Karya Zahiril Adzim: Kerja Cuba dan Gagal

Saturday, April 07, 2012

Hello lovelies..


Karya Zahiril Adzim.  Nukilan asli..


Source: Zahiril Adzim's Official Facebook Page


Aku susun pecahan-pecahan perjalanan hidup ini elok-elok. Aku padan-padankan dan himpunkan. Gambaran kecil yang berselerak di dalam minda. Macam jigsaw puzzle. Kutip;satu persatu.


Cuba dan gagal. Cuba lagi.


Dan gagal. Bukan gagal terus, tapi bermakna mungkin bukan gambarannya tidak kena. Jadi aku cuba susun gambaran kecil yang lain. Macam jigsaw puzzle. Kena.


Biar ia menjadi satu gambar besar, sebuah potrait yang hebat. Yang gah. Yang dapat aku banggakan. Bukan gambar itu yang akan aku banggakan, tapi melihat kerja-kerja cuba dan gagal yang aku tempoh selama menyiapkan gambaran besar itu.


Usaha. Kecekalan.


Biar lama sedikit kerjanya hari ini, maka akan kukuh ia di hari esok. Insyaallah. Dengan izin Tuhan.


Semoga tidak ada niat-niat zalim di luar yang hampir kepadaku untuk menendang kerja-kerja aku hari ini.


Kalau Tuhan tidak izinkan, maka ia tetap tidak akan jadi.


P/S: Saya suka main jigsaw puzzle; padan, himpun dan gambarkan jutaan gambaran ikut suka hati. Kerja cuba dan gagal? Gagal sekali tidak bermakna kita harus putus asa!



You Might Also Like

53 comments

  1. suka sangat dengan ritma-ritma kata zahiril..penuh puitis..

    ReplyDelete
  2. gagal itu la yang mengajarkan erti untuk bangun kembali. (:

    ReplyDelete
  3. Kegagalan masa lalu bukan penentu masa depan :D

    ReplyDelete
  4. Zahril Azim terbaek, cik ina suka tengok lakonan dia dan baca blog dia. gagal sekali tak bermakna gagal selama-lamanya .

    ReplyDelete
  5. well, smoga bjaya! :)

    dlu minat bob ni, tp skg tak dah...hohoo

    ReplyDelete
  6. he is so telented..madah bermakna :D

    ReplyDelete
  7. Lia pun suka main jigsaw puzzle...betul tu gagal sekali bukan selamanya..

    ReplyDelete
  8. Baru baca semalam. Nice hasilan dia ;)

    ReplyDelete
  9. karya kata puitis dari seorang anak seni...suka tengok dier ni berlakon,best sangat...ha tadi pun baru tengok dier berlakon dekat tv3...hehe..

    *lewat arisha tidur ye?

    ReplyDelete
  10. main puzzle ni perlukan kesabaran..org yg ske main puzzle ni mmg jenis yg ske cabaran...sy lak..hihi..pemalas!

    ReplyDelete
  11. all the best and good luck!have a blast tau! :)

    ReplyDelete
  12. aku pun suka main pazle.. kat kg ada satu frame besar completed pazle gantung kat dinding..

    ReplyDelete
  13. first time baca..
    wah sangat hebat la zahiril ni :D

    jigsaw puzzle tu sampai sekarang azie suka :)

    ReplyDelete
  14. Well, since last year lagi Arisha memang suka dengan karya dia. i found it interesting. :)

    ReplyDelete
  15. terbuai2 pulak baca ayat2 dia nih..can be a motivation gak ni to me..huhu..

    ReplyDelete
  16. klmarin ada drama lakonan zahiril adhim.. lakonan yg penuh penghayatan ^^

    ReplyDelete
  17. gagal bukan syarat untuk kita jatuh malah berusaha untuk bangkit :)

    ReplyDelete
  18. punya makna yang sangat mendalam =)

    ReplyDelete
  19. gagal mengajar kita bertatih dgn lebih sempurna ;)

    suka sgt bait2 indah tu :D

    ReplyDelete
  20. sangat suka kata2 puitis zahiril..sgt punya maksud tersirat

    ReplyDelete
  21. kegagalan pertama tidak semestinya akan gagal buat selamanya

    ReplyDelete
  22. ayat bro ni mmg power..

    #ada buku dia pasal ntah apa,,tapi mmg nmpk cool la..

    ReplyDelete
  23. lisa suka, tp ambil masa yg lama nak faham.. hmm :0

    ReplyDelete
  24. same to me! suka sgt susun puzzle smp terleka kekadang..buat berejam2 =)

    ReplyDelete
  25. suka ayat tersebut...penyampaian yang menarik

    ReplyDelete
  26. TAK SANGKA ZAHIRIL NI PUITIS ORGNYA..

    ReplyDelete
  27. kegagalan tu adalah jambatan kejayaan kan.. :-)

    ReplyDelete
  28. zaza suka zahiril..terus bangkit dr kegagalan =)

    ReplyDelete
  29. yup betul. usaha tangga kejayaan! ;D

    ReplyDelete
  30. Zahiril ni berseni ornya :)


    akak kan x suka main jigsaw..akak lg suka main sudoku hehe

    ReplyDelete
  31. perlu ambil iktibar akan kegagalan di masa lampau....

    ReplyDelete
  32. My 3rd novel is about jigsaw puzle.. I try to relate it wif real life.. Indeed it is so interelated.. Hehehe.. :)

    ReplyDelete
  33. 0o0o..tuan belog minat zahiril ke? hihi sy pon suka gk maen puzzle nih msa kecik2 dulu..=D

    ReplyDelete
  34. zahiril ni memang berbakat,pandai dia menyusun kata..:)

    ReplyDelete
  35. sy cpt give up bler men puzzle..hehe

    tp x cpt give up nak kejar cita2,insyaAlllah~

    ReplyDelete
  36. minat dia. dia sangat berseni orangnya juga bahasanya :)

    ReplyDelete
  37. huwaaa
    sy suka semangat tidak putus asa itu :))

    ReplyDelete
  38. aku pun suka main puzzle!!
    sis suka mian sudoku tak?

    ReplyDelete
  39. saya sgt suka ngn karya zahiril tau :)

    ReplyDelete
  40. Gagal cuma permainan kemenangan. Salah percaturan bermakna gagal,tapi ianya bermaksu strategi yang akan timbul untuk mencapai kejayaan. :)

    ReplyDelete
  41. tak sangka dia ni puitis kan :)
    lakonan pun mantop dah..

    ReplyDelete
  42. macam kene sangat dengan bena bab ni. huuu :)

    ReplyDelete
  43. kunjungan gan.,.
    bagi" motivasi.,.
    Kita di nilai dari apa yang kita selesaikan bukan dari apa yang kita mulai,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.,

    ReplyDelete

Blog Stats

website counter

Online