Dari Dapur Kediaman Rasmi- Memasak 'Masak Asam Ikan Patin.'

Tuesday, January 10, 2012

Hi girls and boys.


For the second time gadis pintar memasak coba memasak 'Masak Asam Ikan Patin'


Today i would like to share a new dish which is recommended by my own mom. It takes less time to cook, seriously. Perfect dish to eat with our lovely family! Let's see what the ingredients used to cook this dish and we see what happened to the dish after mixing all the ingredients.



The first picture above is a mixture of serbuk kunyit, a piece of ginger, 2 batang serai, 10 tangkai cili padi, 5 tangkai cili kering, 5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih serta air secukupnya. Blend all those ingredients dan begitulah hasilnya. Kuahnya bakalan jadi kekuningan. 

Selepas kuahnya mendidih, kalian perlu campurkan at least 2 batang bunga kantan dan daun kesum untuk menghasilkan aroma bau. 

Don't forget to put salt, sugar and serbuk perasa.



10 minit kemudian baru boleh campurkan beberapa potongan timun dan seekor ikan patin (kerat).



This dish is amazing. Inilah masakan dari Mama dibantu oleh Arisha a.k.a Gadis Pintar Mahu Belajar Memasak ckckckck. May I don't feel awkward to cook such this yummylicious dish after this perhaps :')




P/S: Yabedabedooo~ What i'm sure is this dish has been cooked during the fasting month. Dan ia telihat sangat lezat untuk dinikmati bersama...



You Might Also Like

87 comments

  1. makan dengan nasi panas~~~~buka selera betul~

    ReplyDelete
  2. we called here asam pedas right ?
    my favourite !!!!

    ReplyDelete
  3. sebuku halia dan ginger lagi?blurr kjp..

    okay masakan ni sangat mudah dan menyelerakan..i should try this sometime

    ReplyDelete
  4. wahhh...terliur tengok asam ikan patin tuh...mesti arisha pandai masak lepas ni

    ReplyDelete
  5. hmm i think i've seen this picture somewhere.. u have posted one of your pic at ur fb ek? huhu

    ReplyDelete
  6. wuuu arisha..

    nmpk sedappp bangat!heeee

    nt boleh cuba..:)

    ReplyDelete
  7. patin masak tempoyak makanan rasmi org temerloh...

    ReplyDelete
  8. tak makan ikan patin and tak tahu makan ikan patin. wuhuuuu

    ReplyDelete
  9. Nesa tinggal di Temerloh yg dipanggil bandar ikan patin. nesa sangat suka ikan patin..

    wah, nmpak sedap tu..!

    ReplyDelete
  10. alhamdulilah pandai masak you..
    so lucky who will be your husband

    ReplyDelete
  11. mmg nmpk delicious nyammyyy..hihi

    ReplyDelete
  12. Terbaik! ikan patin ni best tang kat hujung ekor... lembut bila dicubit!

    ReplyDelete
  13. nampak sedap tu..lama dah x mkn ikan patin..kalo sy suka ikan patin masak tempoyak..yummy ;)

    ReplyDelete
  14. wahhh...nampak sedap...ikan patin ni boleh tahan la sedapnya...:D

    ReplyDelete
  15. waahhh, dah la nampak sedap, Arisah pun mapak comel dengan masakan tu.. heeee

    ReplyDelete
  16. nampak sedap..nasib baik da kenyang..

    ReplyDelete
  17. looks delicious but I don't eat ikan patin..

    ReplyDelete
  18. walaupun saya x mkn ikn patin tp tgk tu pun dah terliur dah..mesti sangat sedap...

    ReplyDelete
  19. er, kak arisha masakkan untuk aki leh tak?? ha ha ha..

    ReplyDelete
  20. boleh msuk master chef pasni


    feel free to visit me at speechless009.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. sedapnye..
    terus terasa lapar akak tgk pepagi ni..^^

    ReplyDelete
  22. sebuku halia, a piece of ginger. halia is ginger (same meaning), how much quantity do u put actually? hehe sorry sis nak try, just nak kepastian.

    ReplyDelete
  23. sedapnya... dekat tempat ca mana la nak cari ikan patin..huhu

    ReplyDelete
  24. wow..memang nampak lazat..lagi2 ikan patin uh!!terliur den.

    ReplyDelete
  25. nampak berselera menu ini...nanti saya cuba resepi ini ye :)

    ReplyDelete
  26. telan air liur. pasti enak ya kawan. ;)

    ReplyDelete
  27. aku pun tak pandai mkn ikan patin...kesian kan?

    ReplyDelete
  28. my mom punya fav tu ikan patin! :)

    ReplyDelete
  29. Sis Wahida: Hihi, kenapa? coba dimakan pelan2, pasti terasa sungguh lezat...

    Hehe, thanks everyone :) menu ikan patin masak tempoyak pun apa kurang lezatnya! i've been staying in Jerantut, Pahang before this and almost every weekends, i've eaten ikan patin :)) teman2, nanti dicoba ya resepinya...:)

    ReplyDelete
  30. terbayang saya ikan fatin yg dagingnyer lembut..
    sedap sgt.

    ReplyDelete
  31. pandainya masak..


    akak suka ikan patin..tp yg dibuat gulai tempoyak

    ReplyDelete
  32. blm pernah rasenye mkn ikan patin?

    psst,bole bagi taw RTP itu ape iyer?

    sekian,terima kasih singgah blog saya kelamrin dulu..

    okeh..0-0..peace yo!

    ReplyDelete
  33. memang sedap masak ikan patin ni,tapi aie lagi suka kalau dimasak lemak tempoyak..err,tau kan masak lemak tempoyak?...

    ReplyDelete
  34. yummmmyyy!!! dia msk ikan patinn!!!! mencikkk!!..kasi sini sikit..blh la intan buke pose nnt

    ReplyDelete
  35. thankss arisha for the wish..:)

    hopefully..heeee

    ikan patin sedap!

    ReplyDelete
  36. my febret ikan patin..tmbah selera dgn tempoyak..lapaq~

    ReplyDelete
  37. wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

    ReplyDelete
  38. nampak sangat sedap.. terlapar pula :)

    ReplyDelete
  39. nasib baik tak suka ikan patin, klu tak, terliur gak tengok..hehe

    ReplyDelete
  40. lamer giler kot tak makan ikan patin ni..lagi2 masak tempoyah...peerrgghh...kecur air liur..sejak kawen..asben tak suker ikan patin nih..jadi sebab sie tak nak makan..tak de ar nak masak kan.. ngan saye sekali tak makan sudahnyer..huhu

    ReplyDelete
  41. kegemaran akak ni...
    pandai masak jugak ye..
    sempurna..dah la cantik pandai masak pulak tu.>:p

    ReplyDelete
  42. waahhhh... bestnye farra... mest sdap tu... lapar dh ni..

    ReplyDelete
  43. yummy.. pandai mak masak.. anak mak pun kena rajin2 belajar masak yer

    ReplyDelete
  44. Most people don't like to eat ikan patin, but i do so as ikan patin is one of favourite fish of mine :) sedap rasanya bila dimasak gulai tempoyak ikan patin...yummylicious ^^

    ReplyDelete
  45. macm best je ikan patin tu tp xpenah rase la..hoho..

    awk, jom join GA, awk ditag :)

    http://farhah88.blogspot.com/2012/01/mega-giveaway-2012-belog-nemomimosh.html

    ReplyDelete
  46. sangat senang la hai bahannya rupanya. then blend blend terus masuk kuali.

    ReplyDelete
  47. wah macam sedap lah, tapi mak Lia tak pernah masak ikan patin jadi tak tahu apa rasa ikan patin tu..heeeeeee

    ReplyDelete
  48. klo orang pahang patin tu kemestian,buat gulai tempoyak.heh

    ReplyDelete
  49. uishhh memang menarik ! tertelan air liur :D

    ReplyDelete
  50. ikan patin is one of my favourite

    ReplyDelete
  51. senang eh. perghh. sedap nih kalau dapat makan panas2.

    ReplyDelete
  52. sedapnyaaaa.
    nanti masak kan untuk chemay skit boleh?
    :)

    ReplyDelete
  53. kalau nak sedap lagi tambah asam tempoyak. terus jadi gulai patin asam tempoyak :)

    ReplyDelete
  54. yummy!!
    sis u dah bole kawen la ni.
    hehe :)

    ReplyDelete
  55. aikkk, umur 16 tahun tapi udah bisa masak lauk ?? wow !! hehe. nak rasa ! :)

    ReplyDelete
  56. sedapnya.. kalau dpt mkn sekarng^^

    ReplyDelete
  57. Wow.. Its my favourite dear.. It so yummy!!!

    ReplyDelete
  58. wow dh lepas bab ujian memasak ni..hehehe

    ReplyDelete
  59. You guys are the awesome people ;))) hehe, thanks for giving such a very bombastic compliments. well, women must know the way how to cook for their future too ^^

    ReplyDelete
  60. Mula² jadi pembantu tukang masak, lama² nanti Arisha pula boleh memasak tanpa dibantu... ;)

    Patin semestinya enak lebih² lagi dimasak begini. Masak tempoyak pun mantap juga ni.. hehe

    ReplyDelete
  61. klu asam pedas abg pure dr melaka. :D so kaler dia merah pekat dan pedas.tp yg arisha masak ni cm lg sedap je dr abg pny. :)

    ReplyDelete
  62. ikan patinnn my fav ol de time :D

    ReplyDelete
  63. lepas ni arisha boleh masakkan utk sis la ya hehe


    *dear, sis baru hbis training 2 bulan lepas, dats why lama x blogging :)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online