Alahan makanan.

Thursday, April 26, 2012

Hello lovelies.


Saya rasa semacam mahu berkongsi pengalaman saya ketika menikmati seafood, di mana saya sangat menggemarinya sehingga sekarang. I think the people out there also have the same hobbies and favorites like me, no matter from the young to the elderly, and adults. Because of i love to eat seafood, almost every week Mom goes to the market to buy any seafood that can be cooked at home properly. Obviously, fresh and well-cooked seafood forced me to eat again and again. And that's why i feel like i'm getting fatter day by day!


Suatu ketika dahulu, ketika seusia dengan anak sekolah dasar, saya pernah mengalamai alahan yang sangat teruk di mana pada kulit ada bintik-bintik merah dan kemudian menyebar ke hampir seluruh tubuh. Saya kemudian memberitahu Mama. Kali ini saya benar-benar tahu bahwa penyakit yang saya alami itu adalah penyakit alahan dan pembawakan alergi itu datang dari tabiat saya sendiri hahaha. Lagi sekali saya menyesalinya. 


Hari berganti hari, bulan berganti bulan, dan tahun berganti tahun saya tetap dalam kondisi yang sama although it has been all kinds of ways i used to heal skin allergic diseases but all weren't effective and it showed no positive effects!


I also wonder why it has not healed yet sampailah suatu saat saya makan seafood seperti sediakala dan ikut suka hati walaupun saya tahu saya alah dengannya. Di saat itulah saya terfikir bahwa dengan saya perbuatkan cara yang sebegitu saya telah 'melawan penyakit' dan membuat transformasi di mana akhirnya ia berkesan. You get what i mean? I can feel my body no longer itching. Merasa heran dan aneh? Itulah petanda kuasa dan kebesaran Tuhan semesta alam dan tidak ada seorang pun yang boleh merubahnya. :)


Bagi mereka yang tidak tahu apa itu alahan, Alahan bermkaksud:-

"Alahan merupakan tindakbalas hipersensitiviti badan yang boleh mengakibatkan kesan pada kulit (ruam)/eczema, hidung (resdung)/allergic rhinitis, mata (gatal mata)/allergic conjunctivitis dan tekak (gatal tekak)/allergic pharyngitis. Faktor penyebab berkemungkinan faktor dalaman seperti perubahan suhu dan makanan (protein terutamanya dari makanan laut dan bahan kimia spt bahan perasa, pengawet dan pewarna tiruan). Atau faktor luaran seperti asap, habuk, sabun, dll. Faktor di atas perlulah dielakkan.

Di bawah adalah dua makanan favorit saya. Rasanya yang enak membuatkan saya ingin terus-menerus makan! Hiks


1) Kerang Rebus cicah air asam

Saya suka makan kerang rebus. Biarupun ia 'menggatalkan' tapi sedap. hehehe


2) Butter Prawn

Home cook yummy seafood! Masakan ini Kakak Elia yang masak. It tastes good and i had best and fresh dish ever!


P/S: No wonder if i eat seafood with considerable quantities of which may lead to allergic. heee



You Might Also Like

39 comments

  1. alhamdulillah..sy tidak punya alahan atas apa jua makanan..eh sy pon turut menggemari kerang rebus itu tapi sy lebih suka cicah sama sambal kicap...heee dapnyerrr

    ReplyDelete
  2. heheh..nasib baik Arisha dah dapat makan!.

    amat kesian bagi orang yang alergik seafood because seafood is the best food in the world..am i right?.

    ReplyDelete
  3. arisha,kita pun suka makan seafood! gimme five! tapi allergic tu tak la.
    tpi kita tak makan buah n sayur.memang dari kecik tk makan.kalau makan,bole muntah.sekarang kulit memang tak cntik lah.tapi tu kira salah diri sendiri lah.sape suruh tak makan kan.

    ReplyDelete
  4. arisha..kakak pon same habit macam arisya. i love seafood ever!! kerang n udang is the most. but after makan mesti pimple naik berbiji-biji..huhu

    ReplyDelete
  5. me too ada alahan,dlu pernah jadi sampai sakit mata..kalau makan benda yg gatal2 comfem naik biji2 dekat kaki or mana2 bhgian badan..tapi kadang2 ok saja kalau makan..so sekarang sya main hentam makan saja,xkisah nak gatal or what..alhamdulillah x ada kesan teruk sangat..u are right,kita kena lawan penyakit,jgn lemah =B

    btw,butter prawn tu nampak yummy,hewhew

    ReplyDelete
  6. yummehhhh!!

    nasiblaa akk xpernah lg allergy fud..cuma xleh telan some fud tuh ade la esp mutton..huu

    ReplyDelete
  7. suke seafood jugak but yes...i do have allergic..huhu..seminggu ni udang mkn butterprawn..seminggu jugakla duk bersin.. hihih

    ReplyDelete
  8. kerang rebus! baru haritu makan. tapi dengan kicap.hahaa

    sedapnyaaa =9

    ReplyDelete
  9. sygnya kalau alergik kan, xdpt nk mkn seafood byk2 yg sgt sedap tu :P

    ReplyDelete
  10. tolong jangan ajak saya makan seafood. nanti saya akan habiskan!

    ReplyDelete
  11. cik adik sayang.dua menu tu memang sedap dimakan.tak sedar dah makan sepinggan dua kan.ahaks! lbh2 lg kerang rebus tu..fuhhhhh!sangat bestttt~

    ReplyDelete
  12. lea x allergic dgn makanan
    tapi allergic dgn barangan silver, besi besi cmtu
    means kulit lea hanya leh pakai emas je

    hohohi..bankrup la my hubby nanti
    kekekeke

    ReplyDelete
  13. wwuuaaahhh....butter cheese prawn..terliur...hahahhaa..

    kerang rebus pun sedap makan kalau masa tgk yv kat rumah.

    tp risha, kalau alergik tapi still makan seafood tu nanti bukan lagi bahaya ke. ada kes alergik sampai sesah nafas sebab pembengkakkan bahagian dalaman. apa pun semua penyakit dtg dari Allah. dan Allah juga la penawarnya

    ReplyDelete
  14. TGOK JE DH TERLIUR..TP ADA ORG ALERGIK KAN

    ReplyDelete
  15. kalau ada alahan mmg kena elakkan la kan makan makanan yg boleh sebabkan alahan tu..

    > sy takde alahan...boleh makan apa saje...kerang dan udang tu mmg nampak sedap...:D

    ReplyDelete
  16. kerang tu pun my fav :)
    kalau lisa makan kerang rebus tu, jadi alahan jugak. pipi naik ruam2 halus, gatal,bintik2 kecil.
    bila jumpa doktor, doktor cakap kerang ada banyak jenis.
    Haritu lisa makan kerang tapi kat kedai lain, takde pun alahan2 mcm sebelumnya.nasib baik ^-^

    ReplyDelete
  17. totally not my fav food! mkn mknan darat je :)

    laut rasanya suka ikan je

    ReplyDelete
  18. suke undang tu..alhamdulillah cik yatt xde alahan pape

    ReplyDelete
  19. yummy...
    sedap sangat...:)

    sepanjang hidup nih tak pernah lagi kena alahan..cuma berpantang sikitlah dengan makanan laut nih

    kita resdung teruk...wuwuwuuwuww

    ReplyDelete
  20. Butter Cheese Prawn menggoda rasa betul

    ReplyDelete
  21. ermm mmg kekuasaan Allah kan..xsgka juga alahan trok tu blh ilang hehe..
    emm udang mmg makan palg fatin suka hehe..sama kita..tapi kerang kureng sikit hehe...:D

    ReplyDelete
  22. x penah lg mkn Butter Cheese Prawn
    nampak enak bangat ye tu..

    ReplyDelete
  23. ermmmmmmmmmmmmmm sedapnya kerang! my favourite too hikhik

    ReplyDelete
  24. wah..dua2 pun maknan Fav akak... yummeh2..Alhamdulillah akak mmg takde alahan dgn mana2 seafood.. :)

    ReplyDelete
  25. Sedapnya butter prawn tu... Cuba amik ubat zertec b4 u consume seafood... Try tgok hasilnya... Mana tau x alahan lagi...

    ReplyDelete
  26. ank saya, alisha.. dia ada alahan.. xleh mkn udang... jd bgkak2..

    ReplyDelete
  27. oh gua ngak ada alahan sama seafood.. smua gua bedal hahaha

    ReplyDelete
  28. farra..saya allergic sgt teruk.sedihnya takboleh makan seafood. :( hope miacle boleh terjadi. hehe. hilangkan allergic sekelip mata. hehe

    ReplyDelete
  29. jadi lapar awak ni tengok tu makanan..

    ReplyDelete
  30. oh sungguh makanan yang lezat, saya menyukainya dan saya menikuti (follow) 696
    silahkan follow kembali okey
    terima kasih

    ReplyDelete
  31. arisha tak suka ketam? sy kalau mkn ketam confirm gatal2 tapi ttp degil makan jugak!

    ReplyDelete
  32. totally got what u mean. its in ur immune system. it cant be removed or cured easily darling. its either it is activated or not. depend on the quantity of food in take u took. cross reaction like this is saddening isnt it.

    ReplyDelete
  33. All: As always, makanan yang berbisa selalu menyakitkan tapi enak untuk dinikmati bersama. :)

    Sis Dhiya: I believed you, darla. :) semoga alahan seperti ini tidak terus-menerus menular!

    ReplyDelete
  34. tergoda tgk kerang tu..nyum2..alhmdulillah,yui takde apa2 alahan..

    ReplyDelete
  35. Alahai kesiannya u dear, nasib baik sekarang dah ok kan? :)

    Anyway, kita pun allergic jugak dengan seafood, boleh makan tapi in small quantity :)

    ReplyDelete
  36. Farra sama ngan Firdaus ada alahan , selalunya gatal di bahagian anggota badan terutama dibahagian pelipat . Fara tak boleh makan seafod sangat nanti bertambah gatal sebab tu firdaus banyak makan ikan je.

    ReplyDelete
  37. sedapnye kerang tu! tapi kak azie kena hindari seafood lah. nanti jerawat. hehe

    p/s : dah berapa kali arisha ajak jumpa tapi kak azie busy. maybe oneday dapat ketemu. hehe. minggu depan dah start clinical :))

    ReplyDelete
  38. me too!
    but one of fren suggest to donate blood, to reduce hypersensititive reactions. =)

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online