sahaja kita bisa berpuasa, jangan cerewet sangat, bah!


blog

A Video Sincerely From The Owner of PuteriAnggerikRimba Dot Blogspot.

Sunday, July 24, 2011
Hi and Good Evening to all my dearest princes and princesses! Selesai saja makan siang for the second time, terus update blog. Aci tak kalo seperti itu? Hihi. Surely every weekend everybody must be very busy with their own activities, jalan sana-sini, hang out dan nge-mall dengan teman-teman,  nonton bioskop dan macam-macam lagi kan. Tapi hari ini Arisha just stay at home memandangkan semua orang sibuk dengan kerjaan masing-masing. And my weekend pada kali ini a bit bored sebab adik bongsu kesayangan sudah pulang ke Tanah Air. Lebih asik jikalau Adik Abby ada, mungkin rumah bakalan jadi semeriah seperti parti atau pesta  Hmm, so i have to communicate with me myself only -,- I was very lucky kerna masih ada orang yang baik hati membantu Arisha meringankan beban di bahu ini. :)




Tamat sudah pengkisahan Arisha. And now i'm going to show you a video. I do hope you guys very enjoy watching and listening to the video :)









P/SHad you watch the video? Yes, i bet i was too over talking. No wonder! What i'd told you before this that i'm sporting and friendly girl. That was my attitude in talking, that's my own way to talk :) By the way, very thank you to all of you for supporting me (via blogspot) in whatever i do, for being my sweetest readers, commentors and followers. And this video is the one of my aprreciation to you guys! I don't know what to say again, but i'm totally grateful cause i got many friends along i'm blogging starting from 31'st December 2010. You guys never and ever stop from supporting me from back and giving me some advices in whatever conditions. That's actually we called TRUE & REAL FRIENDSHIP! May you and me find our real aims why we keep blogging until now! 



blog

"CONTEST : Tagline Kreatif by AlyaEsprezzo".

Saturday, July 23, 2011

CELOTEH SI ALYA

DIKETIK.DARI.HATI




Hello and Happy Saturday everybody. It's sharp 8.44 a.m, (w.i.b)  i'm starting to get writting. Usually, my ideas always come when it turns to morning. Well, i don't really mind about it. Yang Arisha pedulikan adalah inti dalam entri kali ini. Semenjak Arisha blogging, starting from 31st December 2010, this is my first time joining a contest which is organized by a cute friendly blogger named ALYA ESPREZZO. I don't know her so well cause this is my first time too visiting her blog. Alang-alang menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan, alang-alang sudah terjumpa kontes ini biarlah boleh menjadi aktiviti selingan. Alahai, tak usah bikin konklusi awal kerna memang benar Arisha bukan pemantun hebat. Aihh, gamaknya sudah tersalah topik. Mungkin ini adalah salah satu taktik untuk memikat hati penganjur. Mungkin? Feeling anda bagaimana pula? If you interested to join the contest too, click the banner above. It's doesn't waste your time by joining the contest, but it will make you feel very joy :) Kontes ini terbuka buat semua kalangan yang digelar 'BLOGGER'.  Dan dalam penelitian Arisha, hadiah-hadiah yang ditawarkan amatlah menarik dan berguna buat semua. Jadi apa tunggu lagi, marilah kita sama-sama bersaing secara sihat!




By one right click, you can CLICK HERE to know the conditions of the contest. That's the very simple conditions, i like!



  1. FARRA ARISHA


Today morning i'll tell you everything about what's the secret behind the name of this blog. Blog bertajuk FARRA ARISHA sudah sinonim dengan dunia blogging. Hampir 7 months Arisha blogging. The times going really fast, sampaikan Arisha sendiri pun sudah terlalai membaca cerita-cerita hangat di blog kalian. Syabas dan tahniah diucapkan pada kalian kerna bikin Arisha terpesona membacanya. Pelbagai variasi cerita yang telah Arisha baca. Namun, FYI, to those who know me, surely you all pasti tahu, siapakah tuan empunya badan yang bernama Farra Arisha. That's really me laah. I put Farra Arisha as my blog's name cause it'll be very easy for my closest and old friends, who lost contact with me, to find me back through my blog and so that, they can notice me then. And in my opinions, it's better put our true name cause it shows that's our true indentities! But my full name is RTP FARRA ARISHA. Kepikiran sejenak, buat apa susah-susah nak susahkan lagi menyusahkan diri sendiri untuk susahkan nak taruh nama blog panjang-panjang, cukup sekadar orang mengenali kita dengan satu nama :)




     2.   The Blog Description ( The Life Episodes Of A Story Teller. She Learned From What She Read, See, Listen, Taste And Explore)



Tagline yang tidak berubah-rubah dari bulan Disember kemarin. Arisha berfikir patutkah tagline itu dirubah? And what the great changes could i create for my own tagline? Oh please, the ideas isn't dare yet to approach my brain. I thought more comfortable using the tagline. The reason why i choose the words for my tagline cause it shows me, my attitude, my writting, my nagging, my journey, my daily life and everything i do, i write, i read, i see, i listen, i taste and i explore, i'll start to get typing and press any letters on keyboard and told to the world that i could write everything i want. Nobodies can stop me from writting, except me myself. Bukankah itu jawapan yang sangat tepat, padat dan mutakhir? Anggukkan kepala tandanya setuju, mendongak ke atas tandanya tak setuju. Kalau ingin dirinya terasa sangat pintar, cuba anda ikuti saja arahan Arisha ini. *Don't ever try to say that i'm such a cool bully, awas ya kalo sempat kepikiran begitu toh.




P/S: All the terms had be followed and it fully done already. Who will be the luckiest one? I, you or everybody? Well, just waiting for the results soon :)



birthday

MAMA.....:')

Thursday, July 21, 2011


Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah..





Ya Allah, ampunilah dosaku walaupun sebesar dan sekecil mana ia. Ampunilah dosa ibuku yang telah melahirkan, menjaga dan menyusukanku. Sayangilah dan kasihanilah ibuku Ya Allah. Lindungilah mereka dalam jagaanMu, Ya Allah. Berikan yang terbaik kepada ibuku, Ya Allah. Semoga kasih sayang kami antara ibu dan anak berpanjangan, Ya Allah. Sesungguhnya, moga kata-kata serta rintihan seorang anak ini dimakbulkan, Ya Allah. Anak kecil  ini hanya mampu meminta dan memohon doa agar untuk kesejahteraan dan kebahagian seorang ibu. Doa yang terbaik hanyalah buat ibu yang terbaik. Ya Allah, sebesar mana pengorbanan si ibu, setinggi gunung akan kubalas jasanya. Ya Allah, aku hanyalah insan biasa yang hanya bisa menabur bakti buat ibuku yang telah menjagaku ketika kecil, merawatku ketika sakit, menenangkan hatiku ketika resah, menemaniku ketika bosan, dan ibu yang mengajarku ABC dan 123 sehingga aku bisa masuk ke alam persekolahan! Ibu adalah  segala-galanya, kerna itu aku amat menyayanginya!




Sudah mengaminkan doa seorang anak kecil ini?
Amin..Amin..Amin..
Mudah-mudahan doa ini dimakbulkan Allah.
Sayu tak mendengarnya? Pasti kata-kata ini pernah terdetik dalam hati kalian kan? Jangan bilang tidak, mesti pernah bukan? Seorang anak mithali mesti dan pasti menginginkan yang terbaik buat seorang mama mithali kalian.
Dalam ramai-ramai readers Arisha, kalian lebih rapat dengan mama atau ayah?
Pasti kebanyakannya akan cakap rapat dengan mama kan? Ye tak? Ye tak?
It must be fair and square, sayang kedua-duanya :)
No need to answer here, jawab dalam hati dan jawapannya harus dari hati yang ikhlas, tulus, suci dan murni!
Klo tanya pasal adik beradik, surely Arisha very close with all of them. They all memang fun and i was happy exist in this family. Boleh bermanja sama-sama, bermain sama-sama, pergi holiday sama-sama dan kami adalah adik beradik pelbagai fungsi, bukan 'kau buat kerja kau, aku buat kerja aku'. Saling bekerjasama dalam dalam sesuatu perkara dan kami juga yang akan menyelesaikan sesuatu perkara tersebut!
How i wish i could play together with my siblings but they weren't around me right now except my lil sis, Abby :'D They were very busy with the studies, businesses and so on.





Huh, yesterday was my mom's birthday. But my mom wasn't beside me, she's flying here, flying there, leaving me here, so we can't celebrate the birthday party yet! Quite DAAMMNNN! I could only give the best prayers ever! MMMUUUAAAAHH to you, mama!



Happy Birthday From Your Lovely Sweety Daughter! :**




Ya Allah lindungilah diri kami, dari yang menjahati menzalimi kami, Ya Allah engkaulah Maha Segala, Engkaulah pelindung hidup dan mati kami, Ya Allah jangan kau coba kami melebihi batas mampu dan sanggup kami. 




But believe me, you're the best and greatest mama in the world!
Walaupun Arisha kadang-kadang bersikap seperti keanak-anakan, a bit stubborn tetapi mama tetap tatang Arisha bagaikan minyak yang penuh. (Bukan sekadar kata-kata tetapi ia sebuah realiti)
You caring about me, caring about all matters related to mine.
That's why I LOVE YOU MORE AND MORE!!!
Arisha nak jadi seorang anak yang baik, anak yang punya budi pekerti, anak yang bisa berbakti pada ortu, anak yang hormat pada ortu dan yang paling penting anak yang solehah!




P/S:  Arisha hanya nak meluahkan dan menceritakan apa-apa saja yang berkaitan dengan diri Arisha. Sekadar ingin berkongsi dengan teman-teman .Benda baik seelok-eloknya kita kongsikan. Bagi Arisha ianya tak salah menceritakan hal perihal yang baik kerna ia boleh menjadikan tauladan buat anak-anak muda di sekitar sana. Selamat membaca dan beramal!



favourite

#2 Wordless Wednesday: My Favourite Food Ever.

Wednesday, July 20, 2011





























Assalamualaikum, Hi and good afternoon! How're you? As you know for about a week i didn't have any oppurtunities to get online and keep updating any stories on my blog. Last week, i got so much activities outside the school and it was going very fun then. Ah, surely it was really memorable for me, so that i kept those good memories and experiences in my mind. But nevermind, my blog never been dull cause it always been visited with you guys!




This post is called WORDLESS WEDNESDAY, no need to give one by one explanation, i just wanna show a picture and you guys must describe what actually i mean!




P/S: Mangkuk berisikan kuew tiaw tomyam itu mantab banget sih. I guess rasa masakan TOMYAM di Indo apa kurangnya berbanding di Malay. Belum coba, belum tahu, harus coba, baru tahu. :)



activities

This is What We Called Food Lover.

Friday, July 08, 2011
Hi si cakep dan si cantik sekalian! Selamat Pagi dan Salam Jumaat kembali. Apa khabar pula kalian hari ini? Arisha sangat berpuas hati kerna semua hasrat untuk makan makanan yang telah lama diidam tertunai, Alhamdulillah...Alamaknya, tak kempunan la aku nanti. Yeaaayyyy, jangan jealous okay. Bukan apa, ia bukan merugikan pun, sekadar menghabiskan masa terluang dengan kegiatan seperti makan-makan, jalan-jalan besides learning and schooling. Lagipula hobi Arisha memang selalu berkaitan dengan makan and makan,  as i'm the greatest food lover. Jangan di hari tuanya nanti gendut sudah. Hahaha. And that was real me you know!





Minumlah jus oren untuk mendapatkan lebih vitamin C dan ianya berkhasiat untuk tubuh badan. Tapi ingat pula, jangan mengamalkan minum air gula kerna ia akan menyebabkan penyakit-penyakit kronik akan menular ke badan anda! The most important, jaga kesihatan selalu! 



P/S: Semangat untuk blogging tiba-tiba menurun banyak peratus. Apakah petanda itu? But by hook or by crook, i'll not miss to update anything stories on my lovely cutie blog and blogwalking to my commentors and visitors' blogs. Don't worry, my spirits is always beside me. Tambahan pula bila blogging kemudian ditemani dengan makanan yang lezat, mungkin itu sebenarnya penambah mood yang tepat! :))



blogger

Opps, who's the Kelantanese Blogger in that picture???

Monday, July 04, 2011
Hi and good evening. Argghhh, dari hari ke hari, cuaca semakin panas seolah-seolah terkena tempias debu panas yang dibawa dari Gunung Berapi, Yogyakarta kemarin. Ataupun mungkin Indonesia berada di tengah-tengah garisan khatulistiwa dan disebabkan itulah cuaca dan keadaan aslinya menjadi begitu panas. Ataupun mingkin Arisha terlebih makan durian sampaikan mangga yang berada di pojok meja pun Arisha tak nampak. Patutlah badan terasa panas...




Hmm, namun itu  hanya mukadimah bagi entri kali ini. And that wasn't my first and last topic to be shared with all of you! Haaa, ini cerita di alam realiti dan bukan cerita di alam fantasi. No, no noooooo! On February last time, when i came back from Jakarta to Kota Bharu, Kelantan, unfortunately i'd met one Kelantanese Blogger who is the owner of http://nesloo.blogspot.com/. Memang pada sebelum pertemuan itu,  my sis, FLM made promise to get meet at KB Mall and we spent about one and half hour there! Sungguh syioookkk, we got talking about this, about that, sharing about this, about that...That's normal right...Pertama kali berjumpa pasti mau bercakap tentang semuanya! Kan...kan...





Abby kelihatan comel dengan gaya manjanya, manakala Arisha hanya tersenyum sempoi menghadap kamera and JIJI Yu hanya tersengeh-sengeh dikelilingi dua kanak-kanak blueberry :)) Malu laah tu! Kihkihkih...For the first time we met, we feel so close and seriously he's a sporting and friendly guy! Eh, betul ke ada perasaan macam itu? Tepuk dada, tanya selera. We very happy to gather with you again :))



P/S: Huh, sebelum terlupa, Arisha pun ada berjumpa dengan salah seorang Blogger Kelantan juga but sayangnya i got no captured with her...My sister seorang sahaja yang sempat bergambar dengannya. Huhu...No worries,  when i down again to Kelantan, kita boleh berjumpa lagi kann...Mau tau siapa empunya gerangan dirinya? Cubalah anda klik DI SINI kalau beraniii...Jaga-jaga, ada penjaga kucing tau disana! :)) And my last wishes adalah...I really hope to meet all of my loyal commentors, my silent readers, and all of you, bloggers! Insya-Allah...



Blog Stats

website counter

Online