Maulidur Rasul.

Sunday, February 05, 2012

"Sallallahu Ala Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam Sallallahu Ala Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam Ya Nabi Salam Alaika Ya Rasul Salam Alaika Ya Habibi Salam Alaika Sholatullah Alaika....."



Salam Maulidur Rasul to all my friends :)


Hari ini hari Ahad bertepatan dengan tanggal 12 Rabiul awal. Bulan penuh dengan kenangan bahkan bulan yang menurut sebahagian ulama adalah bulan yang paling mulia dari bulan-bulan yang lain. Kenapa? Karena pada bulan ini seorang Nabi dilahirkan ke dunia untuk membawa ajaran Islam. Membawa cahaya terang bagi umat manusia. Iaitu Nabi Muhammad SAW. Dilahirkan di Kota Mekkah pada tanggal 12 Rabiul Awal bertepatan dengan tahun Gajah. Karena pada saat itu tentera Abrahah dengan pasukan yang berkenderaan Gajah mau menghancurkan Kaabah. Tapi alhamdulillah Allah melindungi kaabah dengan mengirimkan burung Ababil dan melemparkan butiran-butiran kerikil dari api neraka sehingga tentera Abrahah yang besar dan tidak terkalahkan itu kucar-kacir dan musnah.


Itu adalah peristiwa pada saat Nabi Muhammad SAW dilahirkan. Di bulan Rabiul Awal ini, sepantasnyalah kita mengingat sejarah Nabi Muhammad. Termasuk juga memperbanyak selawat kepada Nabi Muhammad SAW. Membaca selawat ertinya adalah mendoakan Nabi Muhammad SAW agar Allah senantiasa memberikan rahmat atau kasih sayang-Nya kepada Nabi. Nabi Muhammad juga diibaratkan sebuah gelas yang telah penuh berisi air. Tapi kita tetap isi air tersebut sehingga air tumpah keluar. Nah akan diapakan tumpahan air tersebut? Harapan kita adalah air tersebut akan menjadi minuman kita kelak. Demikian juga selawat. Kita doakan Nabi agar mendapatkan rahmat dari Allah SWT. Harapan kita adalah nabi akan menumpahkan air selawat atau rahmat itu kembali kepada kita semua mmat Islam.


P/S: Marilah kita berselawat untuk Nabi. Semoga kita akan mendapatkan syafaat-syafaatnya. Amiin Amiin ya Mujibassailin.



You Might Also Like

58 comments

  1. manisnya anda berjilbab.. seriously

    ReplyDelete
  2. hi hi...ni pestime dtg kat blog cini. dah tgk roughly post2 yg laen - one thing is clear: you have a beautiful smile. :)
    compliment tu! XD

    ReplyDelete
  3. salam maulidur rasul..
    psssttt.. yunk, seksi laa gmbr awk hohoh

    ReplyDelete
  4. terima kasih ingatkan wan pasal kisah tu.

    banyakkan selawat.
    Salam Maulidur Rasul.

    ReplyDelete
  5. salam maulidur rasul

    p/s cuti x g mn2?

    ReplyDelete
  6. Salam Maulidur Rasul cik adik cantik:)

    ReplyDelete
  7. Farra, terima kasih rajin komen blog cik ina.

    salam maulidur rasul, salam dan selawat ke atas Rasul junjungan nabi Muhammad SAW.

    ReplyDelete
  8. salam maulidur rasul juga arisha.comel pic :)

    ReplyDelete
  9. Salam Maulidur Rasul farra..

    ReplyDelete
  10. Salam Maulidur Rasul My dear Arisha.Anda nampak sweet dengan jilbab :)

    ReplyDelete
  11. salam maulud farra :) sangat cantiklah kamu :)

    ReplyDelete
  12. salam maulidul rasul :)

    makin manis bila bertudung :)

    ReplyDelete
  13. Terima kasih :) Salam Maulid kembali :)

    ReplyDelete
  14. Alololo comel nye dia.. Salam maulidur rasul.. ;)

    ReplyDelete
  15. selawat ke atas baginda s.a.w

    ReplyDelete
  16. Err...aku cuma nak tanya, kau indonesia area bali eh? ke bandung?

    ReplyDelete
  17. mari kita sentiasa membasahkan bibir dgn selawat kpd baginda Rasulullah...~
    Salam Maulidur rasul~ =)

    ReplyDelete
  18. wahhhhh kamu sangat cantik berhijab.seriously :)


    slm maulidur rasul :)







    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  19. salam maulidur rasul risha :))

    ReplyDelete
  20. Salam maulidur Rasul. comelnye dia.. hehe. ;)

    ReplyDelete
  21. comel nye awak :)

    btw i'm new here , alang2 dah masuk ,terus follow je .. huhu ^_^ selamat berkenalan :)

    ReplyDelete
  22. salam maulidur rasul..

    sis lawanye...! srius :)

    ReplyDelete
  23. oh jauh lah eh dari bali ke bandung ke ?


    Errr, maaf banyak tanya. Ekceli, aku na order barang kat sana, tapi aku tak pasti shipping cost ke malaysia berapa. kau penah try post barang pape dekat malaysia tak ? berapa eh ?

    ReplyDelete
  24. salam maulidur rasul..

    #comelnya dia^^

    ReplyDelete
  25. salam maulidur rasul..you looked gorgeous wearing tudung!

    ReplyDelete
  26. salam maulidur rasul arisha..:)

    pss : kangen banget sm arisha jugaaa...heee

    ReplyDelete
  27. RT : eszyamin said...
    manisnya anda berjilbab.. seriously

    RT: Muhammad Saiazuan Norhalik said...
    salam maulidul rasul arisha :)

    ReplyDelete
  28. salam maulidur rasul buat kamu syg..:)

    p/s :: hehe...nad rajin kan..:D

    ReplyDelete
  29. comelnya bertudung :)
    salam maulidurrasul arisha.

    ReplyDelete
  30. akak comel gile bila pakai tudung.. siyes.. ^_^.v..

    ReplyDelete
  31. Sama2 kita berselawat ke atas rasul junjungan ini.. Baginda nabi kita yang akan mengetuai kite semua di padang masyar nanti.. Wallahualam..

    ReplyDelete
  32. salam maulidur rasul walaupun dah terlambat....hehe

    ReplyDelete
  33. salam maulidur rasul jugak...sweetnya bertudung...

    ReplyDelete
  34. hai dear..lense u pakai ni sama macam i.. cantik!! ;)

    ReplyDelete
  35. salam maulidul rasul jugak utk arisha :-)

    ReplyDelete
  36. manisnya bertudung, cantik :)

    salam maulidur rasul ;p

    ReplyDelete
  37. Ni first time saye visit.. Salam perkenalan ek :)

    ReplyDelete
  38. comelnye dia bertudung..manis sangat ;)

    ReplyDelete
  39. woww...terpegun syabab tgk anda bertudung... nampak manis n nmpk mcm terlalu kurus lak...hihihi siyesly sgt2 comel...

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online