Aromatherapy Products | Simply Beauty and Healthy Life.

Tuesday, March 27, 2012

Hi lovelies..


Cantik alami, kenapa tidak? Selain untuk merawat kesihatan dan kecantikan tubuh, perawatan tubuh alami juga berfungsi sebagai media relaksasi setelah anda lelah beraktivitas sehari penuh. Saya tahu sesetengah orang sangat senang menggunakan rempah mandi, especially to persons who always get tired cause of being surrounded by lots of works. 


Mandi rempah adalah salah satu bentuk perawatan tubuh yang telah dikenal di Indonesia sejak zaman dahulu, sejarah mencatat perkembangan perawatan tubuh dengan mandi rempah telah dilakukan para puteri keraton di kerajaan nusantara pada zaman dahulu, siapa saja yang tidak kenal tentang kecantikan puteri kerajaan jawa pada zaman kerajaan? Kecantikan dan keanggunan mereka begitu tersohor hingga ke kerajaan di seberang, banyak macam perawatan yang digunakan oleh para puteri keraton untuk menjaga kecantikan dan kesehatan kulit mereka, salah satunya adalah dengan mandi rempah.



Mandi rempah mengandung banyak sekali rempah-rempah yang bermanfaat untuk menjaga kesehatan kulit seperti mawar, melati, daun sirih, daun pandan, akar wangi, kunir putih, daun jeruk. Apabila dilihat lebih jauh satu persatu manfaatnya seperti mawar yang mengandung zat antiseptik yang bermanfaat untuk membunuh berbagai kuman, kunir putih yang bermanfaat untuk menjaga kelembutan kulit dan membuat kulit putih dan cerah, serta bahan-bahan lain seperti bunga melati dan akar wangi yang memberikan aroma eksotis yang khas sehingga dapat memberikan efek relaksasi pada saat anda memakainya.


Di bawah adalah alat-alat beserta rempah-rempah yang boleh anda dapatkan dari saya sekiranya berminat..


ANGLO KERAMIK

-Untuk tempat pemanasan Essential Oil.


ANGLO GERABAH

-Untuk tempat pembakaran Ratus Dedes.

 
 LILIN KECIL

-Untuk pemanas dalam anglo Aroma Terapi.


 REMPAH MANDI

Manfaatnya:

1)Menghilangkan bau badan.
 2) Memberi nutrisi pada kulit.
3)Menjaga kelembapan kulit.
4)Menyegarkan dan menyehatkan kulit.
5)Menghilangkan lelah dan lesu.


Cara Pemakaian:

Rempah-rempah direbus dengan air  2 liter, setelah mendidih 5 menit, diangkat lalu dicampur dengan air dingin secukupnya. Rempah siap untuk mandi. Untuk mandi rendam, rempah direbus seperti cara pertama, setelah mendidih angkat lalu campurkan dengan air dingin secukupnya, dan gunakan untuk berendam 15-30 minit.


 RATUS DEDES

Fungsinya:

1) Mengharumkan rambut sehabis keramas.
2) Membuat pakaian menjadi harum.
3) Membuat ruangan menjadi segar alami.
4) Untuk 'V' treatment, mengharumkan dan mencegah keputihan.


Cara Pengunaan:

Buat bara api dalam sebuah anglo yang tertutup. Kemudian, bakar ratus secukupnya hingga berasap.


  SERBUK RENDAMAN KAKI

Manfaatnya:

1) Memperlancar peredaran darah di kaki.
2) Menghilangkan letih dan pegal-pegal.
3) Menghilangkan bau kaki.
4) Menyegarkan dan mengharumkan.
5) Mengurangi kaki pecah-pecah.


Cara Pemakaian: 

Satu doh rendaman dengan dengan kira-kira 1 liter air hangat. Lalu, rendam kaki sambil dipijit-pijit.


ESSENTIAL OIL

-Untuk Aroma Terapi, tersedia berbagai wewangian seperti :
 Green Tea, Eucalyptus, Lavender, Sandallwood, Night Queen, Lemon,Rose, Ylang Jassmine, Chempaka, White Musk,dan mash banyak lagi.


Cara Penggunaan:

Titiskan dua sampai tiga titis dalam air panas di dalam cawan anglo dengan lilin di bawahnya. Letakkan di mana anda suka. Wangi Aromatherapy akan menyegarkan juga bagus untuk terapi kesehatan dengan spesialisasi masing-masing essential oilnya.


Tertarik untuk mencoba??
  
Ingin mendapatkan perasaan yang relaks?
 
Ingin menjaga kelembutan kulit dan membuat kulit putih dan cerah?
  

Bagi anda yang mempunyai spa ataupun pusat kecantikan dan ingin mencuba produk yang segar alami ini, bolehlah mendapatkannya dari saya karena saya sendiri menggunakannya dan percaya atau tidak, kesannya lumayan bagus! And its price is so so cheap! Produk ini juga seringkali digunakan oleh calon-calon pengantin yang ingin tampak sihat dan segar ketika pre-wedding ataupun sehari-hari sebelum ikatan perkahwinan dilangsungkan. Girls, it sounds interesting and supergreat right. heee.



You Might Also Like

32 comments

  1. i have once got this free from a friend. then only used it once too. ;D

    ReplyDelete
  2. aduh..kalau di rumah mmg nggak sempat dong nak mandian rempah segala..


    tp mmg bagus mandi rempah mcm gini

    ReplyDelete
  3. mandi rempah? hmm interesting.. good for inner body skali x selain kat bahagian luar?

    ReplyDelete
  4. wah arisha buat bisnes barang2 spa eh?menarik..:)

    ReplyDelete
  5. farra..miss u sayang ;)

    sis suka beli lovely lace nyer oil..wangi and tenang..

    ReplyDelete
  6. kene tgk jugak, ada product yg baunya tengik...habis satu rumah berbau busuk

    ReplyDelete
  7. Sis Syakey: Waaa, it's FREE babe!? weee. you're lucky receiving it. :)

    Sis Lyafrina: It really is, sister! :D

    Sis Rina: Haha klo wanita yang bekerjaya lebih gemar ke spa untuk mandi rempah dan segala macam. and if 24/7 suri rumahtangga seperti yang lainnya malahan lebih suka mandi wap dengan menggunakan herba atau rempah! ia memang sangat bagus..bagus untuk luaran dan dalaman wanita! :D

    Zuan: Of course Zuan! you better googling dan you can see kebanyakkan kelebihannya rata2 sama dan sangat terkesan! hehe.

    Aie: I'm promoting this onto my blog is just for fun. hehe sekalian juga guna buat diri sendiri hiks.

    Sis Diya: Aaa, miss you too pinky momma! oh, okay would love if i can try it too! :)

    Bro Edy: Haha tapi produk yang Arisha sedang promote sekrang ini terjamin wangi dan harum baunya! seriously...

    ReplyDelete
  8. indonesian mmg terkenal dgn jamu and segala macam produk kecantikan.
    thats why indonesian cantik2 ;)

    ReplyDelete
  9. nad ada 3 kat dlm bilik..tamak kan?

    :D

    ReplyDelete
  10. mandi rempah: terus terbau bau di hidung. bunyiknye macam menarik. pandai awak eh? :D

    ReplyDelete
  11. mandi rempah..1st time dengar ni...:D

    ReplyDelete
  12. bestnyeklau dpt try g sauna ke ape ke..tapi mcm tak sesuai lak untuk lelaki

    ReplyDelete
  13. wahhh...menarik..

    nak cntik kena berkorban sikit kan? tapi yang pnting, kita sbg ppuan kenalah jaga penampilan luar dan dalam ..baru la terbaik..hehe :)

    ReplyDelete
  14. wahhh mcm best la arisha..sayangi tubuh bdn kita kan :)

    ReplyDelete
  15. arisha dah cuba ke?hee

    xpnh try..cuma pnh spa aromatheraphy jee..hihihi

    :)

    nt jgn lupa like tau!tq arisha..

    ReplyDelete
  16. wah seronokkan..sesekali memanjakan tubuhhh sebegitu :)

    ReplyDelete
  17. untuk lelaki pun boleh ke...hehe

    ReplyDelete
  18. sy akn dapatkannye nanti. .hehe x sABAR nak dreming2

    ReplyDelete
  19. best2..produk macam ni dari indonesia memang best.

    ReplyDelete
  20. teringin nak try tapi malas nak buat sendiri.

    so maybe kena tunggu dapat peluang merasainya di spa! hehe

    ReplyDelete
  21. wah2 ! mcm syok jee gune bnde nie.. hehe :)

    ReplyDelete
  22. pasrah je la hitam hitam pun. hitam nampak kemas. hitam itu menawan. hehe

    ReplyDelete
  23. daripada bahan bahan semulajadi..

    aku pun nak jadi cantik alami gak wink wink!! hahahahahaha..

    ReplyDelete
  24. arisha..

    update la skali berapa kosnya..;p

    ReplyDelete
  25. menarik ni.. boleh dapat best price ke?

    ReplyDelete
  26. hehe, elok la bila jaga kecantikan.. huu

    jom tambah ilmu sikit..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/04/kalau-lah-kita-faham.html

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online