Food and People Series | Pt.2

Sunday, January 15, 2012

Hi darlings.


Selamat ya :') Praising God a lot karena masih diberi kekuatan, kesempatan, dan peluang untuk menulis serta menyambung cerita yang bersambungan dari entri The Sweet Escape of Thailand's | Pt.1. And this time, i'd like to share something with all of you there and amazingly it's all about food, food which is always been liked by everyone! We love to eat and we're loving to eat many kinds of food, tapi apa yang pasti setiap orang menggemari akan berbeda-beda makanan. 


Terkait lagi soal makanan. What's interesting here is when i could get see beraneka jenis kuih serta makanan yang terhidang sepanjang makan pagi kami sekeluarga di Padang Besar, Thailand (Thai Border) kelmarin. Sounds interesting, right? Tidak jemu memandang dan mencoba those kuih one by one. And like seriously, i'm loving those much. Semuanya terlihat sangat lezat plus sungguh menyelerakan! Well, Siamese food sometimes is always be the best choice of ours :) 






Perkenalkan kuih yang sedang Mama pegang itu dipanggil...Oops, sebelumnya Arisha terlupa akan nama kuih tersebut. Pabila dipegang ia lembik, pabila dimakan ia enak ;) Maklumlah, Arisha tahu menikmati kuih itu saja, bukan namanya! 















Macam-macam jenis pulut ada. Di antaranya ialah pulut serunding daging, pulut sekaya, pulut pisang, and etc. Arisha orangnya yang suka mencoba akan sesuatu makanan, so i've decided to try all those :) Beruntung oiii dapat mencoba semuanya :)



Buah jeruk (Indonesia people called limau as jeruk) sebagai pencuci mulut tambahan :)





From left: Rtp Anis a.k.a my sister, Pak Su Him, Pak Ya and the last one is Tok Wan. The three persons from the right always behaving nice with all of us sepanjang kedatangan kami di tempat mereka! :') I'm the lucky one karena masih dikelilingi dengan orang yang Arisha sayangi :)


We felt very happy and excited when we could feel and enjoy a variety of kuih and food even some of those also sold in own country, but the difference in enjoying those kuih and food here is more and more interesting, as this is the first time we visited here :)


Anyway, a big appreciation and thank you to this loving couple, Pak Su Him dan Mak Su (selaku tuan rumah) for treating us well during our presence there. We were very pleased because they were both relentless serving and willing to spend the time together with us in each place we've visited :') May God bless our wonderful meeting on that few days.


P/S: All are precious and priceless moments.



You Might Also Like

90 comments

  1. wah mmg best la.. dapat rasa makanan yg lezat2 kat tempat orng..

    ReplyDelete
  2. ini kuih siam ke? tp macam dh nak kuih tradisional mesia ja. :D

    ReplyDelete
  3. wowww banyaknya makanan. tp kuih apa kaler biru tu. nampak pelik. mesti rasa ragu2 nak makan sebab warna dia tu. hehe tp kalau dpt rasa mesti best kan!

    ReplyDelete
  4. wahhhhhhhh byknye makanan!!!!!! waduhhhh laparrrrr =P








    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  5. 1st time dpt thu/tgk kuih kaler biru tu..

    ReplyDelete
  6. yang warna hijau sama biru itu namanya agar-agar..^^,

    ReplyDelete
  7. sedapnya makan pulut dengan serunding..nyum2...

    farra, buat la pop up window untuk komen..sng nk komen selalu..hehe

    ReplyDelete
  8. Thai memang syurga makanan.. buah2an juga.. memang terasa semua hendak dicuba.... rindunyer nak pergi Thailand...

    ReplyDelete
  9. Yo Sis!! Ho ho ho.. You catch me with those food.. And it look awesome!! Ho ho ho..

    ReplyDelete
  10. kueh mueh tu kelihatan enak bangett!! hingga terlior akak dibuatnya :p

    ReplyDelete
  11. wow!makanan tu nampak sgt sedap...nak jugakkk....yummy!

    ReplyDelete
  12. YANG WARNA HIJAU DAN BIRU TU MACAM AGAR2 JE..:P

    ReplyDelete
  13. wah meriah nye dengan makanan...habis mkn ke semuo tuh?

    ReplyDelete
  14. Syukur entrinya dapat disambung..

    Kuih macam jelly tu nampak menyegarkan dan menyelerakan..

    Tak pernah dengar nama pulut sekaya.. Tapi buah jeruk tu pernah dengar dalam sinetron.. ;D

    ReplyDelete
  15. untung jika kita jenis yang suka merasa semua makanan.. :-)

    ReplyDelete
  16. looks yummy, zuan dekat sgt dengan thailand, but still xde peluang nak masuk.. hmm

    ReplyDelete
  17. wahh mknn thai cm kelantan pon de

    pnh mkn y ikan masin tu

    ReplyDelete
  18. wah, kuih kaler hijau itu seperti puding pula.

    ReplyDelete
  19. nampak di situ makanannya sangat enak :)

    ReplyDelete
  20. uishh cam pelik-pelik, tapi penah gi thai cnfrm lah order tomyam putih...huhu

    ReplyDelete
  21. pelik pula tgk kuih kaler biru..

    ReplyDelete
  22. ur little sister tuh sangat comel lah. hehehe

    ReplyDelete
  23. To girls and boys, actually tidak banyak perbezaan kuih Thai dengan kuih yang dijual di Malaysia...and for sure, malah banyak persamaannya! klo kuih color biru itu i'm not sure what kind of kuih, emm, tapi ia bukan puding atau agar2 juga. apa entah namanya, Arisha lupa. tapi lumayan manis dan enak :)

    ReplyDelete
  24. sy pun suka cuba macam2 makanan...dapat la rasa makanan mereka macam mana kan...:D

    ReplyDelete
  25. Bila melancong, coba makanan tempatan lah yg paling seronok..... Hhee

    ReplyDelete
  26. sronoknyer....kuih tu pun menggoda....

    ReplyDelete
  27. macam2 ada kan? segala jenis pulut dan kuih muih..kaler biru la..

    ReplyDelete
  28. farra,, yang itu kuih birunya rasa apa ? macam jelly gitu ke ?? :D btw, risha dan keluarga sangat cantik :)

    ReplyDelete
  29. syok ohh dapat makan macam2. bila dengan family lagi bertambah selera. =)

    ReplyDelete
  30. terus lapar tgk gambar maknan malam2 macam ni...aduiii

    ReplyDelete
  31. Padang Besar yg sempadan dengan Perlis tu kan?...

    Waaa, semua nampak sedap. Kuih yg lembik2 tu nampak macam agar2...

    ReplyDelete
  32. suka tengok gambar semua makanan dalam entry ni :)

    ReplyDelete
  33. blog ni cantik, best plak, kalau senang cik ina baca ye

    thanks follow blog cik ina yang sengal tu.

    ReplyDelete
  34. wahhh terasa lapar lak syabb oeoagi ni tgk kuih muih sane....gulp~ kuih2 thailand uh lembik die lg lembik dr kuih lapis ka ato kategori lembik2 agar?teringin lak nk try...hehe

    ReplyDelete
  35. orang thai suka makan pulut...sebab tu kulit dorang cantik :)

    ReplyDelete
  36. macam benda exotic je gua tengok food lembek tuh.ehe

    ReplyDelete
  37. wah ! macam2 jenis makanan ade kan . pelik2 pulak tuh


    tahun baru cina ni banyak makan jeruk . * cuba ayat baru * . hehehe :P

    ReplyDelete
  38. wowowee..i love food so much.

    beruntung dapat cuba makanan macam macam.

    ReplyDelete
  39. peliknya.. kuihnya wrna biruuu:)

    ReplyDelete
  40. waaa...bestnya trip ke thai...

    salam kenal...thanx yea singgah blog saya =)

    ReplyDelete
  41. yang kuih kaler biru tu seems like agar-agar je

    ReplyDelete
  42. tak pernah lagi merasa makanan thai yang asli... memang nampak sdap2..

    ReplyDelete
  43. yummy!!sedap!most of da food mcm mknan kelantan jugak..:))

    ReplyDelete
  44. Mesti sedapkan kuih yang lembik tu? Teringinnya nak rasa. Hehe

    ReplyDelete
  45. merasa makanan di tempat lain mmg wajib kalau travel kan? semua nampak sedap.

    ReplyDelete
  46. cant get all this here (my place) :( where are u going to in europe?

    ReplyDelete
  47. arisha eh dekat dengan rumah hana tau!!!!!!!u can stay at my house then we go together to padang besar.hihi dalam 15 minit aje nak masuk ke jalan pdg besar tu :)

    ReplyDelete
  48. kuih yang lembik2 tu macam agar2 je..;)

    awk memang suka mencuba kan..kalau saya tak berani sangat..:)

    ReplyDelete
  49. Hi, salam kenal. Baru le dpt jengah ke blog nie.

    ReplyDelete
  50. kuih apa ye yg biru ijau tu? agar2 ke?

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum

    trime kasih berkunjung dan komen di blog sy..

    kunjungan sdri sy hargai..

    salam perkenalan dr saya..

    semoga berkunjung semula ya :-)

    ReplyDelete
  52. Emm, yap, it looks like agar2, but it isn't truly agar2. i don't what it's called...have to ask back my relative regarding to this blue kuih karena they know everything about that kuih as they siamese muslims and staying in Thailand too...:)

    ReplyDelete
  53. kuih2 ni cm wujud je kt tmpt aq...
    =.="

    ReplyDelete
  54. wah ilmu baru ni, org indonesia pgl limau itu jeruk..klau mcm tu tahun baru cina ni ramai lah org makan jeruk hehehe

    ReplyDelete
  55. yeah..i thought that one is agar2..but with blue color is kinda weird...dont hv any idea what is it..haha

    ReplyDelete
  56. pulut tu sedap...
    hari tu mcj tu farid tak ley balas..entah ape entah rosak facebook tu...tapi tahu dahhh..
    kira org melaysia lahh kn..
    duduk je kat indon kn..

    ReplyDelete
  57. pulut durian! :D abg paling suka.untung laaa...dpt berjalan2. :)

    ReplyDelete
  58. byknya makanannnnnnnn
    sukaaaaaaaa
    nak rasa jugak

    ReplyDelete
  59. wah..bestnya..
    sy sgt suka makan!! kuih warna warni lak tu...
    mcm sedap je sume..bestnya...^^

    ReplyDelete
  60. uniknya kuih tu~ sedap x rasanya?

    ReplyDelete
  61. tak prnh tngok pon kueh kaler biru tu.. mcm puding2 je..

    ReplyDelete
  62. sedapnya tengok...jala2 bestnya..:P

    ReplyDelete
  63. wahh nampk sedap la arisha..kuih tu mmg nmpk lembik sgt..heee

    ReplyDelete
  64. deicious bibeh .. tgk pon dah tau sedap ;)

    ari ni blogging , nmpk post makanan je. dah la tgh lapar ni . kecur je rasa. hahahaaha

    ReplyDelete
  65. eh kuehh yg ada santan tu mcm kueh yg jual kt m'sia jugaaa. hehe

    ReplyDelete
  66. teringin nak pergi jugakk.
    lepas ni kalau pergi situ lagi.
    chemay nak ekot ye?
    hehe
    :P

    ReplyDelete
  67. semua makanan tak pernah di lihat..kecuali limau tu hehhee semua adik beradik u seiras ya...semuanya cantek2 :)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online